ورزش و تغذیه صحیح راهکارهای اصلی پیشگیری از پوکی استخوان است
پوکی استخوان یا استئوپروز، عبارت از حالتیست که در اثر تخریب بافت استخوانی، تودهای استخوان کاهش یافته سرانجام به شکستگی استخوان منجر میشود (تعداد و اندازهی تیغههای استخوانی بافت استخوانی کاهش مییابد).
به گزارش سایت پزشکان بدون مرز ، در زنان پوکی استخوان چهار برابر مردان دیده میشود. در سالهای بعد از یائسگی، مخصوصاً در سالهای اول، معمولاً قدرت استخوان با سرعت زیادی کاهش مییابد . سپس این سرعت کم میشود ولی روند پوکی استخوان ادامه مییابد. زنان، مخصوصاً آنها که بیشتر از ۶۰ سال دارند بیشترین مبتلایان به پوکی استخواناند.
در مردان با افزایش سن، کاهش ناگهانی و عمدهی هورمونهای جنسی، چنان که در زنان اتفاق میاافتد، پیش نمیآید. کاهش تراکم وقدرت استخوان در آنها خیلی آهستهتر اتفاق میافتد. اما در ۶۵ تا ۷۰ سالگی، زنان و مردان با یک سرعت استخوانهای خود را از دست میدهند.
● پیشگیری از پوکی استخوان با روزی ۴۵ دقیقه پیادهروی تند
پوکی استخوان به معنی کاهش تراکم استخوان است که برخلاف سایر بیماریها علائم خاصی ندارد.
در این بیماری از دست دادن مواد معدنی استخوان به شکلی خاموش صورت میگیرد و فرد نمیتواند کاهش بافت استخوانی خود را حس کند که از نظر بالینی میتوان گفت، علامت اصلی پوکی استخوان همان عارضه آن یعنی شکستگی استخوان است.
درد در ناحیه کمر، لگن، پا، شکستگی استخوان و تخریب بافت دندانی از جمله آسیبهای ناشی از پوکی استخوان است.
● عوامل مستعد کنندهای که قابل کنترل نیستند:
- جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن دچار میشوند.( در واقع ۴ برابر آقایان). زیرا زنان از ابتدا تراکم استخوان کمتری دارند و بیشتر هم عمر میکنند.
- سن: با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر میشود.
- شروع یائسگی: استروژن هورمون زنانهای است که از کاهش تودهی استخوان جلوگیری میکند. تولید استروژن در تخمدانها بعد از یائسگی متوقف میشود، در نتیجه، از دست رفتن تودهی استخوان تسریع میشود. زنانی که یائسگی زود رس دارند (قبل از ۴۵ سالگی)، مانند بانوانی که تخمدانهای آنها را با جراحی برداشتهاند بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخواناند.
- سابقهی خانوادگی: وراثت بر مقدار استخوانهای شما و سرعت از دست دادن آنها تأثیر دارد، اگر مادر شما شکستگی لگن یا مهره، ساعد و… داشته باشد، احتمال ابتلای شما به شکستگی ۲ برابر افراد دیگر است.
- استخوانبندی ظریف و کوچک: بانوانی که دارای استخوانهای کوچک بوده، کوتاه قد و یا لاغراند، به خاطر وجود تودهی استخوانی کمتر، مستعد بروز پوکی استخواناند.
- نژاد: بانوان اروپایی شمالی یا افراد ساکن آسیای جنوب شرقی، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخواناند.
- بعضی از بیماریها: بیماریهایی نظیر بیماری تیروئید، پاراتیروئید، غدد جنسی، و غدد فوق کلیوی میتوانند به پوکی استخوان منجر شوند.
● عوامل خطری که میتوانید آنها را کنترل کنید:
- وزن: وزن کم بانوان بسیار لاغر باعث کم شدن قدرت استخوان هم میشود (زنانی که دارای اضافه وزناند، معمولاً در معرض خطر نیستند ولی احتمال ابتلا به ناراحتیهای دیگر در آنها زیادتر است.)
- ورزش نکردن: فعالیت نداشتن، کاهش تودههای استخوان را تسریع میکند. ورزش مناسب به افزایش مقدار استخوان و سلامت بیشتر شما کمک میکند.
- کمبود کلسیم در برنامهی غذایی: کلسیم استخوانها را قدرتمند میکند. اگر به قدر کافی کلسیم مصرف نمیکنید بدن شما سلولهای استخوانی را تخریب میکند تا کلسیم مورد نیاز خود را از آنها به دست آورد.
- سیگار کشیدن: زنانی که سیگار میکشند بیشتر از آنها که سیگار نمیکشند به پوکی استخوان (و سایر بیماریها) دچار میشوند.
● عوامل خطر دیگر:
این عوامل عبارتند از:
بعضی داروهای تجویزی نظیر کورتن که در درمان آرتوروز و آسم استفاده شود ( از دکتر خود در این مورد سئوال کنید).
- برنامهی غذایی پر پروتئین
- کمبود ویتامین دی
● افراد در معرض خطر پوکی استخوان
بنا بر اعلام انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، بیماری پوکی استخوان معمولا از سن ۴۰ سالگی شروع میشود و در زنان به ویژه زنان یائسه به علت تغییرات هورمونی بیشتر از مردان اتفاق میافتد.
افزایش سن، نداشتن فعالیت بدنی، تغذیه نامناسب و دریافت ناکافی شیر و فرآوردههای آن، دریافت ناکافی ویتامین D از طریق نور خورشید، استعمال دخانیات، مصرف بیش از حد قهوه، برخی بیماریها و اختلالات بالینی مانند سوء جذب مواد معدنی و نارسایی مزمن کلیه، مصرف طولانی مدت بعضی داروها مانند کورتون و داروهای ضد تشنج از عوامل مستعدکننده ابتلا به پوکی استخوان هستند.
به این ترتیب میتوان گفت که تغذیه مناسب و دریافت کافی شیرکم چرب و فرآوردههای آن، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به مدت حداقل ۲۰ دقیقه در روز (در ساعت اوج تابش خورشید نباشد)، ورزش و فعالیت بدنی روزانه (حداقل ۴۵ دقیقه پیادهروی تند یا حرکات نرم و سبک، بدنسازی)، کاهش دریافت نمک و غذاهای آماده که نمک زیادی دارند مانند انواع شورها و انواع تنقلات شور از جمله روشهای پیشگیری از بروز پوکی استخوان هستند.
● توصیههایی برای جلوگیری از بروز پوکی استخوان
▪ مصرف روزانه ۴ واحد از گروه شیر و فرآوردههای کم چرب آن که تامین کننده قسمت عمده کلسیم موردنیاز روزانه است. هر واحد از این گروه برابر با یک لیوان شیر یا ماست، ۳۰ تا ۴۵ گرم پنیر کم نمک یا یک و نیم لیوان بستنی کم چرب است.
▪ استفاده از سایر منابع خوب کلسیم شامل حبوبات، انواع مغزها بویژه بادام، کنجد، سبزیهای برگی (انواع کلم)، انجیر و ماهی کیلکا و ساردین.
▪ استفاده از منابع خوب منیزیم که در ساختمان استخوان نقش دارند مانند عدس، نخود، بادام زمینی، فندق، گردو، گوشت بدون چربی، شیر و فرآوردههای آن، سبزیهای سبز و انواع ماهی.
▪ استفاده از سویا به دلیل داشتن مواد سلامتی بخش.
▪ در صورت استفاده از مکمل کلسیم، این مکمل همراه غذا مصرف شود تا جذب آن افزایش یابد.
▪ از مصرف نوشیدنیهای گازدار به دلیل افزایش دفع کلسیم نیز خودداری شود.
- ۸۸/۱۱/۱۸
- ۲۳ نمایش