مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

بدفهمی‌های شایع‌ درباره سرماخوردگی

پنجشنبه, ۲۴ آذر ۱۳۹۰، ۰۴:۰۶ ب.ظ

سرماخوردگی - mahu.ir

بدفهمی‌های مربوط به سرماخوردگی به اندازه درمان‌های آن متنوع و گسترده است. بیشتر افراد در طول زندگی خود بار‌ها به این بیماری دچار می‌شوند. این در حالی است که نداشتن آگاهی کافی در مورد سرماخوردگی به مصرف داروهای بی‌مورد و اقدامات بی‌فایده منجر می‌شود. بیشتر مردم در مورد رابطه سرماخوردگی با هوای سرد، استفاده از ویتامین C یا مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها اطلاعات ناقصی دارند که در بیشتر مواقع موجب سردرگمی آن‌ها می‌شود. اگر می‌خواهید با واقعیت‌های سرماخوردگی آشنا شوید بهتر است این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

با سرما، سرما نمی‌خورید
یکی از قدیمی‌ترین بدفهمی‌های سرماخوردگی به نقش آب و هوا بر ریسک ابتلا به این بیماری مربوط می‌شود. این در حالی است که هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مواجهه با هوای سرد یا گرم موجب سرماخوردگی می‌شود. گرچه سرماخوردگی به آب و هوا وابسته نیست، اما بیشتر مردم در ماه‌های سرد سال دچار سرماخوردگی می‌شوند. برای این مساله علل مختلفی مطرح شده است از جمله اینکه در فصول سرد سال بیشتر مردم در خانه می‌مانند و این مساله احتمال تماس بین افراد سالم و ناقل بیماری را بالا می‌برد. بنابراین می‌توان گفت سرمای هوا به طور غیرمستقیم می‌تواند باعث بروز سرماخوردگی شود.

مصرف آنتی‌بیوتیک ممنوع
یکی دیگر از بدفهمی‌های شایع این است که آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند برای درمان سرماخوردگی مورد استفاده قرار گیرند. درست است که آنتی‌بیوتیک‌ها باعث کشته شدن باکتری‌ها می‌شوند، ولی باید بدانید عامل سرماخوردگی ویروس است نه باکتری. بنابراین آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ تاثیری بر ارگانیسم‌های ایجادکننده سرماخوردگی ندارند.

در واقع از آنتی‌بیوتیک‌ها فقط در صورتی می‌توان استفاده کرد که فرد دچار عوارض سرماخوردگی مانند برونشیت (التهاب مجاری هوایی)، سینوزیت (التهاب سینوس‌های هوایی) یا عفونت گوش شده باشد. هرچند این عوارض نادر هستند و در بیشتر مواقع، سرماخوردگی بدون آنکه عارضه‌ای بر جای بگذارد سیر خود را طی می‌کند. استفاده بیش از اندازه از آنتی‌بیوتیک‌ها امروزه به مشکلی جدی تبدیل و به ایجاد مقاومت دارویی در باکتری‌های بیماری‌زا منجر شده است. در چنین حالتی آنتی‌بیوتیک‌هایی که در گذشته قادر بودند به عنوان درمان یک بیماری خاص به کار بروند، دیگر از پس آن بیماری برنمی‌آیند؛ چراکه باکتری‌ها نسبت به آن آنتی‌بیوتیک‌ مقاوم شده‌اند و آنتی‌بیوتیک مربوطه روی آن‌ها بی‌تاثیر است.

راهکارهایی در حد کاهش علائم
برخی برای سرماخوردگی از بخور استفاده می‌کنند. البته این افراد باید بدانند بخور به صورت موقت باعث برطرف شدن علائم احتقان و گرفتگی بینی می‌شود؛ اما روی سیر بیماری تاثیری ندارد و نمی‌تواند سرماخوردگی را درمان ‌کند بنابراین بخور را فقط می‌توان برای برطرف کردن علائم ناخوشایند سرماخوردگی استفاده کرد. همچنین مصرف جوشانده گیاهان مختلف نیز نمی‌تواند باعث پیشگیری یا درمان سرماخوردگی شود و اگر هم تاثیری داشته باشد، فقط علائم این بیماری را تخفیف می‌دهد.

بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف بیشتر ویتامین C می‌تواند از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری کند یا این‌که علائم سرماخوردگی را برطرف کند. برای بررسی بیشتر این باور، مطالعات مختلفی روی کودکان و بزرگسالان انجام گرفته است. نتایج به دست آمده تاکنون حاکی از آن است که مصرف ویتامین C بیشتر، از سرماخوردگی جلوگیری نمی‌کند. البته ممکن است این ویتامین بتواند شدت یا دوره علائم را کوتاه‌تر کند؛ اما هنوز شواهد واضحی برای اثبات این مساله به دست نیامده است.

باید توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه ویتامین C در درازمدت، نه‌تن‌ها برای بدن شما مفید نیست؛ بلکه خطراتی را نیز به همراه دارد. مصرف زیاد ویتامین C درواقع باعث بروز اسهال می‌شود که بخصوص در سالمندان و کودکان خطرناک خواهد بود.

مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی
در افراد سالم با سیستم ایمنی طبیعی اگر ویروس سرماخوردگی وارد بینی و سیستم تنفسی شود، احتمال ابتلا به بیماری بسیار بالاست، یعنی اگر در فرد سالم، ویروس سرماخوردگی وارد بینی شود، وی به احتمال ۹۵ درصد دچار عفونت ویروسی خواهد شد؛ اما از افرادی که دچار عفونت ویروسی با ویروس سرماخوردگی می‌شوند، تنها ۷۵ درصد علائم سرماخوردگی را نشان می‌دهند و ۲۵ درصد مابقی با وجود اینکه دچار عفونت ویروسی شده‌اند بدون علامت باقی می‌مانند. اینکه چرا عفونت ویروسی در برخی افراد بدون علامت است، ‌مشخص نیست.

بینی شما در مقابل عوامل مهاجمی چون ویروس سرماخوردگی، گردوغبار و اجسام خارجی واکنش نشان می‌دهد و با ایجاد عطسه سعی در بیرون راندن این عوامل می‌نماید. اما این عطسه فقط برای بیرون راندن گردوغبار و اجسام خارجی موثر است و نمی‌تواند همه ویروس‌ها را از بینی خارج کند، چرا که ویروس در حال تقسیم شدن در سلول‌های بینی است و جایش امن‌تر از آن است که با عطسه، بینی شما را ترک کند. همچنین سیستم ایمنی ضعیف، احتمال ابتلا به سرماخوردگی را افزایش نمی‌دهد و مطالعات نشان داده‌اند افراد سالم و ناسالم به یک میزان در خطر ابتلا به سرماخوردگی قرار دارند. یکی دیگر از بدفهمی‌هایی که بیشتر افراد آن را باور دارند، این است که بوسیدن فرد مبتلا به سرماخوردگی موجب ابتلا به بیماری می‌شود، اما باید بگوییم میزان ویروس سرماخوردگی در لب‌ها و دهان کمتر از آن است که بتواند موجب انتقال بیماری شود و محل اصلی زندگی این ویروس بینی است.

نقش دارو‌ها در سرماخوردگی
برخی فکر می‌کنند علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، سرفه و... برای این است که به شما کمک کنند تا زود‌تر از شر بیماری خلاص شوید. به همین جهت بر این باورند که نباید علائم بیماری را با دارو‌ها سرکوب کرد؛ چرا که باعث طولانی‌تر شدن دوره بیماری می‌شود، اما حقیقت چیز دیگری است. در واقع علائم بیماری نه تنها تاثیری بر طول دوره بیماری ندارد، بلکه باعث انتقال بیماری به دیگران نیز می‌شود. داروهایی که برای سرماخوردگی وجود دارند باعث کاهش علائم سرماخوردگی می‌شوند و علاوه بر آنکه تحمل بیماری را برای شما آسان‌تر می‌کنند، با کم کردن آبریزش بینی و سرفه، از انتقال بیماری می‌کاهند. در ضمن واکسنی هم برای سرماخوردگی وجود ندارد؛ چرا که ویروس سرماخوردگی بیش از ۱۰۰ گونه مختلف دارد و ایمن‌سازی نسبت به همه آن‌ها امکان‌پذیر نیست. واکسنی که‌گاه به اشتباه به نام واکسن سرماخوردگی خوانده می‌شود در حقیقت واکسن آنفلوآنزاست و شما را فقط نسبت به آنفلوآنزا که علائم آن مشابه، اما شدید‌تر از سرماخوردگی است، ایمن می‌کند، ولی جلوی ابتلای شما به سرماخوردگی معمولی را نمی‌گیرد.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی