مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

یائسگی؛ بحران میانسالی در زنان

سه شنبه, ۱۹ بهمن ۱۳۸۹، ۰۶:۳۸ ق.ظ

یائسگی - mahu.ir

 
ورزش منظم، مصرف لبنیات کافی و مکمل‌های کلسیم، استفاده از نورآفتاب و قطع مصرف سیگار از عوارض یائسگی جلوگیری می‌کند. یائسگی مرحله‌ای طبیعی در زندگی همه خانم‌هاست که معمولا در میانگین سنی 50 سالگی شروع می‌شود. اما چون یائسگی با تغییراتی نیز همراه است، برخی آن را به بحران میانسالی زنان تعبیر می‌کنند.

دکتر الهه ثناگو، جراح و متخصص زنان و زایمان در این‌باره می‌گوید: «به قطع کامل قاعدگی که همراه با کاهش هورمون‌های زنانه است، یائسگی می‌گویند. به طور معمول 2 تا 6 سال قبل از ایجاد یائسگی کامل و در سنین حدود 40 تا 50 سالگی، ممکن است عادات ماهانه نامنظم شود. به این صورت که خونریزی‌های بین دوره وجود داشته، قاعدگی‌ها به هم نزدیک شده و سپس فاصله بین آنها طولانی می‌شود و در نهایت قطع کامل قاعدگی اتفاق می‌افتد.»
 

یائسگی زودرس

 

وی می‌افزاید: «ژنتیک خود فرد عامل مهمی در تعیین سن یائسگی است. با این‌که سن معمول یائسگی حدود 50‌سالگی است، اما برخی ممکن است تا پس از آن هم یائسه نشده و برعکس گروهی دیگر در سنین پایین‌تر یائسگی را تجربه کنند. اما در صورتی که یائسگی زیر 40 سال ایجاد شود، آن را یائسگی زودرس می‌نامند.»

 

دکتر ثناگو ادامه می‌دهد: «یائسگی زودرس در هر سنی حتی زیر 40 سال نیز ممکن است اتفاق بیفتد. البته در مواردی که یائسگی زیر 30 سال است، به آن از کارافتادگی زودرس تخمدان می‌گویند.» وی می‌افزاید: «افرادی که در سنین پایین یائسه می‌شوند، ممکن است بیماری‌هایی همراه هم داشته و باید از نظر تیروئید، مشکلات فوق کلیه و دیابت تحت نظر باشند، زیرا این مشکل می‌تواند به دلیل یک بیماری خودایمنی یا مشکلات کروموزومی ایجاد شود.»

 

به گفته وی افرادی که در سنین زیر 30 سال یائسه می‌شوند باید حتما بررسی ژنتیک انجام داده و اقدامات لازم را انجام دهند. بستگان نزدیک این افراد (دختر، خواهر و...) نیز باید حتما بررسی شوند.

 

عوامل موثر در بروز یائسگی

 

این پزشک متخصص در مورد سایر عوامل بروز یائسگی می‌گوید: «عوامل محیطی هم می‌توانند روی فعالیت تخمدان تاثیر بگذارند. به عنوان نمونه سیگار، سموم محیطی، اشعه‌درمانی روی لگن، شیمی‌درمانی، جراحی‌های تخمدان و حتی برداشتن رحم می‌تواند باعث تسریع بروز یائسگی شوند.»

 

علائم یائسگی

 

دکتر ثناگو در مورد علائم یائسگی می‌گوید: «گرگرفتگی یکی از مشخص‌ترین علائم است که معمولا چند سال قبل از شروع یائسگی ایجاد شده و تا چند سال پس از آن هم ادامه می‌یابد.»

 

به گفته وی، یائسگی به علت کاهش هورمون استروژن در زنان منجر به تغییرات دیگری هم می‌شود که ممکن است برخی نشانه خاصی نداشته اما بسیار مهم باشند. وی‌در این مورد توضیح می‌دهد: «مهم‌ترین این عوارض پوکی استخوان و تغییرات در سیستم قلبی ـ عروقی به صورت افزایش گرفتگی عروق قلب و احتمال وقوع سکته‌های قلبی و مغزی است. افزایش ابتلا به عفونت‌های ادراری و تکرر ادرار نیز از دیگر علائم است. کاهش استروژن روی پوست نیز تاثیر داشته و به صورت نازک شدن لایه سطحی پوست، کاهش چربی پوست و افزایش چروک‌های پوستی ظاهر می‌شود.» وی ادامه می‌دهد: «خشکی چشم‌ها به علت کاهش ترشح مجاری اشکی، کاهش شنوایی، سوزش، التهاب و خونریزی لثه‌ها، لق شدن و افتادن دندان‌ها از دیگر علائمی است که ممکن است بروز کند. کیفیت صدا نیز ممکن است تغییر کرده و صدا کلفت‌تر شود.»

