18 توصیه بهداشتی درباره ذبح دام و پخت مواد غذایی
پنجشنبه, ۳ دی ۱۳۸۸، ۰۹:۳۱ ق.ظ

1- دام را حتماً از مراکزی که توسط شهرداری تعیین شده و زیر نظر دامپزشکی کشور است،خریداری کنید.
2- دام قبل از کشتار،حین کشتار و بعد از کشتار توسط دام پزشک معاینه و بررسی شود.
3-24 ساعت قبل از کشتار،دام را در شرایط مناسب در حالت استراحت نگه دارید زیرا در غیر این صورت گوشت حاصله تردی و لطافت لازم را نداشته و برای خوردن هم مناسب نیست.
4- پس از کشتار،خونگیری از دام به صورت کامل انجام شود زیرا خون ماده مغذی ای است که اگر در گوشت باقی بماند می تواند مورد هجوم میکروب ها قرار بگیرد،گوشت را به شدت تیره می کند و در نهایت اینکه اسیدیته محیط گوشت را قلیایی کرده و سبب می شود گوشت به سرعت فاسد شود.
5- پس از اینکه سر دام بریده شد،از پا آویزان شود تا جاذبه زمین کمک کند تا خون به طور کامل از لاشه خارج شود.
6- توجه داشته باشید کشتن دام در محیط خارج از کشتارگاه و در کوچه و خیابان کار درستی نیست با این کار آلودگی های محیطی به راحتی به گوشت منتقل شده و از طرف دیگر به واسطه خون،امعا و احشاء،مدفوع وپوست دام که می تواند حاوی انواع میکروب ها،ویروس ها و انگل ها باشد، محیط زندگی را به شدت آلوده و بهداشت عمومی را به خطر می اندازد.
7- قصابی که اقدام به ذبح دام می کند،باید کارت بهداشتی داشته باشد. لباس،کفش یا چکمه مناسب برای ذبح دام داشته باشد،علاوه برآن،روپوش پلاستیکی قابل شستشو به تن کند. هنگام کارحتماً از دستکش بلند و مقاوم استفاده کند. ابزارآلاتی که برای ذبح به کار می رود باید بهداشتی و مناسب این کار باشد. ضمن اینکه حضور یک دامپزشک هنگامی خرید و ذبح دام می تواند به بهداشت و سلامت مردم کمک کند.
8- متأسفانه یک از بیماری هایی که با کشتارهای خارج از کشتارگاه،شیوع پیدا کرده است بیماری کیست هیداتیک است، در این بیماری امعا و احشای آلوده به کیست انگلی مورد استفاده حیواناتی مانند سگ و گربه قرار می گیرد و سپس مجدداً همین حیوانات با مدفوع خودشان مزارع سبزی و جاهایی که انسان به آن سروکار دارد را آلوده می کنند و این چرخه در طبیعت تکرار می شود. بنابراین یا باید فضولات پس از کشتار در عمق خاک دفن شود و یا روی آنها مواد بودار مانند آهک یا مواد ضدعفونی کننده کلره ریخته شود که حیوانات به سمت آن نروند.
9- گوشت پس از ذبح دام 24 ساعت در یخچال نگهداری شود تا اسیدیته آن کمتر شده و عوامل بیماریزای احتمالی در آن تا حد زیادی از بین برود. پس از آن شستن با آب کافی است زیرا آنچه مهم است،پخت کامل گوشت و از بین رفتن عوامل بیماری زا است.
10- با توجه به اینکه تکایا حجم زیادی غذا تدارک می بینند معمولاً از چند روز قبل شروع به پختن غذا می کنند و آن را در شرایط نامناسبی نگهداری می کنند که ما توصیه می کنیم غذایی را که از قبل آماده می کنند یا باید در شرایط یخچالی یعنی دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شود یا اینکه تا لحظه ای که به دست مصرف کننده می رسد باید داغ داغ باشد. پس یا باید در شرایط یخچالی و سرد سرد باشد و یا داغ داغ که دمای بالای 60 درجه است. یعنی از امکاناتی استفاده کنند که دما پایین نیاید. نگهداری غذا بین این دو دما یعنی بین 4 تا 65 درجه سانتی گراد که محدوده خطر نامیده می شود صحیح نیست زیرا دمایی است که فرصت رشد و تکثیر میکروب های و ترشح سم توسط آنها را می دهد به خصوص به باکتریی به نام استافیلوکوک اورئوس که یکی از خطرناک ترین و شایع ترین عوامل مسمومیت غذایی است.
11- افراد هم باید زمانی که غذا را می گیرند در همان نوبت به مصرف برسانند و آن را برای وعده های بعد نگه ندارند و ترجیحاً از گرم کردن مجدد غذا خودداری کنند. اگر خواستند غذا را فریزکنند بلافاصله آن را در فریزر قرار دهند و موقع گرم کردن نیز آن را با شعله آتش خوب گرم کنند. طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است گرم کردن غذا با ماکروفر کار صحیحی نیست. البته ماکروفر غذا را گرم می کند ولی چون مدت زمانی که گرما تولید می کند برای از بین بردن میکروب ها مناسب نیست میکروب های داخل غذا را از بین نمی برد.
12- از سنگ های نمک به دلیل عوامل آلوده کننده و ناخالصی هایی که دارد به هیچ وجه استفاده نکرده و حتماً از نمک های تصفیه شده ید دار استفاده شود.
13- برای سفید کردن برنج به هیچ وجه از زاج سفید استفاده نشود زیرا زاج سفید یک ماده شیمیایی و مضر است.
14- به جای استفاده از نوشابه،از دوغ های بدون گاز و کم نمک استفاده شود.
15- شکر از مراکز مجاز تهیه شود تا ناخالصی نداشته باشد.
16- آبی که برای تهیه غذا و شستشوی ظروف به کار می رود حتماً آب بهداشتی و لوله کشی شده باشد.
17- در صورت پهن کردن سفره بهتر است از سفره های یک بار مصرف و کم عرض استفاده شود تا از راه رفتن در وسط سفره خودداری شده و بهداشت آن به خطر نیفتد.
18- پس از اتمام پذیرایی محل جارو و کاملاً تمیز شود تا جایی برای رشد و نمو حشرات و تجمع موش و مگس فراهم نشود.
- ۸۸/۱۰/۰۳
- ۴۲ نمایش