بارداری خارج از رحم، قابل درمان با تشخیص بهنگام
دکتر الهه ثناگو، جراح و متخصص زنان و زایمان در اینباره میگوید: شایعترین محلی که حاملگی خارج از رحم رخ میدهد، لولههای رحمی است. البته احتمال دارد حاملگی در قسمتهای دیگر بدن مانند درون تخمدان، در دهانه رحم یا حتی درون حفره شکمی نیز رخ دهد.
افراد مستعد حاملگی خارج رحمی
این پزشک متخصص به مواردی که احتمال بروز چنین مشکلی را افزایش میدهد، اشاره کرده و میافزاید: هر عاملی که منجر به چسبندگیهای شکمی و لگنی یا درگیری التهابی داخل لولههای رحمی شود، میتواند احتمال حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد؛ مثل افرادی که سابقه جراحی روی لولههای رحمی یا جراحیهای شکمی مانند جراحی آپاندیس، کیست تخمدان یا سزارین داشته باشند. البته سابقه جراحی قبلی حاملگی خارج از رحم نیز عامل مهمی در این رابطه است.
وی ادامه میدهد: سابقه عفونتهای دستگاه تناسلی که منجر به درگیری لولههای رحمی و چسبندگیهای درون لوله شده باشد نیز از جمله عواملی است که خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش میدهد. سیگار کشیدن، سابقه سقطهای مکرر قبلی، سابقه نازایی و حاملگیهایی که با روشهای آزمایشگاهی مثل IVF ایجاد شده باشند نیز از دیگر علل افزایش خطر هستند. همچنین اگر خانمی بعد از بستن لولههای رحمی یا با وجود مصرف قرصهای هورومونی ضدبارداری باردار شود احتمال بارداری خارج از رحم را دارد.
نشانههای حاملگی خارج از رحم
دکتر ثناگو در رابطه با علائم بروز این مشکل توضیح میدهد: تاخیر قاعدگی همراه با دردهای شکمی و لکهبینی از مهمترین علائم بارداری خارج از رحم است. افرادی که چنین شرایطی را تجربه میکنند حتما باید از نظر احتمال بروز حاملگی خارج از رحم بررسی شوند بخصوص اگر در گروههای پرخطر ذکر شده نیز قرار داشته باشند.
این متخصص زنان و زایمان در مورد روش تشخیص این مشکل میگوید: سونوگرافی داخل رحمی اولین روش تشخیصی است که برای دیدن جنین داخل رحم باید استفاده شود. البته روشهای آزمایشگاهی خاصی نیز در این زمینه وجود دارد.
وی به اهمیت تشخیص بموقع حاملگی خارج از رحم اشاره کرده و یادآور میشود: چناچه حاملگی خارج از رحم بموقع تشخیص داده شود، بر حسب مورد با استفاده از روشهای دارویی یا جراحی قابل درمان است. اما در صورتی که مشکل دیر مشخص شود، احتمال پارگی لوله، خونریزی شدید یا حتی خطر مرگ مادر را به همراه دارد.
پیشگیری
دکتر ثناگو با ذکر این نکته که برای این مشکل راه خاصی جهت پیشگیری وجود ندارد، میافزاید: با وجود این به تمام خانمهایی که در سنین باروری 15 تا 45 سال هستند، توصیه میشود بلافاصله پس از عقب افتادن قاعدگی به پزشک متخصص مراجعه کنند؛ بخصوص زمانی که دیگر علائم مانند درد شکم یا خونریزی هم داشته یا در گروه افراد پرخطر باشند.
وی با توجه به اینکه گاهی ممکن است خود فرد متوجه بروز چنین مشکلی نشود و هیچ نشانه خاصی وجود نداشته باشد، توصیه میکند: افراد باید تاخیر در قاعدگی را جدی گرفته و در چنین شرایطی به پزشک متخصص مراجعه کنند. البته به طور معمول زمانی که قاعدگی بیشتر از 10 روز عقب بیفتد، حتما باید از نظر بارداری آزمایشات لازم صورت گیرد، اما افرادی که مشکلاتی نظیر تنبلی تخمدان داشته و قاعدگی مرتبی ندارند، همیشه باید تحت نظر پزشک بوده تا بررسیهای لازم انجام شود.
در نتیجه، پزشک متخصص تنها کسی است که با آزمایشات لازم میتواند بروز حاملگی خارج از رحم را تشخیص و اقدامات درمانی را انجام دهد.
حاملگی خارج از رحم و زایمانهای بعدی
شاید اگر شما هم تجربه حاملگی خارج از رحم را داشته باشید، نگران زایمانهای بعدی خود باشید. گاهی حتی خانمها تصور میکنند حاملگی خارج از رحم منجر به نازایی شده و آنها دیگر شانس مادر شدن را نخواهند داشت.
دکتر ثناگو در اینباره توضیح میدهد: با تشخیص بموقع و قبل از پارگی لولهها میتوانیم درمانهای لازم را انجام دهیم و عوارض و مشکلاتی را که ممکن است در آینده به وجود بیاید، کاهش دهیم. بنابراین حاملگی خارج از رحم در صورت تشخیص بموقع عوارض بعدی برای بیمار ایجاد نکرده و او میتواند بارداری معمول داخل رحمی داشته باشد.
وی میافزاید: در هر صورت کسی که یک بار این شرایط را داشته است، نسبت به سایر خانمها احتمال بیشتری دارد که باز هم حاملگی خارج از رحم داشته باشد. در جامعه کلی یک درصد از خانمها در معرض چنین مشکلی هستند. ولی کسی که یک بار حاملگی خارج از رحم داشته است، 2 تا 5 برابر بیشتر احتمال دارد دوباره این شرایط را تجربه کند.
بنابراین در صورت بروز نشانهها و علائم، مراجعه به پزشک متخصص را فراموش نکنید و از آن غافل نشوید.
- ۸۹/۱۰/۲۱
- ۳۳ نمایش