دشمنان شنوایی (قسمت اول)
شنوایی از آن حسهایی است که ممکن است با بالارفتن سن کمی دچار اختلال شود اما جدا از مسأله پیری، گاهی برخی رفتارها و حرکات نادرست میتواند قدرت شنوایی را کاهش دهد. ممکن است برخی از کارها را به صورت روزانه و عادت انجام دهید، مثل گوش دادن به موسیقی با هدفون، اما متوجه عواقب ناخوشایندی که روی سلامتی شما به جای میگذارد، نباشید. در اینجا به برخی از مسائلی که باعث کاهش شدید قدرت شنوایی میشود اشاره میکنیم.
استخوان بندی و ساختمان گوش
امواج صدا وارد گوش بیرونی (خارجی) میشود و در کانال گوش حرکت میکند. این امر باعث میشود تا پرده گوش و استخوانهای کوچک گوش که چخماق و سندان نامیده میشوند و در گوش میانی قرار دارند، دچار نوسان و ارتعاش شوند.
این ارتعاشات وارد مایعی در حلزونی گوش جایی که موهای میکروسکوپی و سیگنالهای عصبی دارند میشوند و از آنجا به مغز میروند و به این طریق صدا شنیده میشود. اگر هر کدام از این قسمتها دچار آسیب دیدگی شود و یا یکی از این راهها مسدود شود میتواند ناشنوایی ایجاد کند.
کار در محیطهای پر سر و صدا
در معرض سروصدا قرارگرفتن، در طولانی مدت میتواند باعث کاهش حس شنوایی شود. محیطهای کاری پرسروصدا و شلوغ عبارتند از: کارخانههایی تولیدات صنعتی و ماشین آلات. بیش از نیمی از مردان در محیطهایی کار میکنند که سروصدای زیادی برآنجا حکمفرماست. وسایل نقلیهای مثل موتورسیکلت و استفاده از ابزارآلات قدرتی نیز میتوانند چنین مشکلی ایجاد کنند. اگر میتوانید از کار در این محیطها پرهیز کنید و یا گاهی به گوشهایتان استراحت بدهید و از این محیط دور شوید. برای اینکه از گوشهای خود محافظت کنید، هنگام کار از محافظهای مخصوص گوش که داخل سوراخ گوش یا روی گوشها گذاشته میشود، استفاده کنید.
هدفون
امروزه استفاده از هدفون برای گوش دادن به موسیقی رواج بسیاری پیدا کرده است. استفاده از هدفونها میتواند باعث تغییرات کوتاه مدت یا طولانی مدت در شنوایی شود. هر چه صدا بلندتر باشد و زمان طولانی تری از هدفون استفاده کنید، خطر بیشتر میشود. برای محافظت از گوشهایتان بهتر است صدا را کم کنید و زمان گوش دادن به موسیقی را محدود کنید.
داروها
برخی از داروها نیز عوارضی دارند که ناشنوایی یکی از آنهاست مثل برخی از آنتی بیوتیکها و داروهای مخصوص سرطان. اغلب وقتی عوارض این داروها ظاهر میشوند، افراد برای معاینه گوشهایشان به پزشک مراجعه میکنند و مشکل را برطرف میکنند، اما گاهی این عوارض میتوانند منجر به ناشنوایی دائمی شوند. اما ناشنوایی ناشی از مصرف داروها در برخی موارد بعد از متوقف کردن مصرف دارو برطرف میشود.
بیماریهای حاد
برخی بیماریهای حاد که شاید ارتباط مستقیمی با گوش هم نداشته باشند، میتوانند باعث کاهش حس شنوایی شوند. این بیماریها باعث میشوند تا جریان خون به گوش میانی یا مغز نرسد. این بیماریها عبارتند از: بیماریهای قلبی، سکته، افزایش فشارخون و انواع دیابتها. بیماری سیستم دفاعی مثل آرتروزهای رماتیسمی نیز میتواند باعث ایجاد اختلال در شنوایی شود.
- ۰ نظر
- ۲۹ آذر ۹۰ ، ۱۱:۵۷
- ۶۸ نمایش