تاریخ پزشکی جهان (4 مارس - 13 اسفند)
در چنین روزی در سال 1927 ایرا رمسن بیوشیمیدان آمریکایی و از کاشفان ساخارین درگذشت.
رمسن، ساخارین این ماده شیرین کننده مصنوعی را به همراه “کنستانتین فالبرگ” کشف کرد.کشف ساخارین ، نخستین شیرین کننده مصنوعی مدت ها قبل از آنکه مصرف آن به عنوان جایگزینی برای قند خوراکی معمولی رواج پیدا کند، در آزمایشگاه رمسن، روی داد. یکی از همکاران رمسن به نام فالبرگ در سال 1879 بر روی مساله ای کار میکرد که به عنوان برنامه پژوهشی نظری به او محول شده بود. فالبرگ، ضمن این کار، متوجه شد ماده ای که تهیه کرد و تصادفا بر روی دستش ریخته، طعم بسیار شیرینی دارد. درباره بی خطر بودن ساخارین و سیکامات بحث های فراوانی شده است.
ساخارین بیش از 81 سال مصرف می شد، بی آنکه اثر سوئی از آن مشاهده شود، اما در دهه 1970 به زیر سوال رفت، چون در موشهایی که مقادیر بسیار زیادی ساخارین مصرف کرده بودند، تومورهای مثانه پیدا شد. ارائه ارقام دقیق برای سنجش میزان شیرینی یک ماده کار دشواری است. بی تردید ساخارین شیرین ترین ماده ای است که شناخته شده است. در مصارف عادی، نسبت شیرین کنندگی آن به “سوکروز” در حدود 300 به 1 است. سیکلامات در حدود 30 بار شیرین تر از سوکروز است و شیرینی آسپارم تام تقریبا 200 برابر بیشتر.
- ۸۸/۱۲/۱۳
- ۴۳ نمایش