 

وقوع این تغییرات و نگرش برخی خانم‌ها نسبت به این دوره، ممکن است سبب بروز افسردگی هم بشود.

 

اقدامات مورد نیاز

 

دکتر ثناگو می‌گوید: «تمام زنانی که در سنین یائسگی هستند، باید با مشاهده اولین نشانه به پزشک مراجعه کرده و درمان‌های خاص خود را دریافت کنند. بهترین درمان که مانع از وقوع علائم یائسگی می‌شود، هورمون‌درمانی است که البته پیرامون آن بحث و جدل‌های زیادی هم وجود دارد. بنابراین برای شروع هورمون‌درمانی حتما باید آزمایشات و معاینات دقیق انجام گرفته و افراد واجد شرایط انتخاب شوند. البته این افراد باید همواره تحت نظر پزشک بوده و معاینات و آزمایشات سالانه را انجام دهند.»

 

توصیه‌ برای این دوران

 

وی می‌افزاید: «به خانم‌هایی که در این سنین هستند توصیه می‌شود به وضعیت استخوانی خود توجه داشته و با ورزش منظم، مصرف لبنیات کافی و در صورت لزوم مکمل‌های کلسیم، استفاده از نورآفتاب و قطع مصرف سیگار از بروز پوکی استخوان جلوگیری کنند. البته برای کسانی که دچار پوکی استخوان شده‌اند هورمون‌درمانی یا مصرف داروهای خاصی زیرنظر پزشک الزامی است.»

 

این متخصص زنان در مورد دیگر عوارض یائسگی می‌گوید: «کنترل وزن و جلوگیری از چاقی به همراه مصرف غذاهای کم چرب و ورزش می‌تواند در کاهش عوارض قلبی موثر باشد. علائم ادراری و تناسلی نیز با مصرف هورمون به صورت خوراکی یا موضعی قابل درمان است.»

 

به گفته وی مصرف سویا، غلات، عدس، نخود یا ترکیبات گیاهی که از خانواده فیتواستروژن‌ها هستند تاثیر مختصری بر بهبود علائم دارند.

 

وی به خانم‌هایی که در این سنین هستند توصیه می‌کند، مراجعه به پزشک و معاینات دقیق و مورد نیاز را فراموش نکرده و حتما بررسی‌های لازم را انجام دهند.

 

وی تاکید می‌کند: «وقوع یائسگی بحرانی هولناک در زندگی نیست و تنها گذر از یک مرحله و ورود به مرحله‌ای جدید است که باید با هوشیاری با آن روبه‌رو شد.»

 

منبع

  • حامد عبیری

نظرات (۱)

سلام، چرا کار به جایی رسیده که این آقای احمدی‌نژاد جانشینش هم برای خودش انتخاب کرده. نه که واقعا فکر میکنه در انتخابات برنده شد. اگر به خاطر ما فداییان رهبر نبود ایشان الان بیکار بود. متأسفانه ایشان این اخریها مثل اینکه واقعا معتقد شده ۲۵ میلیون بهش ری دادند. اگر ما فتنه را با گلولهٔ نمی‌‌خواباندیم ایشون الان بیکار بودند. نرخ بیکاری ۳۰ درصد ، قیمت تخم مرغ و بقیه اقلام خوراکی ۱۰۰ درصد بالا رفته، تعداد چک‌های بی‌ محل ۱۰۰ درصد بالا رفته و خیلی آمار بد تر که همین دولت اعلام کرده حالا مثل اینکه خیلی هنر کرده می‌خواهد جانشین هم بیاره.
برخی تحلیل‏گران که معتقدند آقای خامنه‏ ای اگر لازم بداند، آقای احمدی‏نژاد را به‏سادگی می‏تواند کنار بگذارد درست
است یا نظر کسانی که معتقدند این هزینه‏ ی سنگینی برای آقای خامنه‏ ای دارد؟
یا رهبر شما رئیس جمهور بودید وضع خیلی خوب بود. لطفا یک سیلی‌ بگوش این احمدی‌نژاد بزنید تا آدم بشود. خیلی مغرور شده و فقط مانده که تو روی شما هم به ایستاد.
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی