بیماریهای دستگاه گوارش از بیماریهای شایع در زمان بارداری هستند، زیرا به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات سایز اجزای داخل شکم (بخصوص رحم) و جابهجایی سایر ارگانها بیماریهای گوارشی شایعتر میشود.
تشخیص بیماریهای گوارشی در دوران بارداری مشکل است، زیرا در دوران بارداری به دلیل بزرگ شدن رحم، دیگر با معاینه شکم به تنهایی نمیتوان به تشخیص قطعی رسید، بنابراین نیاز به روشهای تشخیصی دیگر داریم. خوشبختانه با پیشرفتهای علمی جدید میتوانیم از روشهایی که آسیبی به جنین نمیزنند، اما برای تشخیص کمککننده هستند مثل سونوگرافی و آندوسکوپی استفاده کرد، اما استفاده از سیتی اسکن برای زن باردار (مگر در موارد خاص) ممنوع است. البته با وجود اینکه روشام آر آی جهت زنان باردار استفاده شده و تاکنون مشکلی برای جنین ایجاد نکرده است ولی ترجیح این است که تا حد امکان از روشهای تشخیصی مطمئنتر استفاده شود.
از مشکلات دیگر دوران بارداری احتمال جراحیهای اورژانس شکم در این دوران مثل جراحی اورژانس به دلیل آپاندیسیت یا به دلیل کوله سیستیت (التهاب مجاری صفراوی اغلب به دلیل سنگ کیسه صفرا) یا تودههای تخمدانی است. این جراحیهای اورژانس اگر در نیمه اول بارداری (بخصوص بین ۱۶ تا ۲۰ هفتگی باشد) معمولا بدون عارضه خواهد بود اما زیر ۱۲ هفته احتمال سقط و بالای ۲۰ هفته احتمال زایمان زودرس افزایش مییابد.
از بیماریهای شایع گوارشی دوران بارداری، تهوع و استفراغ بارداری یا ویار حاملگی است. این مشکل بین ۶ تا ۱۶ هفتگی رایج است اما میتواند در هفتههای بعدی بارداری هم دیده شود. علت آن افزایش ناگهانی برخی هورمونها در این دوران است، اما ارتباط آن با ژنتیک و سبک زندگی اثبات شده است و ملاحظه شده در دخترانی که تهوع بارداری را در مادرانشان دیدهاند این بیماری بیشتر اتفاق افتاده است، همینطور در کسانی که سابقه بیماری دیابت، پرکاری تیروئید، آسم، بیماری مول درحاملگی قبلی و بیماری گوارشی داشتهاند احتمال تهوع بارداری بیشتر است. همین طور در حاملگیهایی که جنین دختر بوده این بیماری بیشتر و شدیدتردیده میشود.
برای درمان این بیماران توصیه میشود وعدههای غذایی متعدد با حجم کم و حاوی غذاهای خشک و سرد و جامد باشد، از غذاهای پر حجم و آبکی مثل آش و سالاد بپرهیزند، در صورت کاهش وزن خیلی نگران نباشند و در صورت نیاز از داروهای ضد تهوع به توصیه پزشک استفاده کنند تا این دوران بگذرد، اما در صورتی که استفراغهای شدید و مکرر یا همراه با وجود خون در استفراغ داشتند یا کاهش وزن شدید وجود داشت، نیاز به بستری در بیمارستان دارند، زیرا هر چند در موارد نادر اما دیده شده که استفراغ بارداری منجر به عوارض ناگواری مثل کما و نارسایی کلیه شده است.
- ۱ نظر
- ۳۰ مهر ۹۰ ، ۱۶:۵۳
- ۹۳ نمایش