ریزش مو
از دیر باز مو در جلوه و ظاهر هر فرد و میزان زیبایی و جذابیت وی نقشی به سزا داشته است، در این مقاله بر آن شدم تا آنچه در مورد مو و نگهداری از آن و علل ریزش و راههای درمان آن لازم و کار آمد میباشد را بیان کنم.
موی انسان دو نوع میباشد
موهای ولوس: موهای کرکی و نازک را گویند.
موهای ترمینال: موهای کلفت و خشن مثل موی سر و ریش و سبیل را گویند.
مراحل رشد مو
آناژن (مرحله رشد فعال):
طولانیترین مرحله حیات مو میباشد. در این مرحله مو دائماً در حال رشد است و طولش اضافه میشود و در واقع هر چه طول این مرحله بیشتر باشد موها بلندتر میشوند. این مرحله به طور متوسط ۳ سال طول میکشد. ضمناً دلیل اینکه موهای مژه و ابرو و بدن خیلی بلند نمیشوند، کوتاه بودن دوره آناژن در آنهاست.
کاتاژن (مرحله استراحت):
موها در این مرحله هیچ گونه رشدی ندارند. طول این مرحله در موهای سر حدود ۲ تا ۳ هفته است و حدود سه در صد موهای سر در این مرحله قرار دارند.
تلوژن (مرحله ریزش):
این مرحله حدود ۲ تا ۳ ماه در موهای سر طول میکشد و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موهای سر در این مرحله هستند. در این مرحله مو به تدریج و به صورت خود به خود یا بر اثر شستشو و یا هر گونه فشار و کششی از سر جدا میشود و دوباره از جای همان مو، موی دیگری شروع به رویش میکند
یکی از عوامل اصلی در اینکه برخی افراد موهای بلند و پرپشت و برخی دیگر موهای کوتاه و کم پشت دارند، طول دورههای مختلف رشد مو در افراد مختلف است.
موی انسان ماهانه ۱ تا ۵/۱ سانتی متر رشد دارد و روزانه حدود ۱۰۰ تار موی انسان میریزد. تعداد فولیکولهای موی سر در زمان بلوغ حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ عدد در هر سانتی متر مربع میباشد و تعداد تقریبی موهای کل بدن انسان ۵/۴ تا ۵ میلیون تار مو میباشد. و در واقع انسان از لحاظ تعداد مو یکی از پرموترین پستانداران میباشد. (حیوانات پشمالو دارای تار موهای کلفت میباشند اما تعداد فولیکول موی آنها از تعداد فولیکول موی بدن انسان کمتر است)
مراقبت از مو
شستشوی مو:
برای شستشوی مو باید خشک، چرب یا معمولی بودن موی خود را بدانیم و بر اساس آن از شامپوی مناسب موی خود استفاده کنیم. باید توجه کنیم که شامپو فقط نقش پاک کننده دارد و به خودی خود در رشد مو و رساندن ویتامین به مو نقش چندانی ندارد و اکثر موضوعاتی که در مورد تقویت مو و ویتامین رسانی به مو از طریق شامپوها، در تبلیغات مطرح میشود فقط جنبه تبلیغاتی دارد.
متاسفانه اکثر افراد در حمام رفتار خشنی با موهای خود دارند در صورتیکه باید به این نکته توجه کنیم که موها اعضای زنده هستند و در مقابل چنگ زدنها و فشارهای زیاد آسیب میبیند.
شانه کردن:
در طول روز ۲ تا ۳ بار برس کشیدن موها کافیست و برس کشیدن زیاد و خشن میتواند باعث آسیب مو شود و برای خشک کردن مو باید با حوله و با ملایمت موها را خشک کرد. استفاده از سشووار با باد گرم و اتو میتواند آسیبهای جدی به مو وارد کند.
اگر میخواهید از سشووار استفاده کنید آن را به هفتهای یک تا دو بار و آن هم با باد ملایم و نه داغ محدود کنید.
ژلها، کتیرا، کرمها و حالت دهندههای مختلفی که برای موها در بازار موجود است تقریباً همگی باعث آسیب دیدن مو میشوند و بهتر است در حد امکان استفاده نشوند.
بستن مو با انواع سنجاق، گیره و تلهای پلاستیکی باعث آسیب جدی مو به ویژه در خانمها میشود.
استفاده از انواع رنگها و به ویژه رنگ برها (دکلرهها) آسیب جدی و جبران ناپذیری به موهای شما وارد میکند.
اما همه موها به اندازه موی سر دوست داشتنی و خواستنی نیستند. یکی از مشکلات اکثر افراد موهای زائد نواحی مختلف بدن میباشد که برای رفع آنها هم روشهای متعددی وجود دارد که در مباحث رفع موهای زائد به آن پرداخته میشود.
تفکرات غلطی در مورد مو و نگهداری آن وجود دارد:
تراشیدن مو با ژیلت باعث پرپشت شدن و کلفت شدن مو میشود ، این تفکر کاملا اشتباه است و به هیچ وجه تراشیدن مو با ژیلت باعث کلفتی تار مو ویا زیاد شدن تعداد موها نمیشود.
مالیدن سیر و یا روغن زیتون و تخم مرغ به سر باعث پر پشت شدن مو میشود ، مالیدن اینها روی سر هیچ تاثیری در رشد مو ندارد.
ویتامینه، پروتئینه و کراتینه کردن مو در آرایشگاه باