مقاومت نوزادان در برابر عوامل بیماریزا
اگر بتازگی صاحب فرزند شدهاید یا در اقوام نزدیک شما نوزادی متولد شده است، این سوال برایتان پیش آمده که بیرون بردن نوزاد تازه متولد شده، منعی دارد یا نه. برخی والدین زمانی که نوزاد به خواب میرود، فرصت را مغتنم میشمارند و او را همراه خود بیرون میبرند. در این شرایط، با این واکنش از سوی دیگران مواجه میشوید که آیا این کار زود نیست؟ ممکن است به شما توصیه شود، چند هفته اول یا حتی چند ماه اول نباید نوزاد را از خانه خارج کنید. خود شما چه فکری میکنید؟
سیستم ایمنی نوزاد
سیستم ایمنی نوزادی که تازه متولد شده، بسیار قوی است، هر چند این ایمنی به قدرت سیستم ایمنی کودکان بزرگتر نیست. نوزادان وقتی در رحم زندگی میکنند، پادتنها یعنی همان پروتئینهایی را که از طریق سیستم ایمنی برای حفاظت علیه عفونتها تولید میشوند از مادر دریافت میکنند. البته این پادتنها در طول چند ماه اول زندگی به طور کامل نمیتوانند نوزاد را از ابتلا به عفونتهای مختلف محافظت کنند.
از سوی دیگر، سلولهای ایمنی نوزاد که تولید پادتنها را به عهده دارند هنوز نمیتوانند آن طور که باید در مقابل عفونتها از خود واکنش نشان دهند. بنابراین در مقابل برخی عفونتها نمیتوانند بخوبی مقاومت کنند.
شیر مادر موجب تقویت بیشتر سیستم ایمنی نوزاد میشود، زیرا مادر حاوی همان پادتنهایی است که از نوزاد در مقابل عفونت حفاظت میکند.
محافظت در برابر عفونت
با آنکه سیستم ایمنی نوزاد کامل نیست، اما عملکرد مناسبی دارد و در مقابل بسیاری از عفونتها از نوزاد حفاظت میکند. همانطور که سیستم ایمنی شما نمیتواند صددرصد از شما محافظت کند، سیستم ایمنی نوزاد هم نمیتواند جلوی همه عفونتها را بگیرد. به عنوان مثال، نوزادان دچار سرماخوردگی میشوند. در بیشتر بالغین و حتی کودکان، سرماخوردگی فقط یک بیماری آزاردهنده محسوب میشود، اما در نوزادان میتواند مشکلات جدیتری ایجاد کند مانند دشواری در غذا خوردن، کمآبی بدن، اختلال خواب، دشواری تنفس و عوارض دیگری همانند عفونت گوش. مواظبت از نوزاد بیمار میتواند شرایط پراسترسی را برای والدین فراهم آورد.
طبیعی است، در این شرایط شما نگران محافظت از نوزاد خود باشید. توصیههای اطرافیان هم میتواند موجب سردرگمی شما شود و در برخی موارد به مشکلات شما بیفزاید. بهترین راه این است که سوالهای خود را با پزشک نوزادتان در میان بگذارید و از او راهنمایی بگیرید. علاوه بر آن، میتوانید با برخی راههای کاهش خطر عفونت در نوزاد آشنا شوید.
واکسیناسیون یکی از راههای ایمن و قابل اعتماد است که از عفونتهای مختلفی پیشگیری میکند. سیاه سرفه، کزاز، هپاتیت «ب» و فلج اطفال نمونههایی از این بیماریها هستند. واکسیناسیون برای همه نوزادان سالم و همچنین کودکان و بزرگسالان توصیه میشود. متخصصان توصیه میکنند، نوزادان اولین واکسن هپاتیت «ب» را قبل از ترخیص از بیمارستان یا حداکثر تا قبل از ۲ ماهگی دریافت کنند.
