مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

کمردرد بارداری

سه شنبه, ۲۶ مرداد ۱۳۸۹، ۰۹:۰۷ ق.ظ

کمر درد بارداری - mahu.ir

بارداری یکی از شیرین‌ترین مراحلی است که مادر برای به آغوش کشیدن نوزادش، آن را با صبر و شکیبایی در طول ۹ ماه سپری می‌کند، اما این مرحله عوارض بسیاری از جمله سنگینی، احساس تهوع، بی‌حوصلگی، سردرد و کمردرد مادر را نیز به همراه دارد.

با رشد جنین، رحم به هزار برابر اندازه اولیه خود افزایش پیدا می‌کند که همین امر باعث می‌شود تا سایز و تعادل بدن به هم بخورد و کمردرد بروز کند، ولی با قدری حوصله و رعایت توصیه‌هایی که از سوی پزشک متخصص می‌شود، می‌توان این شرایط را سهل‌تر کرد.

دکتر فرشته معاون، متخصص زنان، زایمان و نازایی در این باره به «جام‌جم» می‌گوید: علل کمردرد در حاملگی می‌تواند به علت کشش روی عضلات پشت و بزرگ شدن رحم باشد که با انتقال مرکز ثقل بدن به جلو تشدید می‌شود. وی با اشاره به این که ضعف این عضلات و شل بودن عضلات شکم موجب احساس کشش و درد در ناحیه ستون فقرات می‌شود، افزایش وزن را نیز دلیل دیگری برای دردهای کمری ذکر می‌کند و یادآور می‌شود: هورمون‌های حاملگی شامل «ریلاکسین» و «پروژسترون» که برای شل شدن عضلات، مفاصل لگن و تسهیل زایمان مفید هستند باعث درد در ناحیه لگن می‌شوند.

از سویی در برخی از زنان باردار به علت کاهش حرکت و سفتی مفاصل، دردها تشدید می‌شود.

دردهای استرسی

یکی دیگر از عللی که نقش مهمی در درد کمر دارد، استرس است که همواره به دنبال نقاط ضعیف بدن می‌گردد تا این اعضا‌ را تحت‌الشعاع قرار دهد. در بارداری نیز به علت بروز تغییرات محسوس در لگن، زنان باردار با استرس و در نتیجه، کمردرد‌های فزاینده‌ای روبه‌رومی‌شوند. سرانجام در پایان باروری فشار جنین روی اعصاب نخاعی سبب درد می‌شود.

این پزشک متخصص با بیان این که دردهای ناحیه پشت دنده‌ها به علت باز شدن فضای قفسه سینه بر اثر هورمون‌هاست،‌ اظهار می‌کند: برای جلوگیری یا تسهیل تحمل درد، زنان باردار باید نحوه چگونه ایستادن و نشستن را بدانند. دکتر معاون با اظهار این که پوشیدن کفش‌های‌پاشنه‌کوتاه با انحنای مناسب، کمک خواستن هنگام بلند کردن اجسام سنگین، خوابیدن به پهلو و قرار دادن بالشی کوچک بین 2 زانو یا ران‌ها می‌تواند تا حد زیادی در کاهش کمردرد تاثیر داشته باشد، می‌افزاید: بهتر است در مواقعی که زنان باردار نیاز به ایستادن طولانی دارند، یک پا را در سطحی نسبتا بلندتر قرار دهند یا برای بلند کردن اجسام از روی زمین، از ناحیه کمر خم نشوند بلکه در حالی که کمر صاف است از ناحیه زانو خم شوند و روی صندلی‌هایی که از پشت کمر خوب محافظت می‌کنند، بنشینند و لم ندهند و در صورت لم دادن، بالش کوچکی در قسمت پایینی کمر خود بگذارند.

وی خاطرنشان می‌کند: بهتر است در مناطق دردناک از ماساژ، کمپرس سرد (به علت کاهش التهاب در مفاصل متورم و دردناک اثر تسکین دارد) و گرم (خوابیدن در وان آب گرم که احساس آرامش و شل شدن در بدن را می‌دهد) استفاده کرد. دکتر معاون با اشاره به این که کمپرس سرد در ناحیه کشاله ران یا زیر بغل می‌تواند باعث کاهش سریع دمای بدن شود، آن را برای زنان باردار خطرناک عنوان کرده و می‌افزاید: برای رفع دردهای کمری و مفاصل، ورزش‌های استانداردی وجود دارد که با مراجعه به پزشک متخصص می‌توان از آنها استفاده کرد.

تحقیقات نشان می‌دهند بستن کمربند محافظتی در زیر قسمت پایینی شکم و همچنین استراحت تا حد زیادی در کاهش کمردرد‌های بارداری موثر است.

این پزشک متخصص با اشاره به این که می‌توان برای تسکین دردها (به هنگام بارداری) از قرص استامینوفن با دستور پزشک استفاده کرد، متذکر می‌شود: استفاده از قرص‌هایی با ترکیبات ایبوپروفن و دیکلوفناک در بارداری ممنوع است و بهتر است به جای مصرف مسکن‌ها، زنان باردار با صاف ایستادن و صحیح نگهداشتن شانه‌ها، فشار را از روی کمر بردارند.

کمر درد بارداری - mahu.ir

کمردردهای خطرناک

به گفته دکتر معاون، کمردرد‌های ناگهانی و شدید می‌توانند مربوط به آرتروز، پوکی استخوان و حتی زایمان زودرس (کرامپی ریتمیک) باشند، ولی در صورتی که کمردرد همراه تب و لرز باشد می‌تواند به دلیل عفونت کلیه‌ها باشد.

وی با اظهار این که گاهی کمردردهای شدید به علت انحراف در مسیر مهره‌های کمری یا لگن است و معمولا در بارداری با علامتی همراه می‌شوند، می‌افزاید: دردی که همراه با انتشار به پشت ران یا باسن باشد می‌تواند ناشی از تشدید فشار روی عصب سیاتیک باشد که با راه رفتن، از پله بالا رفتن، برخاستن از حالت نشسته به ایستاده، چرخیدن در تخت یا بلند کردن اجسام شروع می‌شود و در مواردی که فشار روی عصب سیاتیک زیاد باشد، همراه با بی‌حسی کشاله ران و اندام تناسلی خواهد بود که در مواقعی موجب کنترل ادرار،‌ مدفوع و تخلیه ادرار می‌شود.

چه کسانی مبتلا می‌شوند؟

طبق بررسی‌های صورت گرفته، افرادی که در بارداری‌های قبلی دچار کمردرد بوده‌اند یا به نوعی مبتلا به بیماری در مفاصل یا کمرشان هستند بیش از سایرین مستعد ابتلا به کمردرد بارداری هستند.

‌این پزشک متخصص با اشاره به این که زنان باردار کم‌تحرکی که قابلیت انعطاف مفاصل آنها کمتر و عضلات ناحیه پشت و شکم آنها ضعیف است مستعد کمردرد هستند، چاقی و دوقلویی را نیز از دلایل اصلی کمردرد ذکر می‌کند.

وی تصریح می‌کند: کنترل وزن و پرداختن به یک ورزش آهسته و پیوسته، معاینه و مشورت با پزشک قبل از بارداری، می‌تواند از کمردردهای فرساینده در طول بارداری پیشگیری کند، همچنین تغذیه مناسب مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و فسفر می‌تواند به استحکام استخوان‌ها و مفاصل کمک کند.

  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی