مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

مجله اینترنتی رویش

رویش جوانه‌های سلامتی

۱۴ مطلب در مهر ۱۳۹۰ ثبت شده است

ویار دوران حاملگی - mahu.ir

بیماری‌های دستگاه گوارش از بیماری‌های شایع در زمان بارداری هستند، زیرا به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات سایز اجزای داخل شکم (بخصوص رحم) و جابه‌جایی سایر ارگان‌ها بیماری‌های گوارشی شایع‌تر می‌شود.

تشخیص بیماری‌های گوارشی در دوران بارداری مشکل است، زیرا در دوران بارداری به دلیل بزرگ شدن رحم، دیگر با معاینه شکم به تنهایی نمی‌توان به تشخیص قطعی رسید، بنابراین نیاز به روش‌های تشخیصی دیگر داریم. خوشبختانه با پیشرفت‌های علمی جدید می‌توانیم از روش‌هایی که آسیبی به جنین نمی‌زنند، اما برای تشخیص کمک‌کننده هستند مثل سونوگرافی و آندوسکوپی استفاده کرد، اما استفاده از سی‌تی اسکن برای زن باردار (مگر در موارد خاص) ممنوع است. البته با وجود این‌که روش‌ام آر آی جهت زنان باردار استفاده شده و تاکنون مشکلی برای جنین ایجاد نکرده است ولی ترجیح این است که تا حد امکان از روش‌های تشخیصی مطمئن‌تر استفاده شود.

از مشکلات دیگر دوران بارداری احتمال جراحی‌های اورژانس شکم در این دوران مثل جراحی اورژانس به دلیل آپاندیسیت یا به دلیل کوله سیستیت (التهاب مجاری صفراوی اغلب به دلیل سنگ کیسه صفرا) یا توده‌های تخمدانی است. این جراحی‌های اورژانس اگر در نیمه اول بارداری (بخصوص بین ۱۶ تا ۲۰ هفتگی باشد) معمولا بدون عارضه خواهد بود اما زیر ۱۲ هفته احتمال سقط و بالای ۲۰ هفته احتمال زایمان زودرس افزایش می‌یابد.

از بیماری‌های شایع گوارشی دوران بارداری، تهوع و استفراغ بارداری یا ویار حاملگی است. این مشکل بین ۶ تا ۱۶ هفتگی رایج است اما می‌تواند در هفته‌های بعدی بارداری هم دیده شود. علت آن افزایش ناگهانی برخی هورمون‌ها در این دوران است، اما ارتباط آن با ژنتیک و سبک زندگی اثبات شده است و ملاحظه شده در دخترانی که تهوع بارداری را در مادرانشان دیده‌اند این بیماری بیشتر اتفاق افتاده است، همین‌طور در کسانی که سابقه بیماری دیابت، پرکاری تیروئید، آسم، بیماری مول درحاملگی قبلی و بیماری گوارشی داشته‌اند احتمال تهوع بارداری بیشتر است. همین طور در حاملگی‌هایی که جنین دختر بوده این بیماری بیشتر و شدیدتردیده می‌شود.

برای درمان این بیماران توصیه می‌شود وعده‌های غذایی متعدد با حجم کم و حاوی غذاهای خشک و سرد و جامد باشد، از غذاهای پر حجم و آبکی مثل آش و سالاد بپرهیزند، در صورت کاهش وزن خیلی نگران نباشند و در صورت نیاز از داروهای ضد تهوع به توصیه پزشک استفاده کنند تا این دوران بگذرد، اما در صورتی که استفراغ‌های شدید و مکرر یا همراه با وجود خون در استفراغ داشتند یا کاهش وزن شدید وجود داشت، نیاز به بستری در بیمارستان دارند، زیرا هر چند در موارد نادر اما دیده شده که استفراغ بارداری منجر به عوارض ناگواری مثل کما و نارسایی کلیه شده است.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری

آنفلوآنزا - mahu.ir

با شروع فصل پاییز هوا رو به سردی می‌رود و بیماری‌های خاص فصول سرد، افراد زیادی را مبتلا می‌کنند. یکی از شایع‌ترین بیماری‌های این فصول، آنفلوآنزاست و در واقع فصل پاییز اغلب هشداری برای آنفلوآنزا و مشکلات همراه آن است.

با آنکه بیماری‌های ویروسی ـ تنفسی کمتر از باکتری‌ها باعث عوارض و مرگ و میر می‌شوند، اما باید توجه داشت ویروس آنفلوآنزا از معدود ویروس‌هایی است که در افرادی با شرایط خاص همچنان خطرناک است و می‌تواند افراد زیادی را به کام مرگ بکشد یا حتی در صورت بهبودی نیز عوارضی برجا بگذارد.

آنفلوآنزا یک بیماری حاد تنفسی است که برخلاف ویروس‌های سرماخوردگی، علاوه بر آنکه می‌تواند راه‌های تنفسی فوقانی را درگیر کند، منجر به عفونت راه‌های تنفسی تحتانی و ریه‌ها نیز می‌شود. این بیماری حتی ممکن است حیوانات را هم مبتلا کند.

(متن کامل مقاله در ادامه مطلب)

  • حامد عبیری

اسکیزوفرنی - mahu.ir

او بی‌تقصیر است، کارهای عجیبش دست خودش نیست. آدم فضایی‌ها قصد دارند او را بدزدند و حافظه‌اش را پاک کنند، یک موجود ترسناک به او گفته است اگر به حمام برود به طرز فجیعی کشته خواهد شد، همه جا را خون فرا گرفته است، یکی از اقوام که مرده، دائما دنبالش می‌آید و از او می‌خواهد از ایوان پایین بپرد، بیشتر مردمی که به خیال بقیه، عادی می‌آیند جاسوس‌های خطرناکی هستند که زاغ سیاه او را چوب می‌زنند و... این دنیای اوست! رنج‌آور و دردناک و تلخ می‌شود اگر کنارش نمانید، اما اگر کنارش باشید شاید بتوانید به او ثابت کنید که بسیاری از تلخی‌های دنیایش حقیقت ندارد و او از بیماری اسکیزوفرنی رنج می‌برد.

هفته‌ای که در آغاز آن قرار داریم، هفته سلامت روان نامگذاری شده است. در میان بیماری‌های روانی یکی از انواع بسیار پیچیده، بیماری اسکیزوفرنی است که براساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت بهداشت در سال ۸۸ تقریبا ۶ درصد از جمعیت کشور و یک درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند و کار‌شناسان هشدار می‌دهند که شیوع این بیماری و دیگر انواع بیماری‌های روانی در کشور در حال افزایش است.

(متن کامل مقاله در ادامه مطلب)

  • حامد عبیری

سرطان پستان - mahu.ir

به گفته تمام متخصصان جراحی پستان، آگاهی زنان نقش عمده و چشمگیری در پیشگیری از سرطان پستان دارد، چراکه سرطان پستان شایع‌ترین و دومین عامل مرگ و میر در میان زنان است و طبق آمار، شایع‌ترین علت مرگ زنان ایرانی در محدوده سنی ۳۵ تا ۵۵ سالگی محسوب می‌شود.

احساس توده در پستان، ترشح همراه با خونریزی از نوک پستان و درد پستان از مهم‌ترین علائم است، البته تغییر در اندازه یا شکل پستان، به داخل کشیده شدن یا برگشتن نوک پستان‌ها با قرمزی و جوش در اطراف نوک آن، کشیده شدن پوست پستان، زخم و تورم و ایجاد وریدهای واضح روی پستان و تورم بازو از علائمی است که ممکن است در سرطان پستان ظاهر شود که با مراجعه بموقع به پزشک و تشخیص زودهنگام قابل درمان است.

از مهم‌ترین ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان پستان می‌توان به سابقه سرطان پستان در سمت دیگر بدن، سابقه خانوادگی سرطان پستان در بستگان درجه اول، نداشتن زایمان (نولی پاریته)، یائسگی بعد از ۵۵ سالگی، محیط جغرافیایی (غرب)، اثرات هورمونی، وجود سرطان‌های دیگر در فرد، رژیم غذایی با چربی بالا، چاقی، مصرف الکل، بیماری‌های خوش‌خیم پستان، ویروس‌ها، تابش اشعه یونیزان، نوع بافت پستانی، اضطراب و استرس، مصرف داروهای استروژنی، قاعدگی زودهنگام و اولین حاملگی در سنین بالا‌تر از ۲۵ سال اشاره کرد که بانوان با اتخاذ شیوه صحیح زندگی و تغییر مثبت فاکتورهای مذکور می‌توانند در پیشگیری از سرطان پستان گام بردارند.

از مهم‌ترین اقدامات فرد برای موفقیت در درمان این بیماری می‌توان به غربالگری به معنی کشف و درمان بموقع بیماری اشاره کرد که خطر انتشار بیماری و مرگ را کاهش می‌دهد.

همچنین ماموگرافی سالانه در زنان بالای ۳۵ سال، خودآزمایی ماهانه پستان بعد از ۲۰ سالگی و معاینه بالینی پستان از سوی پزشک در زنان ۲۰ تا ۴۰ سال به صورت هر ۳ سال و در زنان بیش از ۴۰ سال به صورت سالانه نیز بسیار مثمرثمر است.

بعد از تشخیص سرطان پستان از سوی پزشک، پذیرفتن بیماری، ادامه سیر درمان از سوی بیمار و همراهی خانواده بویژه همسر بیشترین کمک برای بهبودی خواهد بود. برای کسب آگاهی بیشتر درباره این بیماری و مطرح کردن سوالات خود می‌توانید به پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشکده سرطان پستان به نشانی http://icbc.ir مراجعه کنید یا با تلفن صدای مشاور این مرکز به شماره ۶۶۴۰۴۰۲۰ ـ‌ ۰۲۱ به صورت رایگان مشاوره بگیرید.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری

سرطان پستان - mahu.ir

قصه روبان صورتی، قصه مبارزه و درد است؛ مبارزه برای حیات و رهایی از درد یک بیماری. شاید امروز کسی به یاد نیاورد که وجود روبان صورتی ابتکار شارلوت هیلی بود، چراکه این روبان اکنون ماموریت مهم‌تری دارد: اطلاع‌رسانی درباره سرطان پستان!

از این روست که روبان بزرگ صورتی رنگی که سمبل جهانی این بیماری است، به نشانه آگاهی‌بخشی و ارج نهادن به اقدامات جهانی در این زمینه، از ابتدای اکتبر در سراسر جهان به اهتزاز درمی‌آید و همه با هر توانی که دارند، برای آگاهی‌رسانی درباره این بیماری به بانوان تلاش می‌کنند.

(متن کامل مقاله در ادامه مطلب)

  • حامد عبیری

پانکراس - mahu.ir

پانکراس (لوزالمعده) عضوی است به وزن حدود ۷۵-۱۰۰ گرم و طول ۱۵-۲۰ سانتی‌متر، که در خلف شکم از قسمت دوم اثنی عشر تا ناف طحال کشیده شده است. به لحاظ بیماری‌هایی که این عضو را درگیر می‌کنند و همچنین موقعیت و مجاورت با اعضای مهم دیگر و عوارض پیچیده و شدیدی که در اثر بیماریهای آن بروز می‌کند، آنرا شیر خفته شکم هم می‌نامند.

پانکراس با مزو کولون، ورید اجوف تحتانی، ورید باب (پورت)، آئورت شکمی، عروق مزانتریک فوقانی، ورید مزانتریک تحتانی، عروق کلیه، مهره‌های کمری اول ودوم، معده، اثنی عشر، دیستال مجرای صفراوی مشترک، ناف طحال و کلیه چپ مجاورت دارد.

(متن کامل مقاله در ادامه مطلب)

  • حامد عبیری

بارداری - mahu.ir

۱- تهوع و استفراغ: معمولا از ۶-۸ هفتگی شروع شده و اکثرا تا هفته ۲۲ اتمام می‌یابد. خوردن غذا در دفعات بیشتر و با حجم کمتر به خصوص غذای خشک مثل نان سوخاری یا نان خشک و نیز دست کشیدن از غذا قبل از سیری روشی موثر است. هرگاه استفراغ به حدی شدید باشد که باعث دهیدراتاسیون- اختلالات الکترولیتی و پیدایش کتون در ادرار شود استفراغ شدید حاملگی یا (hyper emesis Gravidarum) نامیده می‌شود و گاهی نیاز به بستری در بیمارستان می‌شود.

۲- کمردرد: در ۷۰ درصد از زنان حامله کمردرد وجود دارد. شلی رباط‌ها و لیگمانهای ستون فقرات از یک طرف و بزرگی شکم زن حامله از طرف دیگر از عوامل مهم بروز کمردرد بارداری هستند.
برای پیشگیری بهتر است از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری شود- سعی شود ستون فقرات را راست نگه دارید- به جای خم شدن هنگام برداشتن اشیا از زمین چمباتمه بزنید (سرپا بنشینید) ودر هنگام نشستن پشت خود بالش بگذارید.

۳- واریس: با پیشرفت حاملگی فشار روی عروق لگنی سبب پیدایش واریس بخصوص در افرادی که استعداد ارثی داشته باشند یا طولانی مدت بایستند می‌شود. پوشیدن جورابهای الاستیک- استراحت دوره‌ای وبالا بردن زیر پا‌ها هنگام خواب وحرکت پا هنگام ایستادن اثر درمانی زیادی دارد.

۴- هموروِئید: بدلیل فشار روی وریدهای رکتوم هموروئید بوجود می‌‌اید. اکثرا حاملگی سبب پیدایش- تشدید یا عود هموروئید می‌شود. خوردن مواد نرم کننده مدفوع مثل مواد غذایی فیبردار-روغن زیتون در حاملگی واجب است. استفاده از بی‌حس کننده‌های موضعی ونشستن در اب گرم از موارد تسکین دهنده هستند.

۵- سوزش سر دل: اکثرا بدلیل برگشت محتویات معده به بخش تحتانی مری بدلیل شلی دریچه مری در اثر عدم تعادل هورمون‌ها ونیز اثرفشاری رحم حامله در ماههای اخر است. مصرف غذا در دفعات متعدد و به میزان کم- بالا نگه داشتن زیر کتف هنگام خواب- پرهیز از خم شدن-استفاده از انتی اسیدهای خاص نیز توصیه می‌شود.

۶- خواب و خستگی: از‌‌ همان اوایل حاملگی خستگی و خواب الودگی بدلیل افزایش سطح پروژسترون ایجاد می‌شود واز انتهای سه ماهه دوم خواب شبانه کاهش یافته وشکایات در این زمینه بیشتر می‌شود.

۷- لکوره (افزایش ترشح واژینال): در بسیاری از موارد پاتولوژیک نیست وعلت ان بالا رفتن استروژن می‌باشد ولی اگر این مسئله با علایم همراه بود مثل خارش- سوزش یا بوی بد با تشخیص عفونت باید درمان شود.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری
شاید بیماری بهجت برای بسیاری از ما ناشناخته و عجیب باشد، اما این بیماری از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که بیشتر در نواحی شمالی کشور بویژه آذربایجان دیده می‌شود و تشخیص ندادن بموقع آن، عوارض شدیدی ازجمله کوری و مرگ را در پی خواهد داشت. سندرم بهجت، اولین بار از سوی پزشکی به همین نام ـ که اهل کشور ترکیه بود ـ مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. او پس از کشف علائم بیماری، آن را به نام خود سندرم «بهجت» نامید و این عنوان برای همیشه روی آن باقی ماند. برای آگاهی و اطلاع بیشتر از این بیماری، گفت‌وگویی با دکتر فرهاد شهرام، فوق‌تخصص روماتولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ترتیب داده‌ایم.

(متن کامل مقاله در ادامه مطلب)

  • حامد عبیری

سونوگرافی - mahu.ir

سونوگرافی سه‌بعدی با توجه به حساسیت جنین در ۳ ماهه اول و به دلیل کم شدن مایع آمنیوتیک در ۳ ماهه آخر نباید در این زمان‌ها انجام شود.

بنابراین زمان طلایی انجام آن، ۳ ماهه دوم بارداری است. سونوگرافی دوبعدی معمولا ۳ مرتبه انجام می‌شود. در ۳ ماهه اول برای تعیین سن حاملگی، در ۳ ماهه دوم برای تعیین آنومالی‌ها و در ۳ ماهه سوم برای پیش‌بینی دقیق زمان ختم حاملگی.

برای تعیین رشد و سن جنین، اندازه‌گیری ارتفاع رحم حداکثر تا زمان هفته بیستم بارداری می‌تواند روش تشخیصی باشد، ولی این روش به دلیل خطاهای زیادی که دارد، روش مناسبی نیست و نمی‌تواند جایگزین سونوگرافی شود، زیرا ممکن است فیبروم‌ها یا آنومالی‌های رحمی در تعیین رشد و سن جنین خطا ایجاد کنند. بنابراین لازم است در ۳ ماهه اول بارداری یک سونوگرافی برای کمک به تعیین رشد جنین در ماه‌های بالا انجام گیرد.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری

خون دماغ - mahu.ir

بعضی از افراد به طور متناوب و بعضی دیگر به ندرت دچار خون‌دماغ می‌شوند. علت خون‌دماغ، پارگی مویرگ‌های داخل بینی است. ضربه، حساسیت بالای رگ‌ها، استرس، گرمای بیش از حد هوا یا غواصی در عمق زیاد از دلایل این پارگی هستند.

بیمارانی که فشار خون بالا دارند و خانم‌های باردار اغلب دچار این عارضه می‌شوند. جراحت حاصله از ضربه، زمین خوردن، تمیز کردن بینی یا مصرف برخی دارو‌ها می‌توانند از علت‌های بروز این عارضه باشند.

اگر بینی خیلی ناگهانی خونریزی کند، با شست و انگشت اشاره آن را فشار دهید و چند دقیقه‌ای به همین صورت نگه دارید. با این کار رگ دوباره بسته می‌شود.

اگر این کار مؤثر واقع نشد، دهان را ببندید و هوا را تا حد امکان در بینی خود بدمید. یک پارچه سرد و نمناک (در صورت لزوم با یک تکه یخ) بر روی پس گردن قرار دهید. این کار باعث کشیدگی رگ‌ها می‌شود. توجه داشته باشید که قراردادن پارچه با یخ زیاد طول نکشد، زیرا خطر سرماخوردگی وجود دارد.

توصیه‌ها:

۱- اگر پس از ۲۰ دقیقه، خونریزی بینی بند نیامد، باید به پزشک مراجعه کنید.

۲- اگر پس از بروز حادثه و خون‌دماغ شدن، مایعی به رنگ روشن از بینی شما خارج شود، در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است آب مغز باشد.

۳- از دستگاه بخور برای مرطوب کردن هوای داخل خانه استفاده کنید، زیرا گرما و خشکی هوا از عوامل موثر در خونریزی بینی هستند

۴- زیاد مایعات بنوشید.

۵- از اسپری بینی نمک دار استفاده کنید.

۶- از کرم چرب‌کننده برای داخل بینی استفاده کنید.

۷- از آسپیرین و سایر داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی استفاده نکنید، زیرا این دارو‌ها امکان لخته شدن خون را کم می‌کنند.


مجله اینترنتی رویش - www.mahu.ir

  • حامد عبیری