خوب نمیبینید؟ شیرینی نخورید!
در حال حاضر حدود 140 میلیون نفر کم بینا و 45میلیون نفر نابینا در دنیا وجود دارد در هر 5ثانیه یک نفر در دنیا نابینا میشودوهر دقیقه یک کودک نابینا به دنیا میآید.مطالعات انجام شده در ایران هم نشان میدهد که آب مروارید با 36 درصد،دیابت با 20 درصد وتنبلی چشم با 7 درصد،شایع ترین علل کم بینایی ونابینایی در کشورما هستند.به طور کلی در مجموع حدود یک میلیون و400 هزار ایرانی از اختلال بینایی رنج میبرند.این در حالی است که آگاهی از این بیماریها ونشانه های بروز آنها نقش تعیین کنندهای دردرمان به موقع وبازگرداندن سلامت بینایی ایفا میکند.در این گزارش دکتر سید محمد میر آفتاب چشم پزشک و متخصص قرینه چگونگی ایجاد این بیماریها وشیوههای درمانیشان را شرح میدهد.
آب مروارید، خوشبختانه قابل درمان
بسته به اهمیت،میتوان گفت ((آب مروارید))، یکی از بیماریهایی است که در اغلب جوامع شایع است.این بیماری چشمی به خصوص با افزایش سن در افراد نمود بیشتری پیدا میکند. بنابراین به طور طبیعی با پیرتر شدن جمعیت،مسلما بیشتر شاهد ابتلا به بیماری چشمی آب مروارید هستیم؛ اما با وجود شیوع این بیماری، باید گفت خوشبختانه اب مروارید از بیماریهای چشمی است که کاملا قابل درمان است.به خصوص با شرایط امروز که به پشتوانه دانش چشم پزشکی وتجهیزات پزشکی عمل جراحی آن به صورت سرپایی،فقط با یک برش خیلی کوچک، بدون استفاده از بخیه ودر مدت زمان کوتاهی انجام میشود.بعد از عمل هم بیمار پس از چند ساعت مرخص میشود.البته همین بیماری اگر به موقع تشخیص داده نشود، میتواند یکی از علل مهم نابینایی باشد.
آب سیاه، قابل درمان در صورت تشخیص زودهنگام
بعد از آب مروارید، یکی از بیماری های چشمی که باز هم بیشتر در افراد سالمند شیوع پیدا میکند((آب سیاه)) است. اهمیت بیماری آب سیاه در تشخیص به موقع آن است، چرا که صدمات آب سیاه به چشم معمولاً غیر قابل برگشت است. در حقیقت تمام داروهای تجویزی برای این بیماری وحتی اعمال جراحی که انجام میشوند به منظور کنترل فشار چشم وجلوگیری از پیشرفت بیماری است.رسیدگی ودرمان به موقع این بیماری، ازاین نظر اهمیت دارد که میزان آسیب وارده به عصب چشم در اثر افزایش فشار چشم معمولاً جبران ناپذیر است. بنابراین توصیه میشود افراد بالای 40 سال، حتما یک معاینه مرتب سالانه یا حداقل 2 سال یک بار به منظور کنترل فشار چشم داشته باشند.به خصوص در افرادی که سابقه خانوادگی دارند،چرا که در این افراد شانس ابتلا به آب سیاه 10 برابر بیشتر از دیگران است.
تحلیل لکه زرد،تقریباً قابل درمان
بیماری چشمی دیگری که در سنهای بالا اهمیت پیدا میکند، بیماری((تحلیل لکه زرد)) است که اگر چه این بیماری در نژادهایی که پوست روشنی دارند شایع تر است؛ ولی در ایران هم کم دیده نمیشود.این بیماری به 2 شکل ایجاد می شود؛ یکی این که سلولهای شبکیه تحلیل میروند ودر این شرایط معمولاً جز درمان های مکمل دارویی فعلاً درمان دیگری برای آن شناخته نشده است.شکل دیگر بروز این بیماری(که 10 درصد موارد ابتلا را تشکیل میدهد) باورم وخونریزی چشمی همراه است واین حالت در حقیقت به دلیل قرار گرفتن رگهای خونی زیر ناحیه لکه زرد ایجاد میشود. پیش از این، این بیماری به وسیله لیزر درمان میشد؛اما امروزه داروهای جدید((مونوکرونال))(که با تکیه بردانش مهندسی ژنتیک ساخته شده اند)، برای درمان این بیماری به کار میروند. داروهای مونوکرول، داروهایی هستند که جلوی تکثیر سلول های عروق خونی را میگیرند وحداقل این شانس را به بیمار میدهند که وضعیتش ثابت بماند، اگر چه در مواردی هم میتواند بهتر شود.
شایع ترین بیماری چشمی در کودکان
تقریباً 4تا 5 درصد کودکان، دچار تنبلی چشم هستند.از آنجا که بچه ها در خیلی از موارد نمیدانند دید چشمشان کم است(چرا که دید خوب را تجربه نکرده اند)، طبیعی است که نمیتوانند شرایط بینایی خود را به پدر ومادر اطلاع بدهند. بنابراین اهمیت روش های اسکرنینگ یا بیماریابی(که خوشبختانه در ایران به طور مرتب انجام میگیرد)در تشخیص این بیماری آشکار میشود؛ اما نکته مهم تر اینجاست که پیدا کردن این بیماران، یک مرحله است ومرحله بعد(که نقش بسیاری دردرمان تنبلی چشم دارد) کنترل آنهاست؛ مرحلهای که خانوادهها بیشتر درگیر آن هستند ونقش تعیین کنندهای را درمان تنبلی چشم کودکانشان بازی میکند.
این یکی را قرض ندهید و قرض هم نگیرید!
لنزهای که امروزه در بازار وجود دارند، لنزهایی هستند که قابلیت عبور اکسیژن بسیار خوبی دارند واز این جهت امکان روی چشم قرار گرفتن آنها در طولانی مدت هم به ظاهر منطقی به نظر میرسد، چرا که با استفاده از این لنز ها بر خلاف لنزهای قدیمی قرنیه دچار کمبود اکسیژن نمیشود؛ اما نکته بسیار مهمی که در استفاده از این لنزها باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که هر چقدر لنز در چشم بیشتر بماند، احتمال عفونت آن افزایش پیدا میکند، بنابراین توصیه می شود حتی با وجود استفاده از لنزهای جدید هم، نباید هیچ وقت با لنز بخوابید.باید در طول شب، لنزرااز چشم خارج کنید، آن را استریل وضدعفونی کرده ودوباره در طول روز استفاده کنید،چرا که عفونتهای بعد از استفاده از لنز،یکی از مهم ترین علل صدمه به چشم، کاهش دید ومشکلات اینچنینی در افراد است که گاهی میتواند صدمات زیادی به چشم وارد کند وحتی در موارد شدید، نیاز به پیوند قرینه را به دنبال داشته باشد.به یاد داشته باشید لنز انتخابی بیمار، باید زیر نظر چشم پزشک تجویز شود، چرا که لنز علاوه برشماره ضعف چشم فرد، باید برچسب انحنای چشم او طراحی شود؛ با این حال متاسفانه شاهدیم حتی ممکن است در سیستم آرایشگاهی لنز به بیماران قرض داده شود که بسیار خطرناک وپر عارضه است!
لیزیک ؛ راهی مطمئن برای رهایی از عینک
عمل لیزیک برای اصلاح عیوب انکساری بیش از 20 سال است که در دنیا انجام میشودودر ایران هم ، سابقهای 15 ساله دارد.اعمال لیزیک چشم، یکی از اعمال جراحی موفق درطب هستند،به طوری که بعد از این عمل با درصد خیلی بالایی، میتوان به بیمار قول داد نیاز او به عینک مرتفع میشود. اگر چه این احتمال وجود دارد که بر حسب شماره چشم حتی بعد از این عمل هم، یک بخشی از ضعف چشم(البته دردرصد خیلی کمی از بیماران)باقی بماند؛ولی در اکثریت قریب به اتفاق موارد، بسیاری ازاین افراد میتوانند بدون عینک باشند، البته از آنجا که هر عمل جراحی میتواند عوارض خاص خودش را داشته باشد، یکی از مهم ترین عوارض ناشی از عمل لیزیک چشم هم، عفونتهای چشمی است که در هفته اول عمل جراحی احتمال ابتلا به آن وجود دارد.
اشک ریزش،نشان از وجود مشکل در سیستم خروجی دارد.به صورت طبیعی اشکی که ترشح میشود، باید توسط مجرای خروجی وارد بینی شود.انسداد یا تنگی یا التهاباتی که در این مجرا هست وگاهی سنگ هایی که در این مسیر قرار دارند،مانع از خروج اشک ودر نتیجه بیماری چشمی اشک ریزش میشوند.ولی عامل اصلی ایجاد این بیماری،التهاب یا تنگی مجرای خروجی بینی است که اغلب در خانم ها(حتی خانم های جوان هم)دیده میشود.
نقش تغذیه دربیماری های چشمی
از لحاظ علمی، هنوز نقش تغذیه در قدرت یا ضعف بینایی ثابت نشده؛ اما نمیتوان منکر نقش مهم ویتامینA در ساختمان چشم شد، چرا که در حقیقت پروسه تبدیل نور به جریان الکتریکی در چشم به واسطه ویتامینA انجام میگیرد.بنابراین اگر کسی کمبود ویتامین A داشته باشد، احتمال ابتلا به بیماری شب کوری در او بیشتر می شود(این بیماری با شب کوری های مادرزادی که بین مردم شایع است ومتاسفانه درمانی هم ندارند، متفاوت است.) به هر حال به دلیل کمبود ویتامین A ممکن است در برخی از افراد شب کوری ایجاد شود؛ولی میتوان گفت اگر کسی یک رژیم معمولی داشته باشد وهیچ بیماری رودهای یا معدهای نداشته باشد که جذب ویتامینA رابا مشکل مواجه کند، به طور معمول دچار کمبود ویتامینA نمی شود ونیازی هم به استفاده اضافه بر معمول این ویتامین را ندارد.گروهی استفاده از شیرینی جات در ایجاد نزدیک بینی را موثر میدانند ومعتقدند مصرف شیرینی جات به دلیل ترشح هورمون انسولین، موجب نزدیک بینی میشود، چرا که انسولین، یک هورمون رشد است وباعث میشود کره چشم بزرگتر ودر نتیجه شیوع نزدیک بینی هم بیشتر شود؛ اما نکته جالب اینجاست که تا امروز هیچ تحقیقی به قطع یقین نشان نداده تغذیه میتواند در ضعف چشم نقش داشته باشد!
کامپیوتر چشم تان را خشک میکند
در استفاده مداوم از کامپیوتر، باید به یاد داشته باشیم خود کامپیوتر صدمهای به چشم وارد نمیکند، یعنی بیماری درچشم ایجاد نمیکند؛ ولی سندرمیوجود دارد که تمام کسانی که با کامپیوتر کار میکنند ، ممکن است بخشی از آن را تجربه کرده باشند؛ مواردی مثل احساس سوزش یا خشک شدن چشمها که یکی از دلایلش آن است که موقع کاربا کامپیوتر کمتر پلک میزنیم، در نتیجه چشم دچار خشکی میشود.برای جلوگیری از این عارضه توصیه میشود هنگام کاربا کامپیوتر هر نیم ساعت با یک ساعت به چشم مان استراحت بدهیم.شیوه قرار گرفتن فرد پشت مانیتور هم در ایجاد مشکلات چشمی موثر است. این که فرد نسبت به صفحه مانیتور چه ارتقاعی باید داشته باشد یا صفحه کامپیوتر چه خصوصیاتی باید داشته باشد، همه در جلوگیری از ایجاد این بیماریها مهم اند.یکی از مهم ترین ویژگی های صفحه کامپیوتر درجه REFRESH کامپیوتر است که اگر بالای 80 درجه باشد،برش تصویر در آن ایجاد نمی شودواز لحاظ راحتی برای چشم بهتر است. با این حال استفاده از کامپیوتر علیرغم این که ممکن است خسته کننده باشد؛ ولی هنوز ثابت نشده بیماری برای چشم ایجاد میکند.
- ۸۹/۰۴/۱۵
- ۲۸ نمایش
با تبادل لینک چطوری؟ اگر موافقی منو با نام بهترینها لینک کن وبعد خبرشو بهم بده وبگو با چه اسمی لینکت کن
مرسی منتظر حضور گرمتون هستم