کره یا مارگارین؟
کره از شیر تولید میشود (معمولاً) منبع کره شیر گاو است یعنی کره از چربی اشباع غنی است. مارگارین از روغنهای گیاهی مانند روغن ذرت ساخته میشود یعنی مارگارین از چربیهای غیر اشباع غنی است.
کره حیوانی غنی از مواد زیر است:
۸۲% چربی، ۱۶% آب، ۲% املاح، غنی از ویتامین A، D، E، K، کلسترول بالا، سلنیوم- آنتی اکسیدان
کره گیاهی:
از جامد کردن روغنهای مایع تولید میشود. فاقد کلسترول است اما دارای چربیهای ترانس میباشد کره گیاهی دارای ویتامینA، Eاست.
نکته مهم این است که اگرچه کره حیوانی و گیاهی هردو دارای یک میزان کالری است و هر دو مورد آنها میتوانند در صورت مصرف زیاد در ایجاد اضافه وزن و چاقی نقش داشته باشد. یعنی ۱۰۰ گرم هر دوی آنها حدود ۲۰۰ کالری انرژی تولید میکنند.
مضرات کره:
گفتیم کره دارای اسیدهای چرب اشباع است که باعث افزایش کلسترول، کلسترول LDL میشودکه این مساله افزایش کلسترول سرم، باعث رسوب چربی در عروق بخصوص عروق کرونر میشود که باعث تنگی عروق کرونر و افزایش استعداد بدن به حملات قلبی عروق محیطی و عروق مغزی میشوند.
مارگارینها مانند چربی اشباع نیستند اما برای اینکه مارگارین مایع تبدیل به کره و جامدشود به آن چربی ترانس اضافه میکنند. این نوع کره ویتامینهای طبیعی موجود در شیر و املاحی مانند آهن، روی و مس را ندارند اما از ویتامینهای A، Dغنی میباشند.
چربیهای ترانس باعث افزایش LDLو کلسترول بد شده و کسلترول مفید HDLرا پایین میآوردپس باعث افزایش خطر بیماریهای قلب میشود. همچنین چربیهای ترانس باعث ایجاد التهاب در دیواره عروق شده ودر ایجاد پلاکهای عروقی همچنین انسداد عروق خونی قلب نقش دارند.
بهتر است از روغنهای مایع مانند زیتون، هسته انگور، کلزا یا ذرت در پخت غذا بجای کره و روغن نباتی استفاده کنید اما نکته مهم این است چون این روغنها دارای مقادیر متفاوتی از چربیهای ضروری هستند باید در مصرف آنها هم تنوع را رعایت کنید ولی مصرف کره و روغن نباتی را بصورت کامل حذف کنید.
پانوشت:
متن از خانم دکتر حدیث صبور - متخصص تغذیه و رژیم درمانی
- ۹۱/۰۶/۰۷
- ۱۲۰ نمایش