مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

۱۶ مطلب در تیر ۱۳۹۰ ثبت شده است

سرطان مثانه - mahu.ir

سرطان مثانه سومین سرطان در بین مردان و دهمین سرطان در بین زنان کشورمان است و سالانه حدود 4 هزار و 700 بیماری سرطان در کشور شناسایی می‌شود. گستردگی مبتلایان به این سرطان باعث شده تا توجه به نشانه‌های ابتلا به آن در کنار پیشگیری و درمان، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.

به طور کلی مثانه عضوی است در داخل حفره لگن خاصره با دیواره‌هایی ماهیچه‌ای و قابل انعطاف که ادرار در آن جمع‌آوری می‌شود، متوسط ظرفیت ادرار در یک مثانه بالغ در حدود 600‌‌ ـ‌300 سی‌سی متغیر است. ادرار به وسیله کلیه‌ها تولید شده و توسط 2 لوله به نام میزنای وارد مثانه و از مثانه به وسیله لوله‌ای به نام پیشابراه تخلیه می‌شود.

مثانه شامل 3 لایه بافت پوششی بینابینی (اوروتلیوم) که داخل مثانه، میزنای و میزراه را پوشانده است، لایه همبند مخاطی که در زیر اوروتلیوم قرار دارد و بخش عریضی از بافت ماهیچه به نام لایه همبند ماهیچه‌ای است، می‌شود.

با توجه به این‌که سرطان به چه بخش‌هایی از این لایه‌های سلولی مثانه حمله‌ور شده باشد پزشکان می‌توانند مناسب‌ترین راه درمانی را انتخاب کنند.

سرطان مثانه بر اساس وضعیت تومورهای مثانه در زیر میکروسکوپ به 3 دسته کارسینوم اوروتلیال (بیشتر از90 درصد)، کارسینوم سلول سنگفرشی (3 تا 8 درصد) و ادنوکارسینوم (یک تا 2 درصد)تقسیم می‌شوند.

  • حامد عبیری

آفتاب سوختگی - www.mahu.ir

شما وقتی کوچولویی را با دماغ قرمز و لپ‌های گلی رنگ از آفتاب سوختگی می‌بینید چه واکنشی نشان می‌دهید؟ لبخند می‌زنید و نوازشش می‌کنید؟ به مادرش می‌گویید آفتاب برای بچه‌ها مفید است و اشکالی ندارد اگر پوستشان بسوزد؟! اما ما اگر چنین تصویری ببینیم فورا به والدین آن کودک هشدار می‌دهیم چون پزشکان می‌گویند آفتاب سوختگی کودکان در آینده می‌تواند منجر به سرطان پوست شود.

کودکان را نمی‌شود در خانه محبوس کرد، نمی‌شود قانعشان کرد که دست‌کم وقتی گرمای هوای به 40 درجه سانتی‌گراد یا بالاتر می‌رسد در خانه بمانند و بیرون نروند، به همین دلیل است که تابستان می‌آید و آثارشان را روی پوست کودکان بیشتر از دیگران می‌بینید.

پوست کودکان لطیف و آسیب‌پذیر است و برخلاف باور برخی که می‌گویند اشکالی ندارد کودکان برای ساعات طولانی زیر نور آفتاب بمانند متخصصان پوست به خانواده‌ها نهیب می‌زنند که گاهی تابش آفتاب برای کودکان نه تنها فایده ندارد بلکه ضرر هم دارد، بخصوص اگر فصل تابستان باشد چراکه در این فصل اشعه ماورای بنفش خورشید بیشتر از فصل‌های دیگر است.

  • حامد عبیری

پای پرانتزی و ضربدری - mahu.ir

پای پرانتزی تقریباً در همه بچه ها به درجات مختلف وجود دارد بطوریکه اگر بچه زیر 18 ماه پای پرانتزی نداشته باشد تا حدودی غیر طبیعی است. به این وضعیت ژنوواروم Genu varum هم میگویند.

در طول رشد زانو چگونه تغییر میکند؟

پرانتزی بودن پای نوزاد در بدو تولد به علت شکل قرار گرفتن وی در شکم مادر است. این وضعیت با رشد بچه کمتر شده بطوریکه در سن 18 ماهگی پاهای بچه تقزیباً مستقیم میشوند. بعد از آن بتدریج انحراف برعکس میشود یعنی پاها به سمت بیرون متمایل میشوند بطوریکه وقتی زانو ها را به هم میچسبانیم مچ پاها از هم قدری فاصله میگیرد. شکل اندام های تحتانی در این سنین به شکل حرف X انگلیسی درمیاید. این وضعیت در سنین 4-3 سالگی به حداکثر میرسد و در سنین 6 سالگی اندام های تحتانی شروع به صاف شدن کرده و بتدریج شکل اندام های یک فرد بالغ را به خود میگیرند. تمام اینها سیر طبیعی رشد انسان هستند و اگر بچه شما انطور است طبیعی بوده و نیاز به درمان ندارد.

پای پرانتزی گاهی بدنبال بیماری های خاص ایجاد میشود

ولی گاهی پای پرانتزی بعلت یک بیماری و یک اختلال ایجاد میشود. بیماری بلانت Blount disease یکی از این بیماریها است که کودکان نوپا را مبتلا میکند و موجب میشود رشد ساق در قسمت های بالای درشت نی دچار اختلال شود. در این بیماری حتی در سه سالگی هم پرانتزی شدن پا بهتر نشده بلکه پیشرفت میکند. این بیماری نیاز به درمان دارد. اگر زود تشخیص داده شود ممکن است درمان با یک بریس کفایت کند. اگر درمان با بریس موفقیت آمیز نبود ممکن است برای ممانعت از پیشرفت بیماری نیاز باشد تا از عمل جراحی استفاده شود.

این بیماری ممکن است در بچه های در سنین بلوغ هم ایجاد شود. این بچه ها معمولاً چاق هستند و معمولا درمان با بریس در این گروه سنی موفقیت آمیز نبوده و این بیماران معمولاً نیاز به عمل جراحی دارند.

گاهی پای پرانتزی در کودکان نوپا به علت بیماری های متابولیکی مثل راشیتیسم ایجاد میشود. این بیماری معمولاً به علت کمبود ویتامین D در غذا ایجاد میشود. البته علت راشیتیسم گاهی عدم توانایی بدن در جذب و یا سوخت و ساز ویتامین D است. این بیماران هم معمولا برای اصلاح تغییر شکل اندام پایینی شان نیاز به عمل جراحی دارند.

• اگر پاهای بچه بعد از سن 24 ماهگی همچنان پرانتزی است
• شدت پرانتزی بودن زیاد است
• شدت پرانتزی بودن در طرف بیش از طرف دیگر است
باید به پزشک مراجعه کنید.

ژنو والگوم به چه درمانی نیاز دارد؟

پای به شکل X را ژنو والگوم Genu valgum میگویند. این وضعیت در بچه ها نیاز به درمان ندارد چون با بالا رفتن سن خودبخود خوب میشود. در صورت شدید بودن ژنووالگوم که حتی تا سنین 11-10 سالگی خوب نشده است ممکن است نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد. گاهی ژنو والگوم به علل بیماری هایی مانند راشیتیسم یا بعضی بیماری های مادرزادی بوجود میاید که برحسب مورد پزشک معالج اقدام به درمان آنها میکند.


  • حامد عبیری

واحد پزشکی تهران - mahu.ir

دکتر فرهاد ادهمی مقدم معاون آموزشی واحد پزشکی تهران از تصویب رشته زیست شناسی - ژنتیک در مقطع کارشناسی ارشد و پذیرش دانشجو از مهرماه سال جاری خبر داد .

به گزارش روابط عمومی واحد پزشکی تهران این مجوز از سوی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و شورای گسترش آموزش عالی در اواخر سال گذشته صادر و به همراه لیست سایر رشته های مصوب در گروه های مختلف به دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شده است . دکتر ادهمی گفت : بر اساس این مصوبه و با هماهنگی بعمل آمده از هم اکنون مقدمات پذیرش اولین گروه از دانشجویان رشته زیست شناسی - ژنتیک در مقطع کارشناسی ارشد از مهرماه سال 90 فراهم شده است معاون آموزشی واحد پزشکی تهران ابراز امیدواری نمود با توجه به نیاز روز افزون جامعه به ارتقاء بهداشت و سلامت محیط و نیز علاقه مندی دانشجویان مقطع کارشناسی به ادامه تحصیل بزودی شاهد افزایش و ارتقاء رشته های تحصیلی بیشتری در مقطع کارشناسی ارشد باشیم . وی افزود : بایستی از ظرفیتهای بین بخشی برای بهره برداری تخصصی استفاده نمود و شرایط لازم ، برای گسترش رشته های تحصیلی علوم پزشکی را که نقش بسزائی در تامین سلامت مردم جامعه بعهده دارند فراهم نمود.

گفتنی است رشته کارشناسی زیست شناسی – ژنتیک از سال 85 در واحد پزشکی تهران راه اندازی شده است و در حال حاضر حدودا 580 دانشجو شاغل به تحصیل دارد . در سال جاری تعدادی از اولین گروه فارغ التحصیلان این رشته در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی پذیرفته شده اند و امیداست با راه اندازی این رشته امکان ادامه تحصیل برای تعداد بیشتری از فارغ التحصیلان مستعد و علاقمند میسر شود .

امید است در آینده نزدیک سایر رشته ها نیز در واحد پزشکی تهران ارتقا پیدا کنند.

  • حامد عبیری

هماچوری(hematuria) به معنای وجود خون بخصوص گلبولهای قرمز در ادرار می باشد. این حالت چه میکروسکوپی باشد و یا چه از طریق چشم غیر مسلح دیده شود. نشان دهنده وجود خونریزی درسیستم مجاری ادراری و تناسلی می باشد. خونریزی ممکن است به یکباره بوده یا اینکه مکرر باشد.

علل ایجاد کننده این حالت از علل بی خطر مثل عفونتها تا علل خطرناکی مثل بیماریهای کلیوی یا سرطان ها متفاوت می باشد. بنابراین در صورت وجود چنین حالتی حتماً باید به پزشک مراجعه نمود

انواع هماچوری ( خون شاشی )دو نوع است . میکروسکوپی و قابل رویت با چشم

گاهی اوقات بعضی از افراد بدون وجود هیچگونه دلیلی، مبتلا به فرم میکروسکوپی هماچوری هستند که این امر طبیعی می باشد. در هماچوری قابل رویت با چشم ، ادرار به رنگ صورتی ، قرمز یا قهوه ای روشن در می آید و گاهی ممکن است حاوی لخته های کوچک خون باشد. مقدار خونی که در ادرار می باشد با شدت علت آن رابطه ای ندارد.

هماچوری ناشی از رژه : در این حالت بعلت رژه یا پیاده روی طولانی و ثانویه به ضربات وارده به مثانه در طی این فعالیتها ممکن است هماچوری رخ دهد.

رنگ قرمز ادراری که بعلت وجود خون در آن نباشد، منجر به بروز حالت هماچوری کاذب می شود. بعضی داروها، رنگهای خوراکی و سبزی ها منجر به بروز چنین حالتی می شود.

  • حامد عبیری

آهن کودکان - mahu.ir

آکادمی متخصصان اطفال آمریکا در گزارشی جدید اصول راهنمای جدیدی را برای برطرف کردن نیازهای آهن در نوزادان وکودکان منتشر کرده است

به گزارش هلث‌دی این گزارش جدید همچنین اقدامات جدیدی را باری شناسایی و پیگیری نشانه‌های کمبود آهن و کم خونی فقر آهن راتوصیه می‌کند که تنها بر یک آزمایش منفرد متکی نیست،‌ بلکه بر ترکیبی از  تکنیکهای غربالگری متکی است.

دکتر فرانک گریر، رئیس سابق کمیته تغذیه آکادمی متخصصان اطفال آکریکا(AAP) می‌گوید: "اکنون ما اطلاعات بیشتری درباره اثرات درازمدت و غیرقابل بازگشت کمبود آهن بر رشد شناختی و رفتاری کودکان می‌دانیم. بنابراین برای سلامتی کودکان ضروری است وضعیت آهن آنها را از شروع نوزادی بهبود بخشیم."

دکتر رابرات بیکر یکی از نویسندگان این گزارش، و عضو کمیته اجرای بیماری‌های گوارش،‌کبد و تغذیه در AAP می گوید: "در حالت ایده‌آل ما با ر‍ژیم غذایی حاوی غذاهای که به طور طبیعی غنی از آهن هستند، از کمبود آهن پیشگیری می‌کنیم."

بیکر یاد آور شد: "تغذیه کردن نوزاد در سنین بالاتر و نوپایان با غذاهعایی مانند گوشت، حبوبات و سبزی‌ها و میوه‌های غنی از آهن؛ و نیز غلات غنی‌شده با آهن،‌و میوه‌های غنی از ویتامین ‌C که به جذب آهن کمک می‌کنند، می‌تواند از کمبود آهن پیشگیری کند. اما در برخی موارد لازم است به کودک مکمل‌های آهن به صورت مایع یا قرص‌های جویدنی داد."

گریر،‌ بیکر و همکارانش این گزارش را اخیرا به به کنفرانس ملی آکادمی در سانفرانسیسکو عرضه کردند.

آکادمی برای پیشگیری زا کمبود آهن توصیه می‌کند که  نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند،‌ از 4 ماهگی تا زمانی که آنها بتواند غلات غنی‌شده از آهن بخورد، یک میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن مکمل آهن دریافت کنند.

کارشناسان یادآور می‌شوند با اینکه نوزادان در چهار ماه اول زندگی آهن کافی دریافت می‌کنند، اما شیر مادر در واقع حاوی آهن زیادی نیست.

این گزارش جدید می‌گوید نوزادانی که شیرخشک می‌خورند،‌ نیاز به مکمل آهن اضافی ندارند، و تا انتهای سال اول زندگی شیر کامل نباید به آنها داده شود.

به نوزادانی که در فاصله شش ماهگی و یک سالگی غذا می‌خورند، باید گوشت قرمز و سبزی‌های غنی از آهن داد نیاز آنها به 11 گرم آهن در روز برطرف شود.

نیاز کودک به آهن در فاصله یک سالگی تا سه سالگی به 7 میلی گرم در روز کاهش پیدا می‌کند و در حالت مطلوب این نیاز باید با گوشت قرمز،‌سبزیجات، و میوه‌های حاوی ویتامین ‌ ‌C برای تسهیل جذب آهن برطرف شود. مکمل‌های آهن هم ممکن است در این دوره زمانی نیز به کودک داده شود.

نوزادانی که به طور نارس متولد شده‌اند، باید دست کم روزانه 2 میلی گرم آهن به ازای هر کیلوگرم وزن‌شان تا یکسالگی‌شان دریافت کنند.

به این ترتیب گروهی از این نوزادان که شیر مادر می‌خورند، از یک ماهگی باید روزانه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، 2 میلی گرم آهن مکمل دریافت کنند، ‌و دادن آهن مکمل باید تا زمانی که این کودکان بتوانند غلات غنی‌شده با آهن یا غذاهای غنی از آهن بخورند،‌ ادامه یابد.


  • حامد عبیری

www.mahu.ir

دل را ز بی خودی سر از خود رمیدن است
جان را هوای از قفس تن پریدن است

از بیم مرگ نیست که سرداده ام فغان
بانگ جرس زشوق به منزل رسیدن است

دستم نمی رسد که دل از سینه برکنم
باری علاج شکر گریبان دریدن است

شامم سیه تر است ز گیسوی سرکشت
خورشید من برآی که وقت دمیدن است

سوی تو این خلاصه گلزار زندگی
مرغ نگه در آرزوی پرکشیدن است

بگرفت آب و رنگ زفیض حضور تو
هرگل دراین چمن که سزاوار دیدن است

با اهل درد شرح غم خود نمی کنم
تقدیر قصه دل من ناشنیدن است

آن را که لب به دام هوس گشت آشنا
روزی (امین) سزا لب حسرت گزیدن است

(شعر رهبر انقلاب تقدیم به امام زمان (عج) )

  • حامد عبیری

سقط جنین - mahu.ir

سقط به دفع حاملگی قبل از 20 هفتگی یا دفع جنین زیر500 گرم گفته می‌شود که این مساله می‌تواند خود به خود اتفاق بیفتد یا به دلایلی مثلا به دلیل حفظ جان مادر اقدام به این کار شود. سقط یک مشکل شایع در کل بارداری‌هاست، به‌طوری که 12 درصد کل بارداری‌ها در نهایت سقط می‌شوند که البته موارد خودخواسته جدا از این آمار است.

اکثریت سقط‌ها در اوایل بارداری یعنی 3 ماهه اول اتفاق می‌افتد و شایع‌ترین علت این اتفاق مشکلات جنین است که مشکل وراثتی و ژنتیکی است اما وقتی پدر و مادر این جنین‌ها از نظر ژنتیکی بررسی می‌شوند فقط درصد کمی از آنها مشکل دارند و این به معنای آن است که اختلال ژنتیکی جنین یک مساله اتفاقی بوده و امکان تکرار این مساله در حاملگی بعدی بسیار کم است. ازعلل دیگر سقط سن پدر و مادر است و در این بین بخصوص سن مادر اهمیت بیشتری دارد، به طوری که اگر مادر بالای 40 سال داشته باشد احتمال سقط به 26 درصد می‌رسد.

از علل دیگر بیماری‌هایی مثل کم‌کاری تیروئید است، بخصوص در مناطقی که کمبود ید در غذا وجود دارد. همین طور بیماری دیابت به خصوص در موارد شدید می‌تواند موجب سقط شود. بیماری سلیاک نیز از بیماری‌هایی است که موجب نازایی و سقط می‌شود. برخلاف تصور عموم کمبودهای غذایی و حتی تهوع و استفراغ‌های شدید بارداری موجب سقط نمی‌شوند، اما مصرف سیگار و الکل و همین طور مصرف بیش از 5 فنجان قهوه در روز احتمال سقط را بالا می‌برد.اشعه ایکس که در رادیولوژی‌ها استفاده می‌شود در مقادیر زیاد منجر به سقط و آسیب به جنین می‌شود، اما در مقادیر بسیار کمی که برای کارهای تشخیصی انجام می‌شود موجب سقط نمی‌شود. برخی سموم محیطی نیز موجب سقط می‌شوند از جمله گازهای بیهوشی اگر به مدت طولانی استفاده شوند، برای پرسنل اتاق عمل خطرناک بوده و احتمال سقط را زیاد می‌کند.

انجام جراحی‌های بدون عارضه در مادر احتمال سقط را بیشتر نمی‌کند. باز هم برخلاف تصور عمومی ضربه‌های ساده عامل سقط نیستند و فقط ضربه‌های بزرگ و شدید امکان سقط را افزایش می‌دهند. از علل دیگر وجود اختلالات ساختمانی در رحم و دهانه آن است، مثلا فیبروم‌ها براساس محل قرارگیری‌شان منجر به سقط می‌شوند همین طور چسبندگی‌های داخل رحمی که اغلب به دنبال سقط‌های خشن و آلوده رخ می‌دهد، می‌تواند منجر به سقط شود.

اختلالات ساختمانی مادرزادی رحم مثل رحم دوشاخ کمتر منجر به سقط می‌شود، اما مشکل نارسایی دهانه رحم که به دلیل دستکاری‌های رحمی در حاملگی‌های قبلی یا به صورت مادرزادی وجود دارد منجر به سقط در سه ماهه دوم یا زایمان زودرس می‌شود که تنها راه درمان آن دوختن دهانه رحم و استراحت در کل دوره بارداری است.


  • حامد عبیری
  • حامد عبیری

www.mahu.ir

پیرو همکاری های به عمل آمده با آزمایشگاه انگل شناسی،اکنون میتوانید تصاویر کامل انگل شناسی شامل نماتودها،سستودها،ترماتودها و تک یاخته ها را از طریق فایل های زیر دریافت کنید.

www.mahu.ir دانلود بخش اول (نماتودها: آسکاریس،لارو پیوک،نکاتور آمریکانوس،انکلستوما دئودناله،اکسیور، تریشین،توکسوکارا،تریکوسفال،تریکواسترنژیلوس)

www.mahu.ir دانلود بخش دوم (سستودها: H-nana / Taenia)

www.mahu.ir دانلود بخش سوم (ترماتودها: دیکروسلیوم،فاسیولا ژایگانتیکا،فاسیولا هپاتیکا،شیستوزوما)

www.mahu.ir دانلود بخش چهارم (تک یاخته ها: توکسوپلاسما،مالاریا،لشمانیا،ژیاردیا لامبلیا،Entamoeba Histolytica،بالانتیدیوم کولای،E.coli)

  • حامد عبیری