سرطان دهانه رحم
در ایالات متحده آمریکا سالیانه حدود ۱۲۰۰۰ مورد جدید سرطان دهانه رحم اتفاق میافتد و در هر سال حدود ۴۰۰۰ خانم در اثر این بیماری میمیرند. سرطان دهانه رحم با انجام منظم تست پاپ اسمیر به میزان زیادی قابل پیشگیری است. حدود نیمی از موارد سرطان دهانه رحم در افرادی اتفاق میافتد که هرگز تست پاپ اسمیر انجام ندادهاند.
اگر این بیماری در مراحل اولیه شناخته شده و درمان شود بیش از ۹۰ درصد علاج پذیر است.
زمانی که سلولهای پوششی دهانه رحم تغیر شکل یافته و به سرعت تقسیم میشوند رشدشنا افزایش یافته و به سطوح عمقیتر و یا به بافتهای اطراف گسترش مییابند و بتدریج تومور را ایجاد میکنند، این مراحل چندین سال طول میکشد.
تست پاپ اسمیر منظم میتواند مراحل اولیه که شامل تغییر شکل سلولها است را تشخیص دهد و در واقع تست بیماریابی سرطان دهانه رحم است، و در نتیجه درمان سریع این مرحله از تشکیل سرطان جلوگیری میکند.
نقش ویروس HPV
این ویروس علت اصلی سرطان دهانه رحم است و انواع مختلفی از آن وجود دارد. انواعی از آن بنام پرخطر بوده که میتواند ایجاد سرطان ناحیه مقعد، دهانه رحم، ناحیه خارجی تناسلی خانمها و واژن و آلت تناسلی آقایان شود، همچنین میتوانند در ناحیه سر و گردن، سرطان ایجاد کنند. انواع کم خطر آن میتواند ایجاد زگیل تناسلی نمایند.
راه انتقال این ویروس از شخص به شخص از طریق تماس جنسی است. البته آلودگی با این وسروس حتما به این معنی نیست که در فرد ایجاد زگیل یا سرطان نماید.
این ویروس وارد سلول شده و باعث تغییر شکل میشود. یک خانم با سیستم ایمنی سالم معمولا به سرعت از آن خلاص میشود. اما در تعددکمی از خانمها به صورت مداوم میماند و و هر چه مدت طولانی تری در بدن بماند و در سنین بالاتر باعث آسیب بیشتر سلولها دهانه رحم میشود.
در حال حاضر ۲ نوع واکسن در دسترس است که در مقابل تعدادی از این ویروس محافظت ایجاد میکند (در مفابل ۲ نوع پرخطر آن). در واقع این واکسن سیستم ایمنی را تقویت میکند تا بتواند با این ویروس بجنگد.
یک نوع تست HPV نیز وجود دارد که همراه با تست پاپ اسمیردر زنان ۳۰ سال و بیشتر انجام میشود (وقتی که تست پاپ اسمیر غیر طبیعی است) که قادر به شناسایی انواع پرخطر این ویروس است.
فاکتورهای خطر
سرطان هانه رحم در هر سنی اتفاق میافتد اما اغلب موارد در سن بیشتر از ۴۰ سال اتفاق میاقتدو بندرت در سنین جوانتر از ۲۱ سال ایجاد میشود.
میزان خطر بستگی به سابقه تما س جنسی، سلامتی سیستم ایمنی فرد، و روش زندگی یک خانم دارد. مهمترین فاکتور عفونت با ویروس HPV پرخطراست. سابقه شخصی دیسپلازی یا تغییر شکل سلولهای دهانه رحم، واژن، یا ولوو داشتن سابقه فامیلی سرطان دهانه رحم، سیگار کشیدن، بماریهای عفونی جنسی مثل کلامیدیانیز از ریسک فاکتورها محسوب میشود.
فاکتور خطر عفونت با HPV:
تماس با چند شریک جنسی
تماس با مردی که چند شریک جنسی دارد
سن اولین مقاربت زیر ۱۸ سال
نشانهها
دیسپلازی سلولهای دهانه رحم اغلب بدون علامت است. با شروع علایم شامل خونریزی نامنظم، لکه بینی، ترشحات آبکی از واژن میباشد. خونریزی ماهیانه شدیدتر از معمول شده و یا خونریزی بعد از مقاربت وجود دارد. گرچه این نشانهها میتواند ناشی از مشکلات دیگر نیز باشد که باید توسط پزشک نحت بررسی قرار گیرد.
علایم سرطان پیشرفته شامل درد لگن، مشکل در ادرار کردن، یا تورم در پاها باشد. گاهی علایم به علت فشار روی ارگانهای مجاور یا انتشار در عروق خونی یا لنفاوی آنهامی باشد.
تشخیص
در صورت شک به سرطان دهانه رحم، نیاز به یک بیوپسی یا نمونه گیری از آن است. یا برای بررسی نتیجه تست پاپ غیر طبیعی، باید نمونه گیری انجام شود تا تایید لازم صورت گیرد.
بعد از تایید تشخیص باید اندازه و گسترش آن بررسی شود:
معاینه لگنی و معاینه ناحیه رکتوم
سیستوسکوپی برای بررسی مثانه و مجرای ادرار
کولونوسکوپی
گاهی حتی نیاز به انجام رادیوگرافی – سونوگرافی – سی تی اسکن – ام-آر-آی و توموگرافی است.
درمان
قبل از تصمیم به شروع درمان باید مرحله بندی انجام شود در مراحل اولیه درمان بهترین اثر را دارد. مثلا در مرحله ۱، بقای ۵ ساله، ۹۱ درصد و در مرحله، ۴ فقط ۱۷ درصد است.
نوع درمان بستگی مرحله بیماری، سلامتی بیمار از جنبههای دیگر، تمایل به حفظ باروری در مراحل اولیه دارد. انواع درمان شامل جراحی، رادیوتراپی، و کموتراپی است. بعد از انجام درمان نیاز به پیگیری طولانی مدت است که باید چکاپ لازم و تست پاپ منظم به تعداد ۲ یا ۳ تست در سال برای چند سال اول انجام شود. (حتی اگر دهانه رحم کامل خارج شود)
- ۹۰/۰۵/۲۶
- ۹۱ نمایش