مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

حالا، منم بُزبُز قندی!

پنجشنبه, ۲۴ دی ۱۳۸۸، ۱۱:۳۸ ق.ظ

در شرایطی که شیوع آنفولانزای نوع A یا همان آنفولانزای خوکی هنوز در ایران و در جهان قربانی می‌گیرد و بسیاری از مردم را مضطرب کرده است، سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای از شیوع آنفولانزای بزی خبر می‌دهد.

  هرچند که به گفته برخی مسئولان این بیماری هنوز به ایران نرسیده است اما با توجه به سرعت شیوع و تعداد قربانی‌های آنفولانزای خوکی در ایران در حالی که اصولا خوک در ایران وجود نداشت، منطقی به‌نظر می‌رسد که از همین الان با توجه به‌وجود تعداد زیادی بز در ایران نگران این بیماری باشیم.

 همچنین باید بدانید که این بیماری در بلژیک، هلند، آمریکا، امارات و کشور‌های عربی همچون عمان، بحرین، قطر و... قربانی گرفته است، هرچند که محمود سروش مدیر برنامه آنفولانزا و مراقبت بهداشت مرزی وزارت بهداشت در خبری اعلام کرده بود: نگرانی از وجود و انتقال آنفولانزای بزی در ایران وجود ندارد و حتی با توجه به اینکه در کشورهای حوزه خلیج‌فارس نیز مواردی دیده شده، نگران‌کننده نیست چرا که کشور ما با این کشورها داد و ستد دام ندارد.

این در حالی است که به گفته معاون مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، این بیماری، یک بیماری باکتریال است و از چهارپایان به انسان منتقل می‌شود، و در گذشته یک مورد ابتلا به این بیماری نیز در کشور گزارش شده است.

 دکتر محمود نبوی همچنین درخصوص شیوع این بیماری می‌گوید: سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای اعلام کرده است که سرعت شیوع آنفولانزای بزی 2 برابر آنفولانزای نوع A است و سامانه دفاعی گلبول‌های سفید بدن را هدف قرار می‌دهد و گفته می‌شود این بیماری باکتریال نسبت به آنفولانزای نوع A خطرناکتر و کشنده‌تر است و گمان می‌رود در مقایسه با آن تلفات جانی بیشتری داشته باشد.

دکتر حسین جعفری، دامپزشک و معاون بهداشتی و تضمین کیفیت سازمان میوه و تره‌بار شهرداری با تایید وجود بیماری آنفولانزای بزی در ایران به خبرنگار همشهری می‌گوید: این بیماری از سالیان گذشته در ایران وجود داشته به‌طوری که در سال‌های 58 – 57 یکسری پایان‌نامه ارائه شده که علاوه بر تایید وجود این بیماری نشان می‌دهد بیماری یادشده بیشتر در نواحی جنوبی و روستایی ایران که با دام، بیشتر در تماس هستند گزارش شده است.

ناگفته نماند که احتمال ابتلا به این بیماری نه تنها در مناطق ذکر شده بلکه در تمامی محل‌های عرضه دام نیز وجود دارد.

آنفولانزای بزی وجود ندارد

در حالی که سازمان بهداشت و بسیاری از مسئولان در صحبت‌های خود به آنفولانزای بزی و خطرات آن اشاره می‌کنند، نماینده مردم زاهدان و نایب‌رئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این‌باره می‌گوید: «چیزی با اسم آنفولانزای بزی ابداً وجود ندارد.»

سینعلی شهریاری ادامه می‌دهد: «این بیماری که تب‌ کیو است، یک بیماری میکروبی است و نه ویروسی. پس اطلاق اسم آنفولانزا به این بیماری درست نیست. همچنین این بیماری برخلاف آنفولانزای نوع A ناشی از یک نوع باکتری است که از هزاران سال پیش وجود داشته  اما هم‌اکنون فعال شده است.»

علایم بیماری

بیماری آنفولانزای بزی خود را با علایمی همچون تب و تشنج نمایان می‌کند و البته شایان ذکر است که در مراحل اولیه عوارضی شبیه آنفولانزای نوع A دارد و درصورت ابتلا به باکتری آن، در طول یک تا 5 هفته، حرارت بدن بسیار بالا می‌رود.

 در عین حال، تهوع، سردرد، سرفه شدید و دل‌درد از علائم این بیماری است و کبد و ریه را مبتلا می‌کند و به آن آسیب می‌رساند و بیشتر برای زنان باردار و کشاورزان که با حیوانات در تماس هستند، خطرناک است و با وجود علایمی مشابه بین این بیماری و آنفولانزای خوکی، هیچ ارتباطی میان آنها نیست.

دکتر جعفری با تایید این علایم اضافه می‌کند: این بیماری در میان تمامی دام‌ها (گاو و گوسفند و بز) وجود دارد اما شدت آن در میان بز و گوسفند بیشتر است و یکی از علایم اصلی آن در میان دام‌های ماده، سقط جنین آنها است.

تماس و استنشاق راه‌های اصلی انتقال

این بیماری از طریق حیواناتی مانند بز، گوسفند و گاو انتقال می‌یابد و ممکن است از طریق تماس مستقیم با این حیوانات یا حتی به‌دلیل تماس با بزاق آنها و نیز استفاده از فراورده‌های شیری مانند پنیر و ماست منتقل شود. همچنین این بیماری از طریق خاک و هوا به سرعت انتقال می‌یابد.

 گفتنی است بیماری آنفولانزای بزی همه‌گیر نیست و از انسان به انسان منتقل نمی‌شود اما باید از اماکن نگهداری چارپایان دوری شود و نظافت فردی مورد توجه و رعایت جدی قرار گیرد.

دکتر جعفری با اشاره به اینکه احتمال ابتلای حیوانات خانگی به این بیماری نیز وجود دارد، ادامه می‌دهد: «علاوه بر اینکه تماس با حیوان باعث انتقال این بیماری می‌شود، باید بگویم این بیماری از طریق استنشاق هم انتقال می‌یابد.»

در هر حال بد نیست بدانید که این بیماری، درمان دارد و داروهای آن موجود است و حتی برای آن واکسن نیز تهیه شده است و در واقع خطر، هنگامی است که این بیماری به یک بیماری مزمن تبدیل شود زیرا موجب التهاب قلب فرد مبتلا و مرگ وی می‌شود. اما از آنجایی که شعار ما همیشه این بوده که پیشگیری بهتر از درمان است به شما چند راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری را معرفی می‌کنیم:

نخستین توصیه ما به دامداران این است که بعد از زایش، پلاسنتاهای حیوان را از بین ببرند تا از خوردن آن توسط خود دام یا سگ‌ها جلوگیری شود و به هیچ وجه از مدفوع این دام‌ها (دام‌های مبتلا و یا سقط جنین شده) برای تولید کود کشاورزی استفاده نکنند.

 همچنین همان طور که قبلا هم گفته شده بود نه تنها شیر دام‌های مبتلا، بلکه شیر تمامی دام‌ها را به‌صورت خام مصرف نکنید و حداقل 30 دقیقه آن را بجوشانید، زیرا نوشیدن شیر خام علاوه بر این بیماری، بیماری‌های دیگری همچون تب مالت را نیز به همراه خود می‌آورد

منبع

  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی