انزال زود رس
اختلالات جنسی شایع در مردان را میتوان به سه دستة بزرگ تقسیم کرد: اختلال در میل جنسی، اختلال در نعوظ، و اختلال در انزال. خود اختلال در انزال سه نوع شایع دارد که عبارتند از: انزال زودرس، انزال دیررس و عدم انزال. انزال زودرس شایعترین اختلال جنسی در مردان است. تقریبا از هر ۳ نفر مرد، یکی از آنها دچار انزال زودرس میباشد.
انزال زودرس میتواند ضمن ایجاد مشکل شدید در روابط زناشوئی، تبعات اجتماعی و خانوادگی شدید نیز به همراه داشته باشد. متأسفانه کم نیستند بیمارانیکه به پیشنهاد دوستان و اطرافیان برای درمان مشکلشان از مواد مخدر استفاده میکنند و رفته رفته دچار اعتیاد تمام عیار میشوند و باز متأسفانه گاهاً مشکل انزال زودرس سبب اختلال در روابط زن و شوهر و منجر به طلاق میگردد.
در ابتدا میخواهم توضیح مختصری از فرایند فیزیولوژی انزال در مردان جهت آگاهی خوانندگان محترم داشته باشم. انزال یک پدیدهای است که در آن سیستم عصبی مرکزی و محیطی دخیل میباشند. نقاط مختلفی از مغز در یک رابطة نزدیک با یکدیگر هماهنگ عمل میکنند تا یک انزال طبیعی در مرد اتفاق بیفتد. هر عاملی که سبب ایجاد اختلال یا آسیب در سیستم عصبی مرکزی یا محیطی گردد، میتواند منجر به ایجاد اختلال در فرایند انزال شود.
مثلاً در بیمارانیکه به مدت طولانی دچار دیابت یا همان مرض قند هستند، اعصاب محیطی بدن ممکن است دچار آسیب شوند، و در تعدادی از این مردان ما پدیدة انزال پس گرد را خواهیم داشت، که در آن، هنگام انزال مایع منی داخل مثانه ریخته و بعداً با ادرار دفع میشود. در کنترل انزال یک عده واسطههای عصبی عمل میکنند، که مهمترین آنها سروتونین میباشد. سروتونین اثر مهاری بر روی انزال دارد. موقعی که آستانة تحریک در مغز به میزان لازم میرسد، انزال اتفاق میافتد. اگر ما میزان سروتونین را در مغز بالا ببریم، انزال به تأخیر خواهد افتاد. از این مکانیسم برای درمان انزال زودرس استفاده میشود، که در سطور بعدی به آن اشاره خواهد شد.
اگر با مشکل انزال زودرس برخورد صحیح نشود میتواند منجر به عواقب ناخواستة جدی گردد. مردانیکه دچار انزال زودرس هستند، رضایت آنها از روابط زناشوئی اندک است، اعتماد به نفس جنسی آنها کاهش مییابد، و سعی میکنند از برقرار کردن رابطة زناشوئی فرار کنند. گاهاً آن منجر به افسردگی و مشکلات فی ما بین با همسر میگردد. همسران مردانیکه انزال زودرس دارند، بیشتر مبتلا به عدم رضایت جنسی و عدم ارضاء و استرس فردی میشوند.
اصولاً برخورد مناسب با هر بیماری ازجمله انزال زودرس، متشکل از تشخیص صحیح، و درمان مؤثر و بیخطر است. در مواردیکه شیوع یک بیماری در جامعه زیاد است، افزایش دادن آگاهی مردم اهمیت بسیار زیادی دارد. هر بیماری دارای تعریف علمی مخصوص به خود است که متخصص مربوطه آنرا میداند. ممکن است افراد مختلف تعریف خاصی در ذهنشان باشد و یا اینکه انتظارت متفاوتی از خود داشته باشند، ولی این دلیل وجود بیماری نیست و متأسفانه تعدادی از کمپانیهای سود جو از همین مورد سوء استفاده کرده و از جیب بیماران خود ساخته، سود چند صد میلیون دلاری در سال دارند.
برای آگاهی خوانندگان محترم، ابتدا از تعریف علمی بیماری شروع میکنیم. انزال زودرس به انزال زودتر از دو دقیقه پس از دخول که در بیش از ۹۰ درصد روابط زناشوئی اتفاق بیفتد اطلاق میشود و آن در صورتی است که فرد نزدیکی مرتب و منظم داشته باشد، این بدین معنی است که اگر تواتر روابط زنانشوئی کم، مثلاً در ماه یکبار و یا حتی کمتر از آن باشد، نمیتوان در مورد اینکه فرد دارای انزال زودرس است یا نه، قضاوت دقیق کرد. تعریفی که اینجا از انزال زودرس بعمل آمد، اهمیت خیلی زیاد دارد و پزشک بایستی نسبت به بررسی و درمان مردانی اقدام نماید که در تعریف علمی میگنجند.
خود انزال زودرس ۲ نوع است. یکی نوع اولیه است که فرد از بدو زندگی زناشوئی دارای انزال زودرس میباشد، و دیگری ثانویه است، بدین معنی که بیمار پس از یک دوره روابط زناشوئی طبیعی، دچار انزال زودرس میشود. پس از اینکه مشخص شد که یک مردی طبق تعریف علمی دارای انزال زودرس میباشد، نبایستی بلافاصله دست به قلم شد و به بیمار دارو تجویز کرد. پدیدة انزال زودرس نیاز به یررسی دقیق توسط پزشک متخصص در زمینة اختلالات جنسی دارد که در ابتدا با اخذ یک شرح حال دقیق و صحبت با بیمار شروع میشود. گاهاً هنگامیکه با بیمار صحبت میشود، متوجه میشویم که یک عده مشکلات دیگر هستند که بصورت انزال زودرس تظاهر نمودهاند ودر حقیقت فرد دارای انزال زودرس نمیباشد.
مثلاً مشکلات عاطفی ما بین زن و شوهر گاهاً بصورت انزال زودرس خود نمائی میکنند، یا اینکه مرد دارای اختلال در نعوظ به شکل عدم توانائی در تداوم آن میباشد، و برای اینکه این عدم توانائی در ابقاء نعوظ مشکل ساز نشود و یا آشکار نگردد، فرد وقوع انزال را عمداً تسهیل میکند. در این موارد باید به ریشة مشکل پرداخت و آنرا برطرف کرد. علاوه از موضوعات فوق الذکر، یک عده بیماریها هستند که میتوانند سبب انزال زودرس شوند، و درحقیقت در صورت امکان باید عامل اولیه درمان شود که بدنبال آن، عارضة ثانویة بیماری که همان انزال زودرس است نیز درمان خواهد شد.
جهت اطالاع خوانندگان محترم، مهمترین بیماریهائیکه سبب انزال زودرس ثانویه میشوند، مختصراً توضیح داده میشود. سردستة این بیماریها، عفونت یا التهاب پروستات میباشد که در اصطلاح به آن پروستاتیت میگویند. این با بزرگ شدن پروستات که در سنین بعد از ۵۰ سالگی کمکم شروع میشود، متفاوت است. مردانیکه مبتلا به عفونت یا التهاب پروستات هستند، ممکن است دچار انزال زودرس شدید گردند. اینگونه افراد هر قدر هم تحت درمانهای مرسوم انزال زودرس قرار گیرند، تا زمانیکه پروستاتیت آنها درمان نشود، بهبود پیدا نخواهند کرد.
علت دیگر موارد روحی روانی هستند، مثلاً گاهاً مردانیکه دچار اضطراب میباشند، ثانویه به آن دچار انزال زودرس نیز میشوند، و با درمان اضطراب، انزال زودرس آنها نیز درمان میشود. گاهاً انزال زودرس منشاء بیماری هورمونی دارد، مثلاً افرادیکه از پرکاری تیروئید رنج میبرند، ممکن است دچار انزال زودرس شوند. همانطور که در بالا نیز ذکر شد، یکی از علل نسبتاً شایع انزال زودرس، تعداد روابط زناشوئی اندک است، که آن از علل نسبتاً مهم است و بایستی به آن توجه کرد.
و اما میرسیم به راههای درمان انزال زودرس. قبل از شروع به توضیح اجمالی درمان انزال زودرس، به دو نکتة مهم باید توجه کرد، و گرنه هم درمان بیاثر خواهد بود و هم اینکه فرد مراجعه کننده علاوه از اینکه متحمل هزینه میشود، در معرض عوارض داروهای مختلف که گاهاً نیز خطرناک هستند، قرار خواهد گرفت.
اولین نکته همان تشخیص دقیق انزال زودرس است، که باید در تعریف علمی آن بگنجد. ممکن است افراد مختلف انتظارات متفاوت از خود و یا باورهای نادرست داشته باشند، که بایستی با این افراد صحبت کرد وتوضیح داد که بیماری خاصی ندارند، و بیمورد دنبال درمانهای مختلف نباشند. نکتة بعدی بررسی بیمار مبتلا به انزال زودرس از نظر وجود احتمالی سایر بیماریها میباشد که منجر به انزال زودرس شدهاند، چون اگر مثلاً مردی دارای التهاب پروستات باشد، وی از درمانهای مرسوم برای انزال زودرس سودی نخواهد برد، و تجویز دارو به اینگونه مردان توصیه نمیشود.
قبل از پرداختن به راههای درمانی انزال زودرس لازم است چند نکتة کلی به عرض خوانندگان محترم برسد:
۱- هیچ داروئی وجود ندارد که صد در صد انزال زودرس را درمان نماید
۲- برای درمان انزال زودرس هیچ نوع دستگاهی که مورد تأئید مراجع معتبر علمی باشد وجود ندارد.
۳- کلاً هدف یک پزشک همیشه درمان یک بیماری است، نه تسکین موقتی آن.
مثلاً بیماری با سردرد مزمن مراجعه میکند، خدای نکرده ممکن است علت آن تومور مغزی باشد، و تجویز صرف مسکن به این افراد، نادیده گرفتن بیماری اصلی خواهد بود، این موضوع را از این نظر ذکر میکنم که در حال حاضر تبلیغات گستردهای در مورد بعضی کرمها و اسپریها میشود، که ترکیب اکثر آنها مادة بیحس کنندهای بنام گزیلوکائین و یا لیدوکائین است. این کرمها و اسپریها نه تنها اثر در مانی ندارند، بلکه برای آنها ۴ عارضه نیز مترتب است.
اول اینکه رفتهرفته برای بیمار عادت میآورند که بایستی بطور دائم از آن استفاده نماید،
دوم میزان رضایتمندی جنسی هم در فرد مورد نظر و هم بویژه در همسر وی کاهش مییابد.
سوم اینکه رفته رفته اثرات درمانی آنها کاهش یافته و بیمار باید مقادیر استفاده شده را زیاد کند که خطرناک است، چون مواد بیحس کننده از راه پوست و مخاط به راحتی جذب خون میشوند و مصرف مقادیر بیش از حد آنها خطر مسمومیت داروئی هم در شوهر و هم در همسر را به همراه دارد،
و چهارم اینکه استفاده از کرمها و اسپریها که گاهاً نیز توسط مراکز غیر مجاز تولید میشوند، احتمال عفونتهای دستگاه تناسلی بویژه در خانمها را زیاد میکند.
پانوشت:
متن از جناب دکتر محمدرضا صفری نژاد - متخصص کلیه و مجاری ادراری
- ۹۱/۰۳/۳۱
- ۳۲۱ نمایش