یکی از راههای ساده دیگر برای محافظت از نوزاد در برابر عفونتها، محدود کردن تماس است. اگر کودک یا فرد بزرگسالی از نزدیکان دچار بیمار مسری شده، بهتر است جلوی تماس این فرد با نوزاد خود را بگیرید. خصوصا در ماه اول زندگی نوزاد، عاقلانه است که از تماسهای غیرضروری نوزاد با دیگران خودداری کنید. بخصوص با افرادی که احتمال میدهید بیمارند یا دستهای خود را نشستهاند. همیشه از دیگران بخواهید تا قبل از در آغوش گرفتن نوزادتان دستهایشان را بشویند چراکه این کار، احتمال انتقال میکروبها به نوزاد را کاهش میدهد.
توصیه به نگهداری کودک در خانه برای ماه اول به سالها قبل برمیگردد. امروزه متخصصان توصیه میکنند والدین از تماس نوزاد با افراد بیمار یا جمعیتهای بزرگ خودداری کنند. برخی میکروبها که موجب سرماخوردگی، بیماریهای تنفسی، سیاهسرفه یا... میشوند در اجتماع پراکندگی بالایی دارند و براحتی از یک فرد به فرد دیگر منتقل میشوند. در اجتماعات بزرگ مانند مراکز خرید، احتمال تماس نوزاد با فرد بیمار بیشتر میشود. این خطر در هواپیما نیز وجود دارد. بنابراین بهتر است ماه اول تا سوم زندگی نوزاد، از مسافرتهای هوایی اجتناب کنید.
شرایط خاص
بعضی اوقات بهتر است نوزاد خود را دور از سایرین نگه دارید. اگر نوزاد شما نارس است، نقص ایمنی دارد (مانند آلودگی به ویروس ایدز) یا دچار بیماریای است که رهایی از عفونت را برای وی دشوار میکند (مانند بیمار مادرزادی قلبی یا فیبروز کیستیک) بهتر است، او را از منابع بالقوه عفونی دور نگه دارید. البته اگر بیماری نوزاد موقت است لازم نیست او را برای همیشه ایزوله کنید. اما اگر به بیماری خاص مبتلاست، بهتر است درباره خارج کردن او از منزل با پزشک مشورت کنید.
یکی از علائم عفونت در نوزاد تب است.گاه برای اینکه پزشک اطمینان حاصل کند که علت تب در نوزاد یک بیماری جدی نیست باید خون، ادرار و مایع مغزی ـ نخاعی او را برای آزمایش ارسال کند. بررسی مایع مغزی ـ نخاعی روشن میکند که نوزاد به بیماری خطرناک مغزی مانند مننژیت یا ورم مغز مبتلا شده است یا نه. اگر در ۳ ماهه اول و خصوصا در ماه اول از نوزاد بخوبی مراقبت کنید، کمتر مجبور خواهید شد رنج چنین آزمایشهایی را بر خود هموار کنید.
به طور کلی بیرون بردن نوزاد تا وقتی لباس متناسب با فصل به او پوشاندهاید به خودی خود خطرناک نیست، بلکه این تماس با افراد بیمار است که میتواند برای وی مشکلساز شود. در عین حال بهتر است در هوای خیلی گرم یا خیلی سرد نوزاد را از خانه خارج نکنید. باید بگوییم تماس با افراد بیمار و حضور در مکانهای پرجمعیت و نشستن دستها قبل از تماس با نوزاد، احتمال بیماری را افزایش میدهند. توجه کنید کنترل عوامل فوق بسیار آسانتر از دست و پنجه نرم کردن با بیماری نوزاد است.
این تصور که نوزاد باید مدت زمان زیادی را در منزل سپری کند، حاصل بدفهمی است. اگر موارد فوق را رعایت کنید، بدون نگرانی میتوانید نوزاد را از خانه خارج کنید. برخی متخصصان حتی توصیه میکنند نوزاد را برای استفاده از هوای تازه هر روز از منزل خارج کنید.
- ۹۰/۰۹/۱۱
- ۷۹ نمایش
فقط با 2 هزار تومان بنر خود را سفارش دهید