تست یک دقیقهای پوکی استخوان
آیا در معرض پوکی استخوان هستید؟
سلامتی استخوانهایتان را معاینه کنید. تست یک دقیقهای احتمال خطر پوکی استخوان را انجام دهید
آیا هیچ کدام از والدین شما دچار شکستگی لگن پس از یک زمین خوردگی ساده یا ضربه ناچیز شدهاند؟
آیا شما دچار یک شکستگی استخوان پس از یک ضربه ناچیز یا زمین خوردگی شدهاید؟
آیا شما قرصهای کورتیکوستروئید (کورتیزون یا پردنیزون) برای بیش از سه ماه استفاده کردهاید؟
آیا بیش از ۳ سانتی متر از قدتان کاهش یافته است؟
آیا شما بیش از ۲۰ سیگار در روز استفاده میکنید؟
آیا شما به طور مداوم از اسهال که به علت بیماریهایی مثل سلیاک یاکرون ایجاد میشود رنج میبرید؟
آیا شما از بیماریهای نظیر رماتیسم، سوء هاضمه مزمن گوارش، کبد، کیسه صفرا، دیابت، نارسایی کلیوی، فشار خون، کم کاری و پرکاری تیروئید و پاراتیروئید و یا بیماریهای زمین گیر کننده رنج میبرید؟
برای خانمها:
آیا شما قبل از سن ۴۵ سالگی یائسه شدهاید؟
آیا قائدگی شما بیش از ۱۲ ماه است که متوقف شده (به غیر از زمان بارداری)؟
برای آقایان:
آیا هرگز از ناتوانایی جنسی رنج بردهاید؟ (عدم وجود میل جنسی یا علائم دیگر مربوط به سطح کم تستسترون، هورمون جنسی مردان).
چنانچه پاسخ شما به یکی از سؤالات فوق مثبت است، شما ممکن است در معرض خطر ابتلاء به پوکی استخوان باشید. توصیه میکنیم با پزشکتان مشورت نمایید. خبر خوب این است که پوکی استخوان نسبتا به سهولت قابل تشخیص و درمان است.
پوکی استخوان را میتوان از طرق زیر تشخیص داد:
معاینه جسمانی:
معاینه جسمانی و سابقه پزشکی شما کمک میکند تا مشخص شود آیا در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارید یا نه. پزشکتان میتواند به شما کمک کند تا یک برنامه پیشگیری را برای خود تعیین کنید.
آزمایش سنجش تراکم استخوان:
این آزمایشها برای تشخیص و پیشگیری بیماری پوکی استخوان، دقیقتر از عکس برداری با اشعۀ X هستند. اطلاعات لازم را از پزشک خود بپرسید.
پرتوهای X:
پرتوهای X معمولا برای تشخیص پوکی استخوان مورد استفاده قرار نمیگیرند. این پرتوها که به دلالیل دیگری استفاده میشوند ممکن است پوکی استخوان را نیز در حالتیکه حدود ۲۵ تا ۴۰ درصد توده استخوان از بین رفته باشد نشان دهد.
به توصیههای زیر نیز توجه کنید:
اگر سن شما بین ۱۰ تا ۲۰ است باید استخوانتان را سرشار از کلسیم کنید. در استخوانها، ابتدا داربستهایی از پروتئین به طور میکروسکوپی ساخته میشود و این داربستها بوسیله کلسیم پر میشود و بدین ترتیب استخوانهای متراکم ساخته میشوند. در این دوره سنی، شما روزانه به حداقل ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارید. نوشیدن ۳ لیوان شیر در روز، خوردن ماست، پنیر و سبزههایی با برگ تیره به دریافت کلسیم کمک میکند. از نوشیدن نوشابههای دیگر خودداری کنید.
اگر سن شما بین ۳۵ تا ۵۰ سالگی است ممکن است روند کاهش تراکم استخوانهایتان آغاز شده باشد. در این دوره سنی دریافت روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم و انجام ورزش برای حفظ استحکام استخوانها ضروری میباشد. اغلب زنان در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی یائسه میشوند. اگر قبل از ۴۵ سالگی یائسه شدهاید، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر سن شما بالای ۵۰ سال است سالانه حدود ۱ تا ۶ درصد از تراکم استخوانتان را از دست میدهید. برای اینکه بدانید دچار پوکی استخوان شدهاید یا خیر و اینکه آیا به دارو نیاز دارید، حتما به پزشک خود مراجعه کنید. دریافت روزانه حداقل ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم، قرار گرفتن در معرض آفتاب و پیاده روی به مدت ۲۰ دقیقه در روز (سه بار در هفته) برای کمک به حفظ تراکم استخوانها ضروری است.
پانوشت:
متن از جناب دکتر محمدرضا سلامت - پوکی استخوان
- ۹۱/۱۲/۲۷
- ۳۵۸ نمایش