مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

پیشگیری از مشکلات روانی

سه شنبه, ۲۲ دی ۱۳۸۸، ۰۳:۱۴ ب.ظ
پیشگیری از مشکلات روانی

قاطعیت از حرف تا عمل

شما در بیان احساسات خودتان چقدر قاطع هستید؟ چقدر ملاحظه دیگران را می‌کنید؟ تاکنون شده که برای بیان قاطعیت خود از خشونت استفاده کنید؟ برای اینکه با اهمیت قاطعیت در پیشگیری از مشکلات روانی آشنا شوید و مرز آن را با خشونت درک کنید، این مقاله را مطالعه نمایید. قاطعیت یعنی شناخت احساسات و اعلام صریح نیازها و خواسته‌های خود به دیگران. برخلاف خشونت که وسیله‌ای بسیار ناسالم برای بیان احساسات است، قاطعیت به تمرین و زمان نیاز دارد. برای اینکه قاطع باشید، باید از حق خود دفاع کنید و محدوده‌ای را که دیگران حق تجاوز به آن ندارند، مشخص سازید ولی توقع دگرگونی فوری روابط خود با دیگران را نداشته باشید.

فرمان در دست شماست

آقای جریلین راس، رییس انجمن اختلالات اضطرابی آمریکا معتقد است: «اگر شما همیشه در مقابل هر درخواستی پاسخ بله داده‌اید، مدتی طول خواهد کشید تا تصمیم بگیرید که چه چیزهایی برای شما واقعا مهم و یا بی‌اهمیت هستند ولی قاطعانه عمل کردن می‌تواند به شما کمک کند تا درباره خود و زندگی‌تان احساس بهتری پیدا کنید.»
هرگاه شما برای دفاع از خود چیزی بگویید یا اقدامی کنید، مانند این است که پشت فرمان خودرو نشسته و هدایت آن را دردست گرفته‌اید. این احساس هدایت، همیشه با استرس کمتری همراه است تا اینکه مجبور باشید در صندلی عقب اتومبیل بنشینید و مجبور باشید هر جا که راننده می‌خواهد، بروید.

همیشه حق با دیگران نیست

تصور نکنید که دیگران همان افراد قدرتمندی که شما صدای نقادشان را در مغز خود می‌شنوید، همیشه درست می‌گویند یا برحق هستند. اظهارنظر و انتقاد دیگران از کتاب حقیقت خارج نمی‌شود. از حق خود برای تصمیم‌گیری درباره منافع خود بهره بگیرید. برای مثال بگویید: «من نظر و موضع شما را درک می‌کنم ولی انجام کارها به روشی دیگر برای من راحت‌تر است.» توضیح بدهید که شما به نظریه‌های آنها احترام می‌گذارید و با آنها هم عقیده نیستید و روش آنها را در زندگی خود نمی‌پسندید.

خود را سرزنش نکنید

با خود به گونه‌ای دیگر سخن بگویید. بسیاری از مردم اهل نکوهش دایم خویش به علت بی‌نظمی یا تنبلی هستند. بهتر است به جای سرزنش دایمی خویش، نقاط مثبت خود را بیابید و بر آنها تاکید نمایید. اگر احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید، راحت‌تر از حقوق‌تان در برابر دیگران دفاع می‌کنید.

اولویت‌های خود را تعیین کنید

شما نمی‌توانید به طور هم‌زمان فرد کاملی باشید (همسر، فرزند، مدیر یا کارمند کامل) تصمیم بگیرید که کدام یک از این مسایل در اولویت قرار دارد. برای تصمیم‌گیری آگاهانه در انتخاب اولویت‌های زندگی خویش می‌توانید با اطرافیان خود مشورت کنید. اگر احساس می‌کنید موضوع خاصی برای شما مهم‌تر است و اولویت شما است، آن را با دیگران در میان بگذارید.

مسایل خارج از کنترل‌تان را مشخص کنید

شرایطی را که باعث می‌شود احساس کنید اختیارتان از دست شما خارج شده است، شناسایی کنید. اگر به علت استفاده از یک وسیله نقلیه دیر به محل کارتان می‌رسید، سعی کنید از روش جایگزینی استفاده کنید که زودتر به محل کارتان برسید. اگر چنین شرایطی را شناسایی نکنید و از قبل برای حل آنها برنامه‌ریزی نکنید، همیشه با بحران‌هایی روبه‌رو می‌شوید که بر عزت‌نفس و نظرتان نسبت به خودتان تاثیر می‌گذارد.

تندخو و پررو نباشید

قاطعیت به معنای تندخویی و پررویی نیست. بسیاری از مردم سعی می‌کنند همه نظرات اطرافیان‌شان را برآورده سازند تا مشکلی در روابط‌شان با آنها ایجاد نشود ولی دیر یا زود به اندازه‌ای عصبانی می‌شوند که کاسه صبرشان لبریز شده و به ناچار احساسات خودشان را به صورت انفجاری بروز می‌دهند. در چنین مواقعی، با گمان اینکه قاطعیت باعث خشم آنها شده است، از رفتار قاطع خودشان شرمنده می‌شوند و به همان حالت انفعالی سابق بازمی‌گردند.
قاطعیت به معنای رفتار خشن با دیگران نیست. قاطعانه سخن گفتن نوعی ارتباط کلامی مستقیم و محکم توام با ادب و محبت است که از حاشیه رفتن و تعارف شما جلوگیری می‌کند.

آنچه در دل دارید، بگویید

بسیاری از مردم از بیان نظر و عقاید خود ابا دارند چون از واکنش دیگران می‌ترسند ولی بعدا از اینکه سکوت کرده‌اند و حرف نزده‌اند، احساس پشیمانی می‌کنند.
شما باید یاد بگیرید که در صورت نیاز، عقایدتان را به زبان آورید اما باید به همین اندازه مواظب موقعیت‌هایی باشید که باید سکوت کنید و از بیان عقایدتان بپرهیزید.
  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی