زمان و سرعت ایجاد پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان در یک لحظه و یک روز انجام نمیشود، بلکه مدت زمانی لازم است تا مینا حل شده و بافت مینا از بین برود تحقیقات نشان داده است که بعد از خوردن غذا و رسیدن مواد قندی به میکروبهای پلاک ۲تا ۵ دقیقه طول میکشد تا اسید ایجاد شود. در طی مدت ۱۰ دقیقه میزان اسید به حداکثر مقدار خود میرسد سپس ۲۰ تا ۶۰ دقیقه در همان حال باقی میماند و بعد از آن به تدریج به حال عادی برمیگردد.
با هر بار خوردن، غذای حاوی مواد قندی محیط پلاک میکروبی اسیدی میشود و تا این محیط اسیدی به حالت عادی بر میگردد، با خوردن مجدد آن، محیط دهان دوباره اسیدی میگردد. به این ترتیب دندانها دچار پوسیدگی میشوند.
محلهای شایع پوسیدگی:
محلهای شایع تجمع پلاک میکروبی بر سطح دندانها، مکانهای شایع پوسیدگی در دندانها میباشند که شامل سه ناحیه زیر است:
شیارهای سطح جونده:
در سنین اولیه رویش دندانهای آسیای دائمی که دارای شیارهای عمیق میباشند، به دلیل تجمع مواد غذایی در داخل شیارها، احتمال ایجاد پوسیدگی خیلی زیاد میباشد.
سطوح بین دندانی:
به علت عدم دسترسی موهای مسواک به این منطقه و عدم استفاده از نخ دندان، میزان تجمع مواد غذایی و در نهایت احتمال پوسیدگی در این سطوح بالاست. لازم به ذکر است که این مناطق را تنها با استفاده از نخ دندان میتوان تمیز کرد.
طوق دندان یا ناحیه اتصال لثه با دندان:
پوسیدگی طوق دندان ایجاد میگردد، تجمع میکروبها در این ناحیه باعث بروز بیماریهای لثه هم میشود.
افراد در معرض خطر پوسیدگی دندانی:
• کودکان (بیش از دیگر گروههای سنی)
• کودکانی با رژیم غذایی حاوی میزان بالای کربوهیدرات
• افرادی با بهداشت دهان ضعیف
• افرادی که فلوراید به میزان مناسب دریافت نمیکنند، و یا در مناطقی سکونت دارند که آب آشامیدنی آنجا به میزان مناسب فلوراید ندارد.
• افراد با نقص و مشکلات فیریکی که توانایی رعایت بهداشت دهان خود را ندارند.
• کودکان والدینی که خود دارای پوسیدگیهای فعال هستند.
• کودکان با بیماری خاص که تحت درمانهای ویژه قرار میگیرند.
پانوشت: متن از جناب دکتر حمیدرضا عزیزی - جراح و دندانپزشک
- ۹۱/۰۷/۰۶
- ۶۱ نمایش