آفتاب سوختگی، زمینهساز سرطان پوست در کودکان
کودکان را نمیشود در خانه محبوس کرد، نمیشود قانعشان کرد که دستکم وقتی گرمای هوای به 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر میرسد در خانه بمانند و بیرون نروند، به همین دلیل است که تابستان میآید و آثارشان را روی پوست کودکان بیشتر از دیگران میبینید.
پوست کودکان لطیف و آسیبپذیر است و برخلاف باور برخی که میگویند اشکالی ندارد کودکان برای ساعات طولانی زیر نور آفتاب بمانند متخصصان پوست به خانوادهها نهیب میزنند که گاهی تابش آفتاب برای کودکان نه تنها فایده ندارد بلکه ضرر هم دارد، بخصوص اگر فصل تابستان باشد چراکه در این فصل اشعه ماورای بنفش خورشید بیشتر از فصلهای دیگر است.
این نکتهای است که دکتر علی اصیلیان نیز بر آن تاکید میکند و هشدار میدهد: تابش مستقیم نور آفتاب به پوست در فصل تابستان بویژه در کودکان و بزرگسالانی که پوست و چشمهای روشن دارند بیشتر از سایر افراد است.او با بیان این که بهترین شیوه محافظت از پوست در مقابل اثرات ناشی از اشعه فرابنفش خورشید، استفاده از کرمهای ضدآفتاب به شیوه صحیح است، میافزاید: حداقل مقدار فاکتور محافظتی کرمهای ضدآفتاب درجه 30 است که برای تمامی مناطق توصیه میشود.
بچهها هم باید ضد آفتاب بزنند
دکتر اصیلیان با بیان اینکه علاوه بر پوست صورت، لب، چشم و دستها نیز از نقاطی است که باید از آنها در مقابل اشعه فرابنفش محافظت شود، میگوید: استفاده از عینکهای آفتابی مناسب، کرمهای مخصوص لب که حاوی فاکتورهای محافظتی است به سلامت سایر قسمتهای پوست که در معرض نور خورشید قرار دارند، کمک میکند.
او درخصوص نحوه صحیح استفاده از کرمهای ضد آفتاب بیان میکند: این کرمها باید نیم ساعت قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب و به مقدار کافی استفاده شوند تا جذب پوست شده و موثر واقع شوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه ماندگاری این کرمها روی پوست محدود است، ادامه میدهد: افرادی که به طور مداوم در معرض آفتاب هستند بهتر است که هر 2 ساعت یکبار این کرمها را تجدید کنند و هر بار قبل از استفاده مجدد، پوست خود را شسته و خشک کنند.
این متخصص پوست با اشاره به اینکه کرمهای ضدآفتاب باید مناسب با پوست هر فرد انتخاب شوند، میافزاید: افرادی که پوستهای چرب دارند باید از کرمهای فاقد چربی و حاوی مواد مرطوبکننده استفاده کنند و کرمهای چرب و حاوی مواد نرمکننده برای پوستهای خشک مناسبتر است.او با اشاره به اینکه میزان مناسب استعمال این کرمها در هر بار استفاده بین 2 تا 4 گرم است، اذعان میکند: کرمهای ضد آفتاب باید ضد تعریق و قابل شستشو باشد.
این متخصص پوست با بیان اینکه کرمهای حاوی SPF بالاتر از 30 درصد تنها 2 تا 3 درصد با هم تفاوت دارند، گفت: SPFهای بالاتر از 30 اختلاف چندانی از نظر قدرت محافظتی با هم ندارند و یک کرم ضد آفتاب با فاکتور محافظتی30، 93 درصد نور خورشید را جذب میکند و کرم ضد آفتاب با فاکتور محافظتی 50 حدود 97 درصد از اشعه خورشید را جذب میکند.
چرا نباید زیر چشم ضد آفتاب زد؟
اصیلیان با اشاره به این که کرمهای دور چشم حاوی فاکتورهای محافظتی در مقابل اشعه خورشید هستند، میگوید: مانعی برای استفاده از کرمهای ضد آفتاب در نواحی زیر چشم وجود ندارد، اما اسانسهای موجود در کرمهای ضدآفتاب در اثر گرما تبخیر میشوند و در برخی از افراد موجب آبریزش چشم میشود.
وی با بیان اینکه اشعه خورشید باعث افزایش کک و مک میشود، میگوید: میزان مناسب نور آفتاب برای درمان آکنه مفید است و موجب بهبود آن میشود.
آستین بلند از آستین کوتاه بهتر است
حتما دیدهاید که برخی پدر و مادرها، برای آن که بچهها در تابستان احساس گرما نکنند لباسهایی با آستینهای حلقهای به آنها میپوشانند در حالی که این روش مورد تایید متخصصان پوست نیست.
مدیر گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان میکند: استفاده از لباسهای آستیندار، کلاههای نقابدار، دستکش، استفاده از عینک آفتابی و همچنین کرم ضدآفتاب برای حفاظت از پوست و مو به تمام افراد توصیه میشود.
اصیلیان با اشاره به اینکه در ساعات میانی روز میزان اشعه فرابنفش بیش از ساعات دیگر است، میگوید: افراد باید در صورت امکان از مواجه با نور مستقیم خورشید بپرهیزند و افرادی که به نور آفتاب حساسیت بیشتری دارند بهتر است کمتر در معرض نور آفتاب قرار گیرند.
وی مهمترین زمان برای مراقبت از پوست در برابر اشعه خورشید و پیشگیری از سرطانهای پوستی را سنین کودکی دانست و خاطرنشان کرد: بیشترین سرطانهای پوستی در بزرگسالی ناشی از اثرات تجمعی اشعه خورشید است.
این متخصص پوست از بین رفتن لایه خارجی پوست را از اثرات تابش فرابنفش خورشید بر پوست دانست و ادامه داد: نازک شدن لایههای پوست، پیری زودرس، تشدید چروکهای پوستی، آب مروارید و سفیدی مو از اثرات مخرب اشعه فرابنفش خورشید است که میتوان با استفاده از وسایل فیزیکی از بروز آنها جلوگیری کرد.
- ۹۰/۰۴/۳۰
- ۷۳ نمایش