مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مرگ ناگهانی قلبی

سه شنبه, ۲۷ دی ۱۳۹۰، ۰۸:۱۹ ق.ظ

مرگ ناگهانی قلبی - mahu.ir

مرگ در طی یک ساعت از بروز یک واقعه ناگهانی را مرگ ناگهانی می‌گویند که اغلب هیچگونه علایم هشدار دهنده قبلی و اختصاصی ندارند و بین شروع واقعه و افت سطح هوشیاری مدت زمان کوتاهی است که کمتر از یک ساعت طول می‌کشد. و معمولا چند دقیقه بعد از ایست کامل قلبی مرگ بیولوژیک رخ می‌دهد.

شیوع مرگ ناگهانی قلبی یک تا دو مرگ به ازای هر ۱۰۰۰نفر است. اگر مرگ‌های کمتر از ۲۴ساعت از شروع واقعه مرگ را در نظر بگیریم ۳۰درصد کل مرگ‌ها ناگهانی است و ۷۵درصد آن‌ها قلبی است و ۵۰ درصد مرگ‌های ناشی از بیماری عروق کرونر ناگهانی است و در کمتر از یک ساعت از شروع علایم رخ می‌دهد. از نظر آماری در بررسی‌های انجام شده مرگ ناگهانی در صبح‌ها و در روز دوشنبه و در فصل زمستان شایع‌تر است.

فاکتور‌های موثر بر بروز مر گ ناگهانی قلبی:

 سن: در ۶ماه اول عمر و در سن بین ۴۵ تا ۷۵ سال شانس بروز مرگ ناگهانی بیشتر است. در افراد بالغ با افزایش سن هم مرگ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر و هم کل مرگ‌های ناشی از بیماری عروق کرونر افزایش می‌یابد. با افزایش سن ریسک مرگ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر نسبت به کل مرگ‌ها کاهش می‌یابد. دریک فرد جوان ریسک مرگ ناگهانی ناشی از بیماری کرونر بیشتر از یک فرد مسن است بر اساس آمار ۱۹درصد مرگ ناگهانی در کودکان ۱ تا ۱۳ ساله و ۳۰درصد مرگ ناگهانی در ۱۴ تا ۲۱ ساله علل قلبی و عروقی دارند.

 وراثت: البته با آنکه یکی از علل شایع مرگ ناگهانی بعضی از سندروم ارثی هستد که با ایجاد آریتمی سبب مرگ افراد می‌شوند ولی همچنان بیماری عروق کرونر علت شایع تری است. بعضی از سندروم‌های ارثی که خطر مرگ ناگهانی را افزایش می‌دهند و متاسفانه ممکن است اولین علامت و یا تنها علامت بیماری مرگ ناگهانی باشد که لزوم معاینه و چکاپ از نظر این بیماری‌ها بخصوص در افرادی در خانواده یا در سنین جوانی درفامیل سابقه مرگ ناگهانی دارند یا قصد فعالیت ورزشی بخصوص ورزش حرفه‌ای و منظم را دارند ایجاب می‌نماید شامل:

کاردیو میو پاتی هیپر تروفیک – سندروم QTطولانی – سندروم برو گادا – دیس پلازی اریتموژنیک بطن راست – فیبریلاسیون بطنی یا تاکی کاردی بطنی با علت نامشخص...

 نژاد: بطور کلی و در تمام سنین ودر سیاه پوستان مرگ ناگهانی قلبی شایعتراست.

 جنس: بدلیل شیوع کمتر بیماری عروق کرونر در خانم‌های کمتر از ۶۵ سال ریسک مرگ ناگهانی قلبی ۴ تا ۷ برابر کمتر از مردان است و درسن بالای ۷۵ سال ریسک مرگ ناگهانی در مردان دو برابر زنان است.

مرگ ناگهانی قلب - mahu.ir

ریسک فاکتور‌های مرگ ناگهانی قلبی:
بعضی از عوامل زمینه ساز بیماری کرونر می‌توانند خطر بروز مرگ را افزایش دهند افزایش تعداد این ریسک فاکتور‌ها باعث افزایش تصاعدی نه خطی مرگ ناگهانی می‌شوند بعضی از عوامل موثر در بروز این بیماری شامل:

پرفشاری خون همراه با وجود هیپر تروفی و تغییرات ECG
هیپر کلسترولمی
اختلال هدایت داخل بطنی (IVCD) در ECG
کاهش ظرفیت حیاتی در ورزش
افت EF
مصرف سیگار
چاقی و کم تحرکی
فاکتورهای روحی و روانی

هدف از بیان این مطلب اطلاعات مختصری راجع به تراژدی مرگ ناگهانی است که متاسفانه گاهی بصورت یک واقعه ناگوار در زندگی یا در محیط کار یا در محیط‌های ورزشی رخ می‌دهد و یک مجموعه را درغم و اندوه فرو می‌برد و‌‌ همان طور که عرض شد گاهی اولین و آخرین علامت این بیماری است.

بهتر است بدانیم که در ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر اولین بار با مرگ ناگهانی قلبی بروز می‌کند و در ۷۵ درصد کسانی که دچار مرگ ناگهانی شده‌اند سابقه سکته قلبی دارند. بنابراین افرادی که سابقه انفارکتوس قلبی دارند و EFکمتر از ۴۰ درصد دارند باید بصورت منظم تحت مراقبت متخصصین قلب و عروق باشند و درمان‌های لازم را گاهی تا پایان عمر باید ادامه دهند و گاهی با کاشت دستگاه‌های شوک داخل قلبی از مرگ ناگهانی پیشگیری شود.

مصرف داروهای قلبی و کنترل چربی خون و کنترل فشار خون و کاهش وزن و افزایش تحرک فیزیکی و حفظ وزن ایده‎ال و ترک سیگار و چکاب منظم قلبی می‌تواند ریسک مرگ ناگهانی را کاهش دهد بعضی مکمل‌ها مثل امگا۳ ممکن است خطر مرگ ناگهانی را کاهش دهد. تشخیص و درمان زودرس علل شناخته شده مرگ ناگهانی در کودکان و نوجوانان و جوانان بخصوص در خانواده‌هایی که سابقه مرگ ناگهانی یا بیماری زودرس کرونر در خانواده یا فامیل دارند در پیشگیری از مرگ ناگهانی موثر است.

افرادی که قصد دارند ورزش منظم و حرفه‌ای انجام دهند حتما قبل از برنامه ورزشی چکاب کامل قلبی انجام دهند. افرادی که ریسک فاکتورهای شناخته شده قلبی دارند حتی در سنین پایین یا افراد بدون علامت بالای ۴۰ سال باید بصورت منظم از نظر قلبی چکاب شوند.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • ۹۰/۱۰/۲۷
  • ۱۳۰ نمایش
  • حامد عبیری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی