
شیوع فیبروئیدهای رحمی و کیستهای تخمدانی که به آن سندرم تخمدان پلی کیستیک میگویند رو به افزایش است. این بیماریها معمولا ایجاد ناراحتی نمیکنند و به همین دلیل به صورت ناشناخته باقی میمانند. اما در برخی از زنان در پاسخ به نوسانات هورمونی در سیکل قاعدگی میتواند احساس درد ایجاد کند.
ریسک ابتلا به دیابت و بیماریهای کاردیوواسکولار در خانمهای مبتلا به PCOS زیاد است. معمولترین علائم کیست تخمدان و PCOS ایجاد آکنه، موهای زبر بر روی صورت، بازو، پا و موهای نازک بر روی سر میباشد. علت واقعی فیبروئیدهای رحمی و کیستهای تخمدانی ناشناخته است. با این حال به نظر میرسدکه رژیم غذایی نقش در این میان دارد.
در رژیم غذایی روزانه باید کربوئیدراتهای پیچیده مانند میوههای تازه، سبزیجات و غلات کامل مورد استفاده قرارگیردو از مصرف کربوهیدراتهای ساده مانند شکر و محصولات آرد سفید پرهیزشود. مصرف غذاهای حاوی کربوهیدراتهای ساده به سرعت قند خون رابالا میبردو این باعث افزایش مقاومت به انسولین یا به عبارتی ناتوانی در جذب انسولین در درون سلولها میشودکه خود باعث تحریک گیرندههای آندروژنیکی که بر سطح تخمدان قرار دارند میشود و درنتیجه از آزاد شدن تخمک از فولیکول جلوگیری میشود و کیست تخمدان ایجاد میشود.
مصرف بالای شکر یکی ازدلایل افزایش PCOS میباشد. در ۵۰ سال گذشته متوسط مصرف شکر یک پوند در سال بوذه در حالی که هم اکنون یک نوجوان به طور متوسط یک پوند شکر در هفته مصرف میکند. غذاهایی مانندفست فود، چیپس، برنج و پاستا همانند شکر چنین ا ثری دارند. چنین رژیم غذایی نهایتا منتج به چاقی میشود. کربوئیدراتهای پیچیده دارای مقادیر زیادی فیبر است که میتواندسرعت هضم را کاهش داده و ریسک افزایش قند خون را کاهش میدهد. همچنین با مصرف غذاهای فیبردارمقدار کالری کمتری مصرف میشودو احساس سیری سریعتری به فرد دست میدهد.
باید مصرف غذاهای پرچرب محدود گردد. هورمون استروژن میتواند باعث رشد فیبروئیدهای رحمی شود. مصرف زیاد غذاهای پرچرب باعث میشود کبد نتواند بدرستی نقش خود را ایفا کند و در نتیجه مقدار استروژن در بدن افزایش مییابد که این خود منتج به ایجاد فیبروئیدهای بیشتر و یا رشد فیبروئیدهای موجود میشود. علاوه بر آن رژیم غذایی پرچرب ریسک چاقی را افزایش میدهد که خود یکی از فاکتورهای ایجاد کیست تخمدان است. بنابراین غذاهایی که دارای مقادیر بالایی از چربی اشباع شده هستند یکی از عوامل ایجاد فیبروئیدها میباشند.
کافئین منبع موادی است که اصطلاحا به آن متیل گزانتین میگویند این موادقدرت عمل بعضی از آنزیمها را مختل کرده و مواد سمی ایجاد میشود. این موادسمی در برخی قسمتهای بدن تجمع یافته و ایجاد کیست و فیبروئید میکند. توصیه میشود به جای نوشیدنیهایی مانند چای، نوشابه و قهوه نوشیدنیهای غیر کافئینی مصرف شود.
همراه با صرف نهار و شام سبزیجات برگ تیره مصرف شود. سبزیجات برگ تیره اثرات مواد سمی که باعث باعث ایجاد فیبروئید میشود را خنثی میکند. کمبود ید در رژیم غذایی با رشد فیبروئیدها مرتبط است. گیاهان دریایی منبع خوبی از ید هستند.
از مصرف بیرویه گوشت قرمز، محصولات لبنی پرچرب و تخم مرغ پرهیز شود و به جای آن از غذاهای حاوی پروتئین زیاد مانند ماهی، حبوبات وگوشت ماکیان استفاده شود.
اگر از نگاه کلی کیستهای تخمدان و PCOS را بررسی کنیم میتوان به راحتی دریافت داروهایی که به منظور مهار هورمونها و کاهش انسولین مصرف میشوند ظاهرا در طولانی مدت کارایی خود را از دست میدهند. پس علت اصلی PCOS را برطرف نمیکنند بلکه صرفا باعث برطرف شدن علائم میشوند. در صورتی که تغذیه سالم، کنترل وزن و ورزش در ایجاد و حفظ تعادل هورمونی نقش اساسی دارد.
