افزایش احتمال باروری
برای افزایش احتمال باروری، باید کلیه مواد مغذی در حد نیاز مصرف شوند و در بین آنها، موادی که مهمتر هستند به ترتیب بیان میشوند: اسیدهای چرب ضروری که در روغنهای گیاهی، روغن دانهها و مغزها موجود هستند و برای حفظ تعادل هورمونی مورد نیازند. عقیمی در مردان و زنان در ارتباط با کمبود ویتامین E است، چون با کمبود این ویتامین بافتهای تولید مثلی تخریب میشوند. ویتامین E که در افزایش میل جنسی تاثیر زیادی دارد. این ویتامین بیشتر در منابع گیاهی مانند روغن آفتاب گردان و زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی یافت میشود.
در میوههایی مانند هلو و مارچوبه هم این ویتامین وجود دارد. به جز منابع طبیعی، ویتامین E به صورت مصنوعی و به شکل قرص و آمپول نیز تولید میشود ولی بهتر است از منابع طبیعی نیاز روزانه تأمین شود، نیازی که معادل ۷ تا ۹ میلی گرم در روز است. منیزیم، روی و ویتامینA برای تولید سلول تخم مورد نیاز است. به طوری که کمبود VIT-A میتواند موجب کاهش قدرت باروری شود. این ویتامین در آقایان باعث ساختن اسپرماتوزوئید میشود و در خانمها هم روی تولید هورمونهای جنسی که به باروری کمک میکنند، موثر است.
جگر، شیر، پنیر، خامه و کره منابع غنی این ویتامین هستند. این ماده مغذی در سبزی ها و میوههای زرد رنگی مانند هویج، کدو، سیبزمینی، هلو، زردآلو و طالبی، در سبزیها و میوههای قرمز رنگ مانند گوجه فرنگی و همین طور در سبزی هایی با برگ سبز تیره به مقدار زیاد وجود دارد؛ البته پیش سازش که در بدن به این ویتامین قابل تبدیل است. کمبود ویتامین B۶ و B۲ با ناباوری مرتبط است. در بین کلیه مواد مغذی که با باروری مرتبطاند، «روی» از همه با اهمیتتر است. این ماده معدنی برای فعالیت صحیح صدها سیستم آنزیمی بدن ضروری است. تعدادی از این سیستمهای آنزیمی مربوط به باروری در زن و مرد است.
برای مثال رشد و نمو دیوارهٔ رحم بستگی به روی دارد و این ماده معدنی برای تولید اسپرم در مردان مورد نیاز است منابع سرشار روی عبارتند از: گوشت گاو، لوبیا چیتی و قسمت تیره گوشت مرغ. مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم و ۱۰ میکروگرم ویتامین D میتواند احتمال باروری را افزایش دهد. منابع غنی کلسیم عبارتند از شیر، ماست و پینر و برای ویتامین D میتوانید علاوه بر نور آفتاب از شیر و ماهی سالمون نیز استفاده کنید.
تجزیه املاح موجود در موی افراد نابارور نشان میدهد، تعداد کثیری از خانمهایی که باردار نمیشوند و یا سقطهای پی در پی دارند، دچار کمبود روی هستند. رژیم غذایی اغلب افراد تأمین کننده روی مورد نیازشان نیست و شرایطی چون استرس، سیگار کشیدن، آلودگی هوا و الکل موجب تخلیه منابع روی بدن میشود. یکی از دلایل دیگر ناباروری، افزایش تماس با ترکیبات استروژنی مصنوعی است که تعادل هورمونهای بدن را به مخاطره میاندازد. هورمونهای مصنوعی در داروها و محصولات لبنی غیر اورگانیک وجود دارد و گوشتها اغلب محتوی هورمون هستند. همچنین ماهیهایی که از آبهای آلوده صید میشوند، حشره کشها و مواد محتوی پلاستیک دارای هورمون هستند.
در مردان دریافت مقادیری بالای استروژن، تولید اسپرم را کاهش میدهد و در زنان ایجاد کیستهای تخمدانی و رحمی میکند که بالطبع بر باروری مؤثر است. اختلالات هورمونی یکی از عمده دلایل کاهش قدرت باروری افراد است و هورمونهایی نظیر هورمونهای تیروئیدی، انسولین و هورمونهای جنسی به خصوص در زنان، میتوانند سرعت رشد تخمکها را افزایش و یا کاهش دهند و از آنجا که این ترکیبات، ساختمان پروتئینی دارند، نقش پروتئین روشن میشود.
همان طور که میدانید این ماده مغذی در انواع گوشت سفید و گوشت قرمز به وفور یافت میشود. دانشمندان دریافتهاند که مصرف منظم گوشت قرمز در مردان میتواند قدرت باروری را افزایش داده و نقش درمانی داشته باشد. آنها معتقدند گوشت علاوه بر پروتئین، روی و سلنیوم نسبتاً بالایی نیز دارد که میتواند از آثار تخریب کنندگی رادیکالهای آزاد روی اسپرمها جلوگیری کرده و تحریک آنها را افزایش دهد. همچنین روی موجود در گوشت قرمز نیز به میزان بیش از ۴۰ درصد جذب میشود و تأمین مقدرا روزانه مورد نیاز (تقریباً ۰/۸ تا ۱ گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن این ماده مغذی در مردان نابارور ضروری است. ماهیها نیز به عنوان یک تأمین کننده روی بسیار پر اهمیت محسوب میشوند زیرا موجب حفظ ترکیبات ژنتیکی اسپرم شده و انرژی لازم برای فعالیت اسپرم را بالا میبرد.
از آنجایی که این گروه از مواد غذایی در میان گیاه خواران طرفدار چندانی ندارد، احتمال شیوع این مشکل در آنها بالاتر از سایر افراد است. کارنیتین در غلظت بالا موجب انتقال اسیدهای چرب به میتوکندری و اکسیداسیون آنها برای تأمین انرژی مورد نیاز اسپرمها میشود که حرکت آنها راتسهیل میکند. از این رو خوردن مواد غذایی که سرشار از این ماده هستند بسیار کمک کننده است. باید افزود که این ترکیب پروتئینی در مواد غذایی نظیر سینه مرغ، روغن ماهی و فیله گوشت گاو به وفور وجود دارد و خوردن روزانه ۳۰ تا ۶۰ گرم از آنها میتواند نیاز روزانه افراد را تأمین کند.
جالب است بدانید که این ترکیب در بدن موجب لاغری میشود زیرا کارنیتین در فرآیند تولید انرژی از چربیها دخالت دارد و موجب سوختن چربیهای اضافی میشود و به کاهش وزن کمک میکندجالب است بدانید که ویتامین C در ساخت کارنیتین قش فعالی دارد و جالبتر آنکه موجب حفظ شکل فعال ویتامین E میشود.
- ۹۰/۱۱/۰۱
- ۶۵ نمایش