اصول تغذیه صحیح در زمان روزه داری (قسمت سوم)
اهمیت خوردن شام در روزه داری
شام به عنوان یکی از وعدههای غذایی کهک در روزه داری باید مورد توجه روزه داران گرامی قرار گیرد. از آنجا که طول شب در فصل تابستان کوتاه است بهتر است که روزه داران عزیز کمی پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک که به آن در قسمتهای گذشته اشاره نمودیم اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن ۲ لیوان چای کم رنگ٬یک لیوان شیر و حداقل ۲ عدد میوه (خصوصا سیب با پوست) نیز میل کنند.
شام میتواند دربرگیرنده گوشت (گوشت سفید٬قرمز و ماهی) ٬نان و غلات٬لبنیات٬سبزیجات و میوهها باشد. میوه را بهتر است که در پایان شام یا کمی پس از صرف شام مصرف کرد تا هم باعث تسهیل در هضم غذا شده و هم از یبوست جلوگیری نماید. برنج٬خورشتی که از چربی زیاد در طبخ آن استفاده نشده است٬سالاد و ماست ترکیبی مناسب برای شام روزه داران محسوب میشود.
سحری٬وعده اصلی غذایی در ماه رمضان
سحری نسبت به دو وعده افطار و شام باید وعده اصلی را تشکیل دهد. این مسئله خصوصا در افرادی که فعالیت فکری زیادی دارند مانند دانشجویان و دانش آموزان و یا ورزشکاران و کارگرانی که فعالیت جسمانی آنها زیاد است حائز اهمیت بیشتری است. کمبود بیش از حد انرژی در افرادی که به غلط روزه بیسحری میگیرند سبب کاهش کارایی روزانه میشود. همچنین وقتی فرد روزهٔ بیسحری میگیرد سوخت و ساز بدن وی به سمت تجزیه ناقص چربیها پیش میرود که حاصل آن تشکیل ترکیباتی به نام اجسام کتونی است.
تجمع این ترکیبات در بدن باعث بوی بد دهان٬سردرد و دردهای عضلانی شده و احساس ناخوشی و بدحالی به فرد میدهد.
حذف وعده سحری همچنین منجر به پایین افتادن قند خون میشود که خود موجب کاهش قدرت یادگیری٬بی حوصلگی و خستگی خواهد شد. برخلاف تصور برخی افراد٬ روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمیشود٬بلکه عموما منجر به افزایش وزن و چاقی میگردد.
علت چاقی در روزه دارانی که بیسحری روزه میگیرند افت شدید قند خون در طی روز است که موجب میشود تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل زیادتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به چاقی او میشود.
حذف وعده سحری خصوصا در روزه داران نوجوان در حال رشد و جوانان سلامت فرد را به خطر میاندازد. پس هیچگاه وعده سحری را حذف نکنید.
- ۹۱/۰۵/۰۱
- ۸۴ نمایش