روزاسه (قسمت دوم)
بایدها و نباید در روزاسه
دلیل قطعی بیماری روزاسه هنوز ناشناخته است. بهترین پیشگیری شاید اجتناب از حالات و اعمالی باشد که سبب قرمزی یا برافروختگی چهره میشوند: از نوشیدنی داغ (مثل چای)، غذاهای تند، نوشیدنیهای کافئین دار و الکلی بپرهیزید.
از خودتان در برابر نور خورشید بخوبی محافظت کنید. این محافظت شامل رعایت موارد زیر است: محدود کردن زمان تماس با نور خورشید، استفاده از کلاه و بکار بردن ضد آفتابهای مناسب با SPF برابر با ۳۰ یا بیشتر و تکرار آن هر ۲ ساعت، دوری از محیطهای خیلی داغ یا خیلی سرد که میتوانند سبب تشدید علایم روزاسه شوند.
از خاراندن، مالش دادن، ماساژ دادن پوست صورت بپرهیزید. مالش پوست سبب بدتر شدن قرمزی و برافروختگی چهره میشود.
در محیطهای خنک به ورزش بپردازید. از گرم شدن زیاد بدنتان جلوگیری کنید.
هر وقت دچار برافروختگی چهره شدید، مورد را در دفترچهای یادادشت کنید. در هر مورد علل برانگیزنده از قبیل غذاها، موارد مختلف، حالات روحی، داروها و.... را نیز ثبت کنید.
روزاسه چگونه درمان میشود؟
بسیاری از افرادی که بیماری روزاسه مبتلا میشوند به علت عدم آشنایی با علایم این بیماری نمیتوانند در همان مراحل اولیه، این بیماری را تشخیص دهند. تشخیص زود هنگام بیماری، نخستین قدم در راه کنترل آن است. مصرف خود سرانه دارو توسط بیماران به هیچ وجه توصیه نمیشود. زیرا بسیار از داروها ترکیباتی که در داروخانهها بدون نسخه به فروش میرسند میتوانند سبب بدتر شدن بیماری شوند. متخصصین پوست و مو اغلب ترکیبی از درمانها را بسته به حالت بیماری توصیه میکنند. این درمانها میتوانند پیشرفت بیماری را متوقف کرده و موجب بهبود آن شوند.
بتدریج در عرض سه تا چهار هفته پس از شروع درمان موضعی علایمی از بهبودی از میتوان در صورت فرد مشاهده کرد.
بهبودی بیشتر، معمولا پس از دو ماه بدست میآید. بنظر میرسد مصرف آنتی بیوتیکهای خوراکی نتایج سریعتری از کاربرد فرآوردههای موضعی دارد. کرمهای کورتون دار ممکن است موجب تخفیف قرمزی پوست شوند. با این حال، این فرآوردهها را نباید بیش از دو هفته برروی صورت بکار برد و از مصرف کرمهای کورتون دار قوی در ناحیه صورت باید به شدت اجتناب کرد. اصولا بهتر است اینگونه موارد دارویی تحت نظارت دقیق متخصص پوست و مو مصرف شوند.
باید توجه داشته باشید که داروها بیماری را کنترل میکنند اما ریشه کن نمینمایند، لذا احتمال عود بیماری پس از قطع درمان وجود دارد. بنابراین پس از کنترل بیماری درمان باید تا مدت طولانی ادامه یابد.
قرمزی پایدار پوست پس از درمان روزاسه را میتوان با لیزر درمان کرد. مصرف بجای فرآوردههای آرایشی مناسب هم میتواند مفید باشد.
کرم پودرهایی با زمینه مات میتوانند قرمزی چهره را مخفی کنند. اجتناب از عواملی که باعث تحریک پوست میشوند، ضروری است.
محصولات بهداشتی آرایشی، ازقبیل صابون، کرمهای مرطوب کننده و ضد آفتابها، باید عاری از الکل یا سایر مواد تحریک کننده باشند.
اگر از مرطوب کنندها همزمان با یک فرآورده دارویی استفاده میکنید، باید آنها را خیلی با ملایمت پس از خشک شدن داروی اصلی، بر روی پوست بکار ببرید.
وقتی از خانه خارج میشوید، بخصوص در روزهای گرم و آفتابی، مصرف ضد آفتاب با SPF ۳۰ یا بیشتر، ضروری است.
رینوفیما با جراحی درمان میکنند. بافت اضافه را میتوان با تیغ جراحی یا لیزر برداشت. استفاده از درم ابرشن (یک روش جراحی که در آن لایه فوقانی پوست ساییده و برداشته میشود)، میتواند در بهبود ظاهر شخص بسیار موثر باشد. کلید درمان موفقیت آمیز روزاسه تشخیص زود هنگام آن است.
عمل به دستورات پزشک متخصص پوست و مو نیز بسیار اهمیت دارد. اگر توصیههای پزشکی با دقت و از همان اوایل بیماری رعایت رعایت شوند، روزاسه قابل درمان خواهد بود ولی اگر به حال خود رها شود، بدتر شده و حتی ممکن است درمان آن بسیار مشکلتر گردد.

- ۹۰/۱۰/۲۶
- ۷۲ نمایش