بیآبی در کویر چشم
خشکی چشم یکی از شایعترین بیماریهای چشم است که میتواند اشکالاتی همچون تبخیر زیاد اشک یا کاهش تولید اشک را به همراه داشته باشد، حال چه باید کرد تا از این بیماری مصون بمانیم یا اگر به آن مبتلا شدیم، سریعا درمان شویم ؟
وی با بیان اینکه لایه چربی از غدد چربی لبه پلک و بقیه غدد چربی ساخته میشود، خاطرنشان میکند که لایه آبکی از غدد اشک و لایه موسینی از سلولهای مخاطی موجود در ملتحمه ساخته میشوند و برای داشتن اشکی خوب و سالم باید تولید، تخلیه، تبخیر، حس قرنیه، حرکت و شکل پلکها سالم باشند، زیرا اختلال در هر یک از این موارد میتواند خشکی چشم را به همراه داشته باشد.
طبق مطالعات انجام شده، خشکی چشم در برخی از نژادها و مناطق جغرافیایی بیشتر دیده میشود.
به گفته این جراح و متخصص، علائم این بیماری از اختلالات مختصر (تحریک چشم) تا بیماریهای شدید سطحی چشم را شامل میشود و علائم بیماری در پایان روز بدتر میشود.
وی میگوید: احساس وجود جسم خارجی، سوزش، خشکی، ترس از نور، در موارد نادری تاری دید، قرمزی چشم، خستگی و سنگینی چشم از علائم شایع این بیماری است که با بالا رفتن سن و پس از سن یائسگی در زنان قابل ملاحظه است.
دکتر فراهانی دستجانی با ابراز اینکه برخی از داروها نیز میتوانند خشکی چشم را برای فرد به همراه داشته باشند، پروپرانولول، متیل دوپا، گروه داروهای ضد افسردگی، گروه داروهای قلبی برای تنظیم ریتم قلب، برخی از داروهای عصبی، گوارشی، شلکنندههای عضلانی، کاهش احتقان برای سرماخوردگی، داروهای بیهوشی و آنتی هیستامینها را جزو این دسته به شمار آورده و میافزاید: برخی از اعمال جراحی چشم همچون اصلاح عیوب انکساری میتواند از دلایل خشکی چشم شود.
وی با اشاره به اینکه گروهی از پزشکان با انجام تحقیقاتی در سطح آسیا به این نتیجه رسیدهاند که خشکی چشم در افراد مبتلا به دیابت بسیار شایع است، در خصوص بیماران تیروئیدی اظهار میکند: در انواع بیماریهای تیروئیدی ممکن است اختلال خاصی به نام اختلال چشمی تیروئید دیده شود که صرف نظر از علائم پرکاری و کمکاری این اختلال با خشکی چشم همراه است.
این چشم پزشک میافزاید: گرما و سرمای زیاد، جریان هوای تند (کولر و گرمکنندهها)، رطوبت کم هوا، استفاده زیاد از کامپیوتر، تابش مستقیم خورشید و آلودگی هوا میتواند از علل تشدیدکننده خشکی چشم محسوب شود.
درمان خشکی
دکتر فراهانی دستجانی با اشاره به اینکه یکی از دلایل خشکی چشم میتواند ایجاد اشکال در لایههای اشک، لبه پلک و شکل پلکها باشد، خاطرنشان میکند: گاهی اوقات برای جبران تبخیر اشک میتوان با گذاشتن لنزهای خاص یا دوختن پلکها مانع تبخیر آن شد یا این که با گذاشتن پلاکها و ژلاتینهای مخصوص در راه خروج مجرای اشکی در گوشه داخل پلکها، مانع خروج آن شد تا بدین ترتیب اشک بیشتری در مقابل چشم قرار بگیرد.
وی درخصوص تاثیر اشک مصنوعی معتقد است: درمان خشکی چشم در ابتدا شامل از بین بردن علت به وجود آورنده آن و در مرحله بعد جبران اشک به صورت اشک مصنوعی است که در ترکیب شیمیایی غلیظ و کمغلظت است.
قطرههای معمولی حاوی ماده موثره و ماده نگهدارنده باعث میشود که بعد از باز شدن قطره، تا 4 هفته بتوان از آن استفاده کرد ولی در قطرههای بدون ماده نگهدارنده که فقط حاوی ماده موثره هستند، پس از باز کردن فقط تا 24 ساعت قابل استفاده هستند و بیشتر از این مدت نمیتوان آنها را نگهداری کرد.
مطالعات نشان میدهد: وجود اشک طبیعی در سطح چشم برای حفظ سلامت قرنیه، ملتحمه و بهبود کیفیت دید ضروری است و بدیهی است اختلال در اشک موجب ایجاد عوارض مختلفی میشود که در برخی موارد (شدید یا معمولی) احتمال بروز زخم عفونی و غیرعفونی قرنیه و ایجاد کدورت قرنیه و حتی عوارض جدیتر وجود دارد.
زنان خشک چشم
این چشم پزشک ابراز میکند: خشکی چشم در زنان بیشتر از مردان دیده میشود که پس از سن یائسگی بسیار مشهود است بنابر این در شرایطی که امکان استفاده مکرر از قطره نباشد، پمادهای مخصوصی تجویز میشود که دارای ماندگاری بیشتری هستند.
رژیمهای متعادل میتوانند به پیشگیری و بهتر شدن خشکی چشم کمک کند، به طوری که دکتر فراهانی دستجانی یکی از دلایل اختلال در تولید لایه موسینی اشک را کمبود ویتامین A عنوان کرده و میافزاید: رژیمهای غذایی متعادل میتوانند تا حد زیادی کمککننده باشند.
وی تصریح میکند: یکی از دلایل خشکی چشم بلفاریت یا التهاب غیرعفونی لبه پلک است که در این مورد خاص شستشو با شامپو بچه در بهداشت لبه پلک و کاهش عارضه خشکی چشم موثر است.
- ۸۹/۰۵/۱۷
- ۱۹ نمایش