تاریخ پزشکی جهان (25 ژانویه - 5 بهمن)
در سال 1957 در چنین روزی “کیوشی شیگا” باکتری شناس ژاپنی و کاشف “باسیل شیگلا” و توصیف کننده اسهال خونی ناشی از آن، درگذشت.
شیگلاها، دسته ای از خانواده باکتری های روده ای هستند که در انسان اسهال خونی همراه با دل درد ایجاد می کنند. سابقه شناسایی کلی این بیماری به قرن چهارم میلادی بر می گردد که در آن زمان غالبا سبب می شد که در یک زمان، تعداد زیادی از سربازان مبتلا، به استراحت کامل مجبور شوند. انتشار این بیماری به صورت اپیدمی (همه گیری) در سال 1888 در فرانسه ثابت شد. شیگا، باکتری شناس ژاپنی برای نخستین بار در سال 1896 نخستین نوع این گروه را جدا کرد و آن را “باسیل دیسانتری” نامید که بعدها به نام “باسیل شیگلا” معروف شد.
همه گیری ناشی از این باسیل بیشتر در شیرخوارگاه ها، اردوهای تابستانی، سربازخانه ها، پرورشگاه ها، زندان ها، بیمارستان های روانی، نواحی بلا زده و محل های پرجمعیت با شرایط نامناسب بهداشتی مشاهده می شود. شیگلاها، از راه روده و مدفوع دفع شده و از راه دهان وارد دستگاه گوارش می شوند. این باکتری ها معمولا در مخاط روده جایگیر شده و در خون و احشا داخل نمی شوند. محل اصلی هجوم باکتری و ضایعات ایجاد شده در انتهای روده کوچک و سراسر کولون است.کودکان بین یک تا 10 ساله، بیش از همه به این بیماری مبتلا می شوند و با افزایش سن، درصد ابتلا به آن کاهش می یابد.
دل پیچه شدید، شل شدن مدفوع و بیرون روی در هر نیم ساعت یا بیشتر که همراه مخاط، خون یا چرک است، تب، ضعف و بی حالی و استفراغ از جمله نشانه های اسهال خونی است. اسهال خونی عبارت است از التهاب پوشش داخلی روده بزرگ که با علایمی از قبیل اسهال و تب همراه است.باکتری موسوم به باسیل شیگلا همراه مدفوع دفع می شود و چنانچه بعد از توالت، دستها شسته نشوند،آلودگی انتقال یافته،سپس این باکتری از راه تماس پخش می شود.اسهال خونی، بویژه برای کودکان خطرناک است زیرا ممکن است باعث بی آب شدن بدن Dehydration شود.
همچنین در سال 1901 در چنین روزی ، “تئودوسیوس دوبژانسکی” ژنتیکدان اوکراینی الاصل آمریکایی به دنیا آمد.
دوبژانسکی، برای نخستین بار نظریه تکامل داروین را به وسیله ژنتیک توضیح داد و مفهوم تنوع ژنتیکی را تشریح کرد. داروین در کتاب “منشاء انواع و نظریه انتخاب طبیعی ” در خصوص نظریه حیات معتقد است که بحث تکامل با تداخل در انتخاب طبیعی کامل می شود. براساس این تئوری انواع و اقسام گونه های حیات طبق شرایط محیطی تغییر می کنند و امکان این وجود دارد که یک متغیر عمده بر اثر همین انتخاب طبیعی ساختار کامل یک گونه حیات را تغییر دهد.
در چنین روزی در سال 1974 نیز نخستین پیوند قلب انسانی با حفظ قلب قبلی بیمار، توسط دکتر “کریستین بارنارد” در آفریقای جنوبی انجام شد.
پروفسور برنارد، جراح مشهور اهل آفریقای جنوبی این عمل را سه سال پس از عمل دکتر “جیمز هاردی” که قلب یک حیوان را به انسان پیوند زده بود ، انجام داد. همچنین در چنین روزی در سال 1945برای نخستین بار در جهان فلوئور زنی به آب آشامیدنی به صورت گسترده در شهر “گراند راپیدز” میشیگان انجام شد.
- ۸۸/۱۱/۰۵
- ۲۸ نمایش