افزایش بلوغ زودرس در نوجوانان
دکتر فریبا نادری، متخصص کودکان با اشاره به شیوع زیاد بلوغ زودرس در کودکان میگوید: «بررسی و کنترل کودکان توسط پدر و مادر در سنین مدرسه ـ از بدو ورود به مدرسه تا پایان دوران دبستان ـ بسیار مهم است. بنابراین پدر و مادر باید به این موارد توجه کافی داشته باشند. البته گاهی نیز شرایط اینگونه نیست؛ به این معنی که به صورت گذرا و به دلیل تغییرات هورمونی که موقتی است، سینهها بزرگ میشود و منجر به بلوغ زودرس هم نمیشود.»
وی تاکید میکند: پزشک تنها کسی است که در صورت وجود چنین شرایطی میتواند بلوغ زودرس را تشخیص دهد. این عضو هیات علمی دانشگاه تهران میافزاید: «با توجه به وجود مواد هورمونی در مواد غذایی، با در نظر گرفتن آلودگی هوا و با توجه به تحریکهای عمومی که در برخی رسانهها وجود دارد، این موارد منجر به تاثیر گذاشتن روی سیستم هیپوتالاموس بچهها و در نتیجه بلوغ زودرس آنها میشود.»
نشانههای بلوغ زودرس
دکتر نادری با اشاره به شیوع زیاد بلوغ زودرس توضیح میدهد: «ظاهر شدن سینهها قبل از 8 سالگی در دختران و بزرگشدن بیضه در پسرهای زیر 9 سال را بلوغ زودرس حساب میکنیم. گاهی نیز بچهها به یکباره جهش رشدی شدیدی پیدا میکنند، به گونهای که خارج از انتظار خانواده است. در این موارد نیز باید دقت شود که شاید به دلیل شروع بلوغ این جهش رشدی ایجاد شده است.»
مشکلات ناشی از بلوغ زودرس
وی با توجه به اهمیت این مساله یادآور میشود: «بلوغ زودرس میتواند مشکلاتی را برای این بچهها ایجاد کند. بلوغ زودرس در دختران منجر به قاعدگی زودرس شده که همین مساله مشکلات روحی، روانی زیادی را برای خود بچه و در خانواده ایجاد خواهد کرد. همچنین چون این بچهها هنوز از نظر فکری و عقلی رشد کافی نکردهاند، ممکن است مورد سوءاستفاده قرار گیرند.»
این پزشک متخصص باز هم به والدین توصیه میکند مراجعه به پزشک متخصص و بررسی و کنترل بچهها از نظر بلوغ را فراموش نکنند.
وی ادامه میدهد: «علاوه بر این موارد به دلیل بالارفتن هورمونهای جنسی بخصوص هورمون استروژن، علیرغم اینکه این بچهها ممکن است به دلیل سیر بلوغ در دورهای جهش رشدی موقتی داشته باشند، اما در نهایت قد کوتاهی خواهند داشت. همچنین این گروه بچهها در سن پایین در معرض هورمون استروژن قرار گرفته و در نتیجه ممکن است در آینده مستعد ابتلا به سرطان زودرس سینه باشند.»
بلوغ زودرس؛ قابل درمان و پیشگیری
دکتر نادری با ذکر قابل درمان بودن این مشکل میافزاید: «والدین باید کودکان را در سنین مدرسه دائم توسط پزشک متخصص کنترل کرده تا از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری کنند. این موارد قابل درمان و پیشگیری است و با استفاده از داروهای موجود و راهنماییهای پزشک و نظارت مستقیم وی، خیلی از این مشکلات قابل حل است.»
وی یادآور میشود: «میتوانیم برای بچههایی که بلوغ پیشرونده داشته و خطرات و عوارض ناشی از آن آنها را تهدید میکند، از داروهای موجود استفاده کنیم. البته باید در نظر داشت که مصرف این داروها باید بجا بوده و توسط پزشک متخصص تجویز شود. این داروها ممکن است عوارضی هم ایجاد کنند، اما اگر بهدرستی و به موقع از آنها استفاده شود میتوانیم براحتی از منافع آنها بهره ببریم.»
در نهایت پدر و مادر باید بدانند بلوغ زودرس مساله مهمی است که نیاز به رسیدگی و پیگیری دارد. بنابراین نباید بهسادگی از کنار آن گذشت.
- ۸۹/۱۰/۱۴
- ۳۳ نمایش