مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

رژیم غذایی ضد آب مروارید

چهارشنبه, ۱ ارديبهشت ۱۳۸۹، ۰۳:۳۰ ب.ظ

رژیم غذایی ضد آب مروارید


کمتر کسی می‌داند که آب‌مروارید با تغذیه ارتباط دارد. اما به‌واقع، این بیماری چشمی هم مانند بسیاری از بیماری‌های دیگر بر اثر رژیم غذایی نامناسب تشدید می‌شود؛ به طوری که اگر مبتلا به چاقی و فشارخون هستید یا دیابت دارید، باید بدانید که بیشتر در معرض خطر ابتلا به آب‌مروارید هستید و این خطر وقتی در شما بیشتر خواهد شد که به بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای توجهی نکنید.

تغذیه از چند راه می‌تواند زمینه بروز آب ‌مروارید را فراهم آورد؟

به طور کلی، اضافه دریافت موادغذایی هم موجب افزایش احتمال ابتلا به این بیماری می‌شود و هم ممکن است علایم آن را تشدید کند. علاوه بر اینها، عدم مصرف برخی گروه‌های غذایی نیز می‌تواند سبب پیدایش یا تشدید این بیماری شود. همان‌طور که می‌دانید آب‌مروارید بیمار‌ی‌ای است که در آن عدسی چشم شفافیت خود را از دست می‌دهد. از عوامل اصلی ایجاد آب‌مروارید، ضربه به چشم و افزایش فشار داخل چشم است. پس اگر فردی به بیماری فشارخون بالا مبتلا باشد، این افزایش فشار به نوعی سبب افزایش فشار در عدسی چشم‌ هم خواهد شد. پس کنترل فشارخون با تغذیه و ورزش سبب کاهش فشار در این عضو حساس می‌شود. به علاوه، افزایش چربی خون که خود سبب تنگ شدن عروق می‌شود، از عوامل بالابرنده فشار خون است بنابراین باید در مصرف غذاهای پرچرب محدودیت به خرج داد. مصرف زیاد غذاهای شیرین و پرقند نیز در افرادی که مبتلا به دیابت هستند یا کسانی که خود نمی‌دانند دیابت دارند، به طور غیرمستقیم سبب آسیب به عدسی چشم‌‌شان می‌شود. در بیماری دیابت یعنی زمانی که قندخون بالا است، بخشی از این قند با پروتئین عدسی ترکیب می‌شود و پروتئین عدسی را از حالت طبیعی خارج می‌کند. از این رو، زیاده‌روی و عدم کنترل در مصرف غذا سبب بالا رفتن قند و آسیب تدریجی به این عضو می‌شود.

آیا مصرف ویتامین‌ها می‌تواند سبب پیشگیری از بروز آب‌ مروارید ‌شود؟

همان‌طور که زیاده روی و یا عدم مصرف کافی مواد غذایی در ایجاد و تشدید آب‌مروارید موثرند، مواد مغذی دیگری نیز هستند که در پیشگیری یا کند شدن روند بروز این بیماری (مخصوصا در دوران سالخوردگی) نقش قابل ملاحظه‌ای از خود نشان می‌دهند، به طوری که مصرف منابع غذایی آنتی‌اکسیدان‌ها و یا مکمل‌‌شان در سنین بالا که احتمال بروز این بیماری بیشتر است، ابتلا به آن را به تعویق انداخته و یا از شدتش می‌کاهد.
فلاونوییدها، ویتامین‌هایی مثل
E و C از جمله این مواد مغذی مؤثرند. می‌دانید که مهم‌ترین منابع ویتامین C مرکبات و گوجه‌فرنگی بوده و ویتامین E بسته به اینکه چه روغنی را انتخاب کنیم دریافت‌اش متفاوت خواهد بود. امروزه در بازارهای کشور ما بیشتر روغن آفتابگردان وجود دارد که این روغن نیاز بدن به ویتامین E را افزایش می‌دهد، پس کمتر باید از آن استفاده شود و در عوض بهترین منبع ویتامین E در کشور ما روغن سویاست.
در میان‌وعده‌ها و سبزی‌ها نیز میوه‌هایی که رنگ تیره دارند، مثل رنگ بنفش، قرمز یا نارنجی، نظیر توت‌فرنگی، تمشک، گیلاس و آلبالو حاوی فلاونوییدهای فراوانی هستند که در پیشگیری از آب‌مروارید بسیار کمک‌کننده‌اند. ویتامین‌های دیگری نظیر ویتامین
B6 و ریبوفلاوین که منبع غنی‌شان شیر است هم نقش موثری در به تاخیر انداختن یا جلوگیری از بروز آب‌مروارید دارند زیرا بررسی‌ها نشان داده‌اند، کسانی که مصرف شیر در آنها کمتر است بیشتر در معرض خطر هستند.

داشتن کدام عادات غذایی می‌تواند از بروز آب ‌مروارید پیشگیری‌ کند؟

ببینید؛ معمولا افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند. گروهی که می‌خواهیم بیماری در آنها پیشگیری شود و گروهی که مبتلا به بیماری هستند و می‌‌خواهیم بیماری‌شان کنترل شود. به افرادی که هنوز مبتلا به این بیماری نشده‌اند توصیه می‌شود که با زدن عینک‌های آفتابی مناسب تاثیر نور اولتراویوله را کاهش دهند اما از نظر تغذیه مصرف سه لیوان شیر حتما باید جزو برنامه غذایی آنان باشد تا نیاز به ریبوفلاوین تامین شود چرا که این ویتامین با کمتر از سه لیوان تامین نمی‌شود بنابراین لازم است هم شیر و هم میوه‌هایی مصرف شود که سرشار از ویتامین C هستند البته در کنار مواد غذایی سرشار از ویتامین E. نکته مهم این است افرادی که در طی سالیان متمادی کمتر به سراغ میوه و سبزی رفته‌اند، نمی‌توانند با مصرف یکباره و آن هم در مدت کوتاه، کمبود این مواد مغذی را جبران کنند. مصرف این مواد باید به طور مستمر باشد زیرا کنار گذاشتن افراطی یا تفریط در مصرف برخی غذاها از عوامل مهم ایجادکننده آب‌مروارید به حساب می‌آید.

کدام عادات غذایی، زمینه‌ساز بروز آب مروارید است؟

افرادی که خود را سالم می‌پندارند و به مصرف بی‌رویه قند و چربی می‌پردازند، بدون اینکه بدانند خود را در سالخوردگی در معرض خطر آب‌مروارید قرار داده‌اند. بنابراین به افراد دیابتی توصیه می‌شود که با شدت و توجه بیشتری به انتخاب موادغذایی بپردازند و از نوسانات شدید قندخون‌شان پیشگیری کنند زیرا همان طور که پیشتر گفتیم ترکیب قند با پروتئین عدسی چشم تمایل برای پیوندهای بعدی قند و پروتئین را افزایش داده و بر سرعت تخریب پروتئین عدسی چشم و در نتیجه آسیب به آن می‌افزاید. پس باید حد اعتدال را در مصرف انواع غذاها رعایت کرد. بنابراین، داشتن یک برنامه غذایی متعادل و متنوع متشکل از انواع گروه‌های غذایی به خصوص شیر کم‌چرب، میوه‌ها و سبزی‌های تازه و فصل در کنار مغز دانه‌های خام و بی‌نمک می‌تواند هم از بروز این بیماری در سنین بالا پیشگیری کند و هم در میان بیماران به کاهش شدت بیماری‌شان کمک کند البته در صورتی که به طور مرتب از مواد غذایی یادشده در میان‌وعده‌هایشان استفاده کنند.

  • حامد عبیری

نظرات (۱)

سلام . واقعا وبلاگت محشره . بی نظیره . یکیه . خسته نباشی . من که از همه مطالبش استفاده کردم و لذت بردم .البته جای بهتر شدنم داره و بازم خسته نباشی
در ضمن باعث افتخار و سربلندیه منه که منو با اسم پر بازدید ترین وبلاگ ایران یا جاده ی متروک لینکم کنی و هر از گاهی به وبلاگم سر بزنی و راجبه مطالبش نظر بدی . ممنون . مرسی
منتظرتما...
افتخار وبلاگ من:معرفی در برنامه ی شباهنگ صدای آمریکا به عنوان یکی از وبلاگ های برتر و با حال
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی