چگونگی مواجهه با فرد مشکوک به ضربه مغزی
سوالاتی که پزشک میپرسد
1 ـ آیا پس از سقوط کودک دچار درجاتی از اختلال هوشیاری شده یا مدام گریه میکند؟
2 ـ شواهدی دال بر تهوع و استفراغ در کودک وجود دارد؟
3 ـ آیا کودک تشنج نکرده است؟
4 ـ کودک تا جایی که امکان دارد والدین را میشناسد؟
شک به خونریزی مغزی
شاید به جرات بتوان گفت که سنین کودکی یکی از حساسترین سنین بروز حوادث برای کودکان است و سقوط از ارتفاع یکی از این حوادث میباشد که از چند منظر میتواند حیات کودک را تهدید نماید. شما به عنوان مادر یا پدر باید این نکته را بدانید که به واقع هیچ شرایط خاصی برای احتمال ابتلا به ضربههای مغزی وجود ندارد و بسیار اتفاق افتاده که ضربههای خفیف و کمفشار بخصوص به جمجمه کودکان خونریزیهای وسیعی را در پی داشته که منجر به مرگ کودک شده از این رو هر ضربهای را جدی بگیرید.
وقتی ضربهای به جمجمه وارد میشود بروز علایم کاملا وابسته به محل وارد شدن ضربه میباشد از این رو علایم بالینی طیف وسیعی دارند، اما بروز علایمی ازجمله کاهش سطح هوشیاری به هر میزان، تشنج، اختلال تکلم، جیغ و فریادهای آرام نشدنی کودک، استفراغهای جهنده و از همه مهمتر بیعلامتی کودک، همه و همه گوشه کوچکی از این دسته از علایم هستند.
والدین را چگونه آگاه کنیم؟
1 ـ در بروز ضربه به جمجمه سریعا کودک را در شرایطی که هم خود شما آرامش نسبی دارید و هم در حال آرام کردن کودک هستید به طور کامل وارسی کنید و هر گونه خونریزی ظاهری را شناسایی کرده و با پاک کردن ناحیه جلوی خونریزی را بگیرید.
2 ـ مختصری بروز تهوع و استفراغ ساده پس از ضربههای جمجمه طبیعی است چرا که مغز مختصری تکانخورده و این علائم تحریکی تا اندازهای طبیعی است از اینرو آرامش خود و کودک را حفظ کرده و کودک را سریعا پیش پزشک ببرید.
3 ـ بروز تشنج چه ساده و چه کمپلک علامت شومی است دال بر یک ضایعه مغزی حاد اما باز هم آرامش خود را حفظ کرده و با مراقبت از تنفس کودک او را به نزدیکترین محل اورژانس برسانید.
4 ـ خیلی اوقات علائم بالینی روزها پس از ضربه مغزی اتفاق میافتد و این موضوع به دلیل خونریزی مختصری بوده که در جمجمه رخ داده و همینطور ادامه یافته و پس از چند روز خود را نشان میدهد که عموما به شکل یک کاهش سطح هوشیاری ناگهانی میباشد.
5 ـ خیلی اوقات اگر آسیب گردنی نیز رخ داده سعی کنید کودک را جابهجا نکرده و از متخصصان EMS کمک بگیرید که نکند نخاع کودک آسیب ببیند.
6 ـ تشخیص ضربههای مغزی تنها بر اساس معاینات بالینی پزشکی که اگر پزشک صلاح بداند یک سیتیاسکن از مغز نیز درخواست میکند اما بسیاری از اوقات والدین به پزشک فشار میآورند که حتما این عکسبرداری صورت گیرد که گمان نکنید تابیدن بیمورد اشعه به کودک بیضرر است از اینرو اجازه دهید خود پزشک تصمیم بگیرد.
7 ـ در هر صورت پزشک میتواند با معاینه مردمکهای کودک و پرسیدن سوالاتی چند از کودک و از همه مهمتر تحت نظر گرفتن کودک بروز ضربههای مغزی را رد کند.
- ۸۹/۰۳/۱۴
- ۲۲ نمایش