مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

شب ادراری کودکان

سه شنبه, ۱۱ خرداد ۱۳۸۹، ۱۰:۳۲ ق.ظ

شب ادراری مشکل مشترک برخی کودکان است که اگرچه بیماری خطرناکی نیست، ولی با روابط اجتماعی کودک تداخل کرده و ایجاد استرس می‌کند.

انجمن روانپزشکان، کودکی را دچار شب ادراری می‌داند که 2 یا 3 بار در هفته حداقل برای 3 ماه رختخواب خود را خیس کرده باشد در حالی که سازمان بهداشت جهانی تناوبی به اندازه 2 بار در ماه برای کودکان زیر 7 سال و یک بار در ماه برای کودکان بالای 7 سال را برای اطلاق این بیماری کافی می‌داند. شب ادراری اولیه برای کودکی به کار می‌رود که در طول 6 ماه هرگز خشک نبوده و شب ادراری ثانویه برای کودکی که به مدت 6 ماه خشک بوده و مجددا شب ادراری را شروع کرده است. درصد خیلی کمی از کودکان شب ادراری را به هنگام بیداری هم دارند که بی اختیاری ادرار نام دارد.

20 درصد کودکان 5 ساله دچار شب ادراری‌اند، اما این میزان در بچه‌های 7 ساله به 10 درصد می‌رسد. درواقع با بالا رفتن سن و بدون هیچ درمانی بهبود می‌یابند، به طوری که تنها 3 درصد بالای 12 سال و یک درصد بالای 16 سال دچار شب ادراری‌اند. مکانیسم تخلیه ادرار وابسته به انقباض عضله داخلی مثانه (دترسور) است. هماهنگی اعصاب و عضله برای این انقباض عضلانی پیچیده بوده و به تکامل مغز در سنین مختلف مرتبط است به طوری که کودک تا 18 ماهگی هیچ‌گونه کنترلی ندارد، 18 تا 24 ماهگی احساس تخلیه را می‌فهمد و اغلب کودکان 2 تا 3 ساله قادر به کنترل ادرارند. 3 تا 5 سالگی مغز متکامل شده و به هنگام خواب پیام پر شدن مثانه را دریافت کرده و به مثانه فرمان می‌دهد تا منبسط شده و حجم بیشتری را در خود جای دهد و اگر مثانه بیش از این قادر به نگهداری نبود سیگنال بیداری داده و کودک به دستشویی می‌رود.

علل شب ادراری

1 ـ ژنتیک: 44 درصد کودکانی که یکی از والدین‌شان در کودکی شب ادراری داشتند، دچار این مشکلند و این رقم به 77 درصد کودکانی می‌رسد که هر دو والدین این سابقه را داشتند.

2 ـ کمی ظرفیت مثانه: البته این کمی ظرفیت مربوط به حجم فیزیکی مثانه نیست، بلکه فرد پر بودن مثانه را زودتر احساس می‌کند.

3 ـ تولید ادرار اضافه: مغز انسان در شب، هورمونی به‌نام وازو پرسین ترشح می‌کند که باعث افزایش بازجذب آب و در نتیجه کاهش تولید ادرار می‌شود. کمبود این هورمون می‌تواند یکی از علل شب‌ ادراری باشد.

4 ـ خواب بسیار سنگین: کودک باید به طور طبیعی به سیگنال‌های مغز برای بیدار شدن پس از پر شدن مثانه جواب دهد، اما کودکان دچار شب ادراری خیلی سخت بیدار می‌شوند.

5 ـ یبوست: مدفوع باقیمانده در قسمت انتهایی روده باعث فشار روی مثانه شده و باعث می‌شود اعصاب این ناحیه این فشار را پری مثانه تلقی کرده و فرمان تخلیه دهند.

6 ـ عوامل روحی و روانی: استرس‌های شدید مثل مرگ یکی از والدین و یا حتی تعویض خانه و یا مدرسه می‌تواند کودک را موقتا دچار شب ادراری ثانویه کند، اما شب ادراری اولیه را باعث نمی‌شوند.

7 ـ شرایط پزشکی خاص: بعضی بیماری‌ها مثل عفونت‌های ادراری، دیابت، وقفه تنفسی در خواب و بعضی مشکلات مربوط به مغز و اعصاب می‌توانند باعث شب ادراری ثانویه شوند. درمان در صورت لزوم در کودکان بالای 6 سال انجام می‌گیرد.


  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی