مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

رژیم غذایی و سرطان سینه

چهارشنبه, ۳۱ فروردين ۱۳۹۰، ۰۱:۱۶ ب.ظ

چاقی - mahu.ir

سرطان سینه یکی از سرطان‌های شایعی است که امروزه در تمام نقاط دنیا افراد زیادی را درگیر می‌کند. البته این سرطان در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان بوده و فرد می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد. علاوه بر این خوب است دقت داشته باشیم که با رعایت عادات صحیح شیوه زندگی می‌توانیم از بروز این بیماری پیشگیری کرده و تا آخر عمر به سلامت زندگی کنیم. میترا زراتی، کارشناس ارشد علوم تغذیه با اشاره به اهمیت این بیماری هشدار می‌دهد: «یکی از مشکلات و بیماری‌های شایع در دنیای امروز سرطان سینه است، که متاسفانه حتی آقایان را نیز درگیر می‌کند. در این رابطه باید دقت داشت که نوع رژیم غذایی و شیوه زندگی فرد تاثیر چشمگیری در میزان بروز بیماری دارد.»

اضافه وزن و چاقی، عامل افزایش‌دهنده خطر

وی با اشاره به اهمیت حفظ وزن متعادل توضیح می‌دهد: «مشخص شده است احتمال ابتلا به سرطان سینه میان افراد چاق و دارای اضافه وزن، بیشتر از سایرین است. البته حتی افرادی که سابقه وجود این بیماری در خانواده را نداشته باشند نیز به دلیل افزایش وزن می‌توانند در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار گیرند. البته عکس این مطلب نیز درست است، به این معنی که احتمال ابتلا به بیماری میان افرادی که وزن ایده‌آل داشته و فعالیت بدنی منظم انجام می‌دهند، حتی اگر به لحاظ ژنتیک مستعد بوده و این بیماری را در خانواده درجه اول خود داشته باشند کاهش می‌یابد.»

به گفته وی، کلید اول برای پیشگیری از بروز سرطان سینه، نوع رژیم غذایی فرد و فعالیت بدنی اوست. این کارشناس ارشد علوم تغذیه توضیح می‌دهد: «اگر رژیم غذایی فرد طوری باشد که باعث افزایش وزن نشده و فعالیت بدنی روزانه، مستمر و مداوم نیز داشته باشد، احتمال بروز بیماری کاهش خواهد یافت.»

تاثیر نوع مواد غذایی در بروز سرطان سینه

زراتی با ذکر اهمیت نوع مواد غذایی مصرفی، یادآور می‌شود: «نوع چربی مصرفی در رژیم غذایی می‌تواند در بروز یا پیشگیری از سرطان سینه تاثیر چشمگیری داشته باشد.»

وی می‌افزاید: «مشخص شده است احتمال بروز سرطان سینه میان زنانی که در رژیم غذایی خود بیشتر از اسیدهای چرب اشباع (مانند آنچه در کره، چربی حیوانی و لبنیات پرچرب وجود دارد) استفاده می‌کنند، افزایش می‌یابد. در مقابل، کسانی که بیشتر از اسیدهای چرب غیراشباع استفاده می‌کنند، کمتر مبتلا می‌شوند. اسیدهای چرب غیراشباع در انواع ماهی، روغن‌های گیاهی و مغزهای گیاهی یافت می‌شود.»به گفته وی با توجه به اهمیت مصرف کافی لبنیات برای حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها باید توجه داشت که مصرف لبنیات پرچرب به دلیل دارا بودن کلسترول و اسیدهای چرب اشباع می‌تواند زمینه را برای بروز سرطان سینه فراهم کند. وی با تاکید بر کاهش مصرف اسیدهای چرب اشباع، توضیح می‌دهد: «به ‌رغم تصور عموم، مصرف روغن‌های جامد گیاهی نیز مفید نبوده و باید مصرف روغن‌های جامد حیوانی و گیاهی را کاهش داد. در صنعت برای افزایش مدت زمان نگهداری این روغن‌ها فرآیندهایی روی آنها انجام می‌شود تا از حالت مایع به جامد تبدیل شوند و در این میان اسیدهای چرب ترانس و اشباع تولید می‌شوند.»

این کارشناس ارشد تغذیه در مورد اسیدهای چرب ترانس توضیح می‌دهد: «اسیدهای چرب ترانس که در موادی مانند لبنیات پرچرب و روغن‌های جامد حیوانی وجود دارد، نیز می‌تواند در بروز این نوع سرطان تاثیرگذار باشد.»

وی به افرادی که این نوع سرطان در خانواده درجه اولشان دیده شده است، هشدار می‌دهد: «این افراد باید توجه داشته باشند که میزان شاخص توده بدنی‌شان (BMI)، به بالاتر از 25 نرسد. همچنین فعالیت بدنی منظم و همیشگی را فراموش نکرده و به نوع چربی مصرفی خود دقت و توجه کافی داشته باشند.»

چاقی - mahu.ir

در مصرف چربی‌های مفید افراط نکنید

زراتی با تاکید بر این نکته که هر یک گرم چربی، 9 کیلوکالری انرژی دارد، می‌گوید: «مصرف روغن زیتون یا روغن جامد حیوانی در رژیم غذایی از نظر کالری دریافتی تفاوتی نداشته و هر دو باعث افزایش وزن می‌شوند. بنابراین خانمی که از روغن‌های گیاهی مایع به مقدار زیاد استفاده می‌کند، باید بداند که چاق خواهد شد. افزایش وزن و چاقی نیز می‌توانند باعث افزایش احتمال بروز سرطان سینه شوند.»

به گفته وی بخصوص در ناحیه سینه که چربی زیادی وجود دارد، سلول‌ها بسیار مستعد بدخیم شدن هستند.

میوه‌های رنگارنگ و مقابله با سرطان

بهترین رژیم غذایی برای مقابله با سرطان، رژیمی است که باعث چاقی نشود. این کارشناس ارشد تغذیه در این‌باره توضیح می‌دهد: «ترکیباتی خاص در رژیم‌های غذایی وجود دارند که خداوند آنها را به مقدار کافی در میوها و سبزیجات قرار داده است. بنابراین فراموش نکنید که مصرف این ترکیبات به عنوان آنتی‌اکسیدان نه‌تنها از بروز سرطان سینه بلکه بسیاری از سرطان‌ها پیشگیری می‌کند.»

وی ادامه می‌دهد: «تمامی رنگدانه‌های موجود در میوه‌ها مانند خرمالوی نارنجی، هندوانه قرمز، گیلاس قرمز و توت قرمز بنفش رنگ، حاوی رنگدانه‌ای به نام فیتوکمیکال هستند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی داشته و مصرف آنها از بروز سرطان پیشگیری می‌کند. علاوه بر این ثابت شده است که مصرف لیکوپن که رنگدانه قرمز در گوجه فرنگی، پرتقال‌های توسرخ و گریپ‌فروت است نیز در این زمینه موثر است.»

به گفته وی ویتامین D ویتامینی ضدسرطان به حساب می‌آید و به همین دلیل استفاده کافی از نور آفتاب (20 دقیقه در روز)، می‌تواند احتمال بروز سرطان سینه را کاهش دهد.

زراتی با اشاره به اهمیت مصرف سویا در دوران کودکی، می‌افزاید: «افرادی که از دوران کودکی از فرآورده‌های سویا استفاده کرده‌ باشند، معمولا در بزرگسالی به این بیماری مبتلا نخواهند شد.»


عضویت در خبرنامه سایت - mahu.ir

  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی