مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

نقرس‌ فقیر و ثروتمند نمی‌شناسد

جمعه, ۳ ارديبهشت ۱۳۸۹، ۰۶:۰۴ ق.ظ

بعضی از بیماری‌ها با وضع اقتصادی افراد رابطه دارند. مثلا گروهی از بیماری‌ها بیشتر در افرادی که سطح اقتصادی یا رفاهی پایین‌تری دارند دیده می‌شوند و گروهی برعکس. در این میان مدت‌ها تصور می‌شد که نقرس بیماری افراد ثروتمند است و افرادی که سطح اقتصادی پایین‌تری دارند دچار این بیماری نمی‌شوند. شاید هنوز هم این طرز تفکر میان بعضی از افراد وجود داشته باشد، اما آیا واقعا این مساله درست است و اگر درست نیست منشأ این بدفهمی چیست؟

نقرس نوعی التهاب مفاصل است که وقتی کریستال‌های اسیداوریک (ماده زاید طبیعی که توسط کلیه‌ها دفع شود) در مفصل رسوب می‌کنند، ایجاد می‌شود. سطح اسیداوریک خون اغلب در افراد مبتلا به نقرس بالاست و علت آن این است که تولید اسیداوریک آنها زیاد است یا کلیه‌ها نمی‌توانند با سرعت کافی آن را دفع کنند یا ترکیبی از هر دو مشکل را دارند.

حملات ابتدایی بیماری معمولا فقط چند روز طول می‌کشد و اغلب انگشت شست پا را گرفتار می‌کند، اما به مرور زمان حملات بیشتر می‌شود و در ضمن سایر مفاصل نیز گرفتار می‌‌شوند و گاهی چند مفصل در یک زمان گرفتار می‌شوند به جای آن که در هر مقطع یک مفصل گرفتار شود. این بیماری می‌تواند با سنگ کلیه نیز همراه باشد. از بین عوامل بسیاری که می‌توانند خطر نقرس را افزایش دهند یا موجب شروع حملات شوند، الکل از بقیه نقش بیشتری ایفا می‌کند. البته بعضی از غذاها نیز می‌توانند موجب شروع نقرس شوند هر چند این حالت کمتر دیده می‌شود.

اشتباهات درباره علت بیماری

توضیح نقرس به قرن پنجم قبل از میلاد برمی‌گردد. در آن زمان نقرس به عنوان «پادشاه بیماری‌ها و بیماری پادشاهان» معروف بود، زیرا به نظر می‌رسید افراد پس از ضیافت (که بیشتر در خانواده سلطنتی دیده می‌شود) دچار حمله نقرس می‌شوند. بعلاوه از آنجایی که خوردن مقدار زیاد خاویار یا جگر نیز در شروع حمله نقرس نقش دارد (زیرا این غذاها حاوی مقادیر زیادی از پروتئینی هستند که به اسید اوریک تجزیه می‌شود) آنهایی که استطاعت مالی برای خرید نوشیدنی‌های الکل‌دار و این نوع غذاها را نداشتند کمتر دچار نقرس می‌شدند.

بنابراین، این تفکر اشتباه که نقرس فقط در افراد ثروتمند دیده می‌شود همان‌طور شکل گرفت که اغلب بدفهمی‌های پزشکی شکل می‌گیرند. وقتی دو واقعه با هم رخ می‌دهند (نقرس و ثروت) تصور می‌شود که یکی علت دیگری است.

اشکال این منطق درست مانند این است که تصور کنیم رژیم گرفتن باعث چاقی می‌شود، چرا که افراد چاق معمولا همیشه رژیم خاصی می‌گیرند. در مورد نقرس، محققان به پرخوری به عنوان یک عامل همراه نگاه می‌کنند یعنی عاملی که اغلب در یک گروه (گروه مبتلا به نقرس) بیشتر دیده می‌شود و در گروه دیگر (گروهی که نقرس ندارند) کمتر.

البته ارتباط بین مصرف نوشیدنی‌های الکل‌دار و حمله نقرس بسیار قوی است. الکل موجب افزایش تولید اسیداوریک می‌شود و خطر ابتلا به نقرس را به چند علت بیشتر می‌کند: الکل حاوی پورین است. پورین‌ها، پروتئین‌هایی هستند که به اسیداوریک تجزیه می‌شوند. هر چه نوشیدنی بیشتری مصرف کنید اسیداوریک بیشتری از تجزیه پورین‌ها حاصل می‌شود.

الکل در ضمن هورمون آنتی‌دیورتیک را مهار می‌کند. این هورمون موجب بازجذب آب می‌شود و مهار آن باعث می‌شود تا بدن آب بیشتری از طریق ادرار از دست بدهد. در چنین وضعیتی غلظت اسیداوریک در خون بالا می‌رود. همچنین در فرآیند هضم الکل اسیدی به نام اسیدلاکتیک تولید می‌شود. مصرف زیاد این قبیل نوشیدنی‌ها باعث می‌شود تا اسیدلاکتیک زیادی وارد خون شود و برای ترشح شدن به داخل ادرار از کلیه‌های با اسیداوریک رقابت کند و موجب بالا رفتن غلظت خونی اسیداوریک شود. در نهایت الکل آنزیم‌هایی را در کبد تحریک می‌کند تا فعال‌تر از همیشه عمل کنند و این آنزیم‌ها پروتئین‌ها را تجزیه کرده و اسیداوریک بیشتری تولید می‌کنند.

آیا چاقی با نقرس رابطه دارد؟

بله، افزایش وزن بدن با افزایش اسیداوریک خون و نقرس رابطه مستقیم دارد. یکی از کارهایی که برای پیشگیری از نقرس و حفظ سلامتی می‌توانید انجام دهید این است که وزن خود را در حد متعادل حفظ کنید. در ضمن اگر وزن بالا داشته باشید و به نقرس مبتلا شوید احتمال آن که دچار مشکلات دیگری چون بیماری قلبی، فشارخون، بیماری کلیه، بیماری کبد، دیابت و سکته مغزی شوید بیشتر می‌شود.

آیا غذاهای پر پروتئین برای نقرس بد است؟

غذاهای پر پروتئین همیشه برای نقرس مضر نیستند بلکه مهم این است که پروتئین غذای شما از کجا می‌آید. پروتئین‌های گوشت باعث افزایش اسیداوریک می‌شوند در حالی که پروتئین‌های گیاهی موجب کاهش اسیداوریک خون می‌شوند. بنابراین می‌توان گفت که پروتئین گیاهی بالا برای نقرس نه تنها مضر نیست بلکه خوب هم هست.

همیشه وقتی واقعیت نهفته است بدفهمی‌ها شکوفا می‌شوند. شاید علت شکل‌گیری بدفهمی‌ها در طی قرون گذشته همین باشد. بدفهمی‌ جاهای خالی را که علم بی‌جواب گذاشته است پر می‌کند. البته هنوز مواردی در مورد نقرس وجود دارد که علت آنها به درستی مشخص نشده است. مثلا این که چرا در بیشتر موارد حمله نقرس فقط چند روز طول می‌کشد؟ چرا با وجود عوامل خطر مشابه، بعضی‌ها دچار نقرس می‌شوند و بعضی خیر؟ چرا بعضی افراد بدون آن که عامل خطری داشته باشند دچار نقرس می‌شوند؟ چرا بعضی‌ها بیماری خفیفی می‌گیرند که براحتی به درمان پاسخ می‌دهد ولی برخی دچار حالت شدیدی از بیماری شده و براحتی درمان نمی‌شوند؟ و این که چرا گاهی اوقات یک بیماری طبی یا عمل جراحی موجب بروز نقرس می‌شود؟

علی رغم کشف جزئیات تولید و دفع اسیداوریک باز هم این سوالات برای مدت‌ها بدون پاسخ مانده‌اند. شاید تحقیقات آتی این سوالات را پاسخ گویند.

در هر صورت نقرس فقط بیماری ثروتمندان نیست و رابطه بین ثروت و نقرس یکی از بدفهمی‌های شایع است که در مورد علت و ارتباط دیده می‌شود. حقایق و بدفهمی‌‌ها گاهی اوقات در طول زمان تغییر می‌کنند.

آ‌نچه که امروزه به دید بدفهمی به آن نگاه می‌کنیم ممکن است در آینده به حقیقت تبدیل شود. به همین ترتیب که در گذشته تصور می‌شد که نقرس با ثروت رابطه دارد و امروز می‌دانیم که این‌گونه نیست. پس لازم نیست پادشاه باشید تا به بیماری پادشاهان دچار شوید!

آیا نقرس قابل درمان است؟

ممکن است در سایت‌ها یا مجلات مختلف تبلیغاتی مبنی بر درمان نقرس مشاهده کنید ولی واقعیت این است که 90 درصد موارد نقرس ارثی است و بیماری‌های ارثی قابل درمان نیستند، فقط می‌توان جلوی علائم آنها را با مصرف دارو گرفت. 10درصد دیگر که نقرس ثانویه نامیده می‌شود در نتیجه یک بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌شوند (مانند لنفوم یا بیماری کلیوی). بنابراین فقط تعداد اندکی از موارد نقرس قابل درمانند. این موارد اغلب از مصرف داروهای ادرارآور یا چاقی مفرط ناشی می‌شوند. پزشک ابتدا علل ابتلا به نقرس ثانویه را بررسی می‌کند و در صورت عدم پیدا شدن علت، تشخیص را برپایه علل ارثی قرار می‌دهد و طبق آن به شما دارو می‌دهد.


  • حامد عبیری

نظرات (۲)

  • بالا بردن تضمینی آمار
  • سلام دوست خوبم، اگه می خوای آمارت روز به روز زیاد شه به لینک باکس من سر بزن
    البته تازه تاسیس شده اما تا 1ماه دیگه یکی از بزرگترین لینک باکس ها می شه
    عجله کن من منتظرتم
    فقط یادت نره کد لینک باکس رو تو وبلاگت بذاری
    سلام
    وب جالبی دارید امیدوارم بهتر هم شود.

    راستی به وب من هم سر بزنید خوشحال می شوم میزبان شما
    باشم .

    راستی اگر به تبادل لینک موافق هستید من را با نام مقالات
    علمی و رایانه ای لینک کنید و اطلاع دهید تا شما را لینک کنم.

    پیج رنک وبلاگ من = 2
    عنوان لینک = مقالات علمی و رایانه ای
    آدرس وبلاگ من = www.rakinet.blogfa.com

    با تشکر - پویا راکی
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی