استرس و بیماریهای قلب و عروق (قسمت اول)
در بعضی از مطالعات دیده شده که استرسهای روحی و روانی شغلی و خانوادگی و اجتماعی ریسک حوادث عروقی را معادل ریسک فاکتورهای ماژور قلبی افزایش میدهد. حتی گاهی استرسهای حاد و شدید مثلا در مواجهه با بلایای طبیعی شانس بروز حمله حاد قلبی را افزایش میدهند. مسایل شغلی و اقتصادی و عصبا نیت و خصومت نیز در حوادث قلبی دخیل میباشند. دریک پنجم بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر سرپایی و یک سوم بیماران نارسایی قلبی افسردگی دیده میشود.
استرس با افزایش فعالیت سمپاتیک و افزایش سطح هورمونهای استرس میتواند آغازگر یک حمله قلبی یا آریتمی و حتی مرگ ناگهانی در افراد مستعد یا بیماری نهفته و بدون علامت قلبی شود یا سبب بروز یا تسریع و تشدید علایم بیماری قلبی و عروقی شود.
یک استرس حاد و شدید و ناگهانی میتواند سبب تشدید پرفشاری خون و یک کریز فشارخون و خونریزی مغزی یا نارسایی حاد قلبی و حتی پارگی سایر عروق در چشم یا... شود.
استرس باعث اختلال در عملکرداندو تلیوم عروق و پلاکتها و افزایش احتمال آریتمی قلبی و افزایش سطح فاکتورهای التهابی و انعقادی یا حتی پارگی یک پلاک آترومایی تثبیت شده عروقی و شروع یک حمله قلبی شود.
با وجود یک زمینه ژنتیکی و ریسک فاکتورهای بیماری قلبی یک استرس حاد باتغییرات همودینامیک یا اسپاسم عروق کرونر یا افزایش مقاومت عروق سیستمیک یا اختلال سیستم خودکاربدن یاایجاد التهاب سبب میشود یک پلاک کرونری مستعد دچار پارگی یا زخم شود و بدنباب آن انسداد عروق کرونر با سوارشدن یک لخته روی پلاک و ایجاد حمله قلبی یا آریتمی قلبی یا مرگ ناگهانی شود.
شایعترین اختلال روحی و روانی بخصو ص بعد از حمله قلبی یا آگاهی از وجود بیماری قلبی افسردگی و اضطراب وترس است که میتواند خطر عوارض و مرگ ومیر بیماری قلبی را افزایش دهد و تاثیر پذیری داروهای قلبی و اقدامات درمانی را کاهش دارد که معمولا با آگاهی بخشی کامل به بیمار و مشاوره روانشناسی و روانپزشکی میتوان کمک زیادی به این بیماران کرد.
پانوشت:
متن از جناب دکتر مهراد فخرالدینی - متخصص قلب و عروق
- ۹۱/۰۳/۲۳
- ۷۳ نمایش