رنگ پوست و تغییرات آن
تغییرات در رنگ پوست میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. از مهمترین آنها میتوان عوامل ژنتیکی و تغییرات هورمونی را نام برد. تراکم سلولهای حاوی رنگدانههای پوست یکسان نبوده و در برخی از نقاط بدن مانند نوک پستانها، صورت و ناحیه تناسلی و همچنین نقاطی که در معرض تابش نور قرار دارند بیشتر میباشد.
اکثر تیرگی لب داخلی دستگاه تناسلی بانوان (Labia Minora) به دلیل تغییرات هورمونی، تحریک پوستی و بارداری میباشد، این تیرگی بعد از سن بلوغ ممکن است بیشتر شود. لکههای قهوهای رنگ میتواند بر اثر آلرژی تماسی یا قارچی نیز باشد.
علل مختلفی میتواند باعث تیرگی پوست زیر بغل و کشاله ران گردد، که مهمترین آن عبارتند از:
آکانتوزیس نیگریکانس:
باعث تغییر رنگدانههای پوست در نواحی چینهای پوستی میگردد و غالباَ با خال گوشتی پوست همراه است. این مشکل غالباَ در افراد جوانتر از ۴۰ سال دیده میشود و معمولا بصورت ژنتیکی منتقل میشود. این مشکل اغلب با چاقی یا اختلالات غدد درون ریز از جمله هیپرتیروئیدیسم، آکرومگالی، بیماری پلی کیستیک، دیابت و کوشینگ همراه است. اگر این مشکل در افراد بالای ۴۰ سال دیده شود، معمولا با بدخیمی همراه است.
اریتراسما:
یک عفونت سطحی مزمن در نواحی که روی هم قرار میگیرد از جمله زیر بغل، زیر سینهها و کشاله ران میباشد. عامل ایجاد کننده آن نوعی کورینه باکتریوم است که در پوست نرمال دیده میشود. بروز این بیماری با افزایش سن بیشتر میشود ولی در هر سنی قابل رویت است. علایم به صورت تیرگی چینهای بدن که بیشتر مرطوب میمانند، دیده میشود.
ممکن است عفونت غیر علامت دار باشد و دوره بیماریها ممکن است از چند ماه تا چند سال به طول بیانجامد. گسترش عفونت به تنه و بازو امکان پذیر است. بیشتر بصورت لکههای قهوهای و گاهی قرمز دیده میشود و ممکن است دارای پوسته نیز باشد. بیشتر در نواحی کشاله ران زیر بغل و زیر سینه دیده میشود.
اینترتریگو:
یک مشکل التهابی چینهای پوستی است که با گرما، رطوبت، اصطکاک و عدم عبور جریان هوا بدتر میشود. ممکن است بر روی آن باکتریها، قارچ یا ویرس سوار شوند و باعث ایجاد عفونت شوند. این مشکل اغلب در نواحی تناسلی، کشاله ران و چینهای شکمی دیده میشود. همچنین بیشتر در افراد چاق و دیابتی شایع میباشد. این بیماری با خارش و سوزش چینها همراه است و معمولا بصورت فصلی است و با عدم رعایت بهداشت بدتر میشود.
تینه آورسیکالر:
این بیماری نوعی عفونت قارچی سطحی و خوش خیم است که با ضایعات لکهای تیره یا روشن بر روی سینه و پشت مشخص میشود. در افراد مستعد، عودهای مجدد پس از درمان دیده میشود. عامل ایجادکننده آن مالاسزیافوفور است که نوعی فلور نرمال پوست است و در همه افراد بالغ دیده میشود. بیشتر در آب و هوای گرم و مرطوب دیده میشود. ممکن است بر سطح ضایعات پوستههای ریزی مشاهده شود و معمولا فرد خارش بسیار مختصری دارد.
کاندیدیاز:
عفونت قارچی پوست که معمولا توسط کاندیدیاآلبیکنس ایجاد میشود. که پوست و گاهی غشا مخاطی را درگیر میکند. در افرادیکه دچار بیماریهای داخلی از جمله دیابت، سندرم کوشینگ، هیپوتیروئیدیسم هستند، عفونت شدیدتر خواهد بود. از طرفی تغییرات هورمونی میتواند با تغییر رنگدانه پوست همراه باشد.
با توجه به اینکه علل تیرگی یسیار متعدد است بررسی و معاینه دقیق جهت تشخیص علت بسیار مهم است. روشن کنندهها با کاهش سرعت تولید ملانین قسمتها ی تیره پوست را روشن و کمرنگ نموده و به تدریج آن را به رنگ اولیهاش بر میگردانند.
پانوشت:
متن از خانم دکتر آناهیتا والی - متخصص پوست و مو
- ۹۱/۰۵/۱۵
- ۷۳ نمایش