مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مسمومیت خونی؛ خطرناک اما قابل درمان

چهارشنبه, ۱۱ اسفند ۱۳۸۹، ۰۲:۰۶ ب.ظ

خون - mahu.ir

 
بدن انسان همواره در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف بوده و در این میان یکی از بیماری‌هایی که به خصوص در دوران نوزادی، سالمندی و افراد دارای نقص سیستم ایمنی شیوع بیشتری داشته و در نتیجه عواقب ناشی از عفونت نیز ایجاد می‌شود، مسمومیت خونی یا سپتیسمی است.

دکتر محمد براری، متخصص بیماری‌های عفونی در این‌باره می‌گوید: سپتیسمی به عفونتی گفته می‌شود که در آن باکتری‌ها و مواد سمی همراه با آنها ـ که در ناحیه سرایت باکتری جمع شده ـ وارد جریان خون می‌شوند و از این راه‌ تکثیر یافته و به‌ تمام‌ بدن‌ گسترش‌ می‌یابند.
 

وی می‌افزاید: نتایج برخی از تحقیقات نشان می‌دهد این عفونت روی بیشتر از یک درصد از نوزادان تازه متولد شده اثر گذاشته و حدود نیمی از موارد نیز باعث مرگ و میر آنان می‏شود.

 

دکتر براری می‌گوید: سپتیسمی در شرایطی که سدهای اولیه دفاعی بدن مانند پوست و مخاط آسیب ببینند، احتمال بروز بیشتری دارد.

 

نشانه‌ها

 

شدت بروز علائم و نشانه‌های بیماری در هر فرد بستگی به شرایط سلامت‌ عمومی‌ بیمار، وجود بیماری‌های زمینه‌ای‌ و میزان‌ تأخیر در درمان‌ ‌ دارد.

 

دکتر براری با اشاره به علائم این بیماری می‌افزاید: مسمومیت خونی شامل لرز شدید، بالا رفتن‌ سریع‌ درجه‌ حرارت‌ بدن، تند شدن‌ ضربان‌ قلب و تعداد تنفس زیاد، برافروختگی‌ پوست، گیجی‌ و منگی‌، تحریک‌پذیری، کاهش‌ فشار خون و در موارد شدید، اختلال انعقادی ـ که می‌تواند با نشانه‌هایی مانند خون‌مردگی در زیر پوست و اشکالی از بثورات ظاهر شود- از نشانه‌های بیماری است و نبود تب نمی‌تواند دلیل بر عدم وجود سپتیسمی باشد.

 

علل

 

وی می‌افزاید: ابتلای به سرطان خون یا سایر سرطان‌ها، ابتلای فرد به بیماری‌های کاهنده مقاومت بدن (ایدز، سل و...)، مصرف داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی بدن (ترکیبات کورتیکو استرویید و داروهایی که در بیماری‌های روماتیسمی مصرف می‌شوند)، سن بالای 60 سال و بارداری یا زایمان‌های عارضه‌دار از عوامل افزایش‌دهنده خطر ابتلا به عفونت خونی هستند.

 

مسمومیت خونی می‌تواند عوارضی نظیر شوک‌ (کاهش‌ شدید فشار خون)، عفونت‌‌ دریچه‌های‌ قلبی‌ و نارسایی‌ احتقانی قلب، نشانگان زجر تنفسی، نارسایی کلیه و کبد را ایجاد کرده و در صورت عدم درمان در نهایت به مرگ بیمار منجر شود.

 

دکتر براری می‌گوید: بهترین روش درمان مسمومیت خونی، استفاده از آنتی‌بیوتیک جهت مبارزه سریع با عفونت است. همچنین انجام آزمایش‌های تشخیصی شامل کشت‌ خون‌ برای‌ شناسایی‌ عامل بیماری‌، آزمایش‌ ادرار و شمارش‌ گلبول‌های‌ خون در بیماران پس از درمان ابتدایی بیماری ضروری است. وی اضافه می‌کند: گاهی لازم است پس از شناسایی منشأ عفونت نسبت به برداشتن یا تخلیه آن و در مواردی تزریق فرآورده‌های خونی به بیمار اقدام کرد.

 

توصیه

 

این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: چنانچه علائمی از افت فشار خون یا تب بسیار بالا (بالای39 درجه) در بیمار دیده شود، می‌توان از اقداماتی نظیر رساندن مایع کافی به بدن بیمار و همچنین تب‌برهایی مانند استامینوفن استفاده کرد، زیرا اغلب جمعیت در معرض خطر این عفونت افراد سالمند و نوزادان بوده که به دنبال تب شدید و کاهش فشار خون دچار عوارض جبران‌ناپذیری در ارگان‌های حیاتی مانند مغز، کلیه، کبد و قلب می‌شوند.

 

وی توصیه می‌کند: بیمار تا زمانی که فعالیت عادی خود را به تدریج آغاز کند باید در رختخواب استراحت کند.

  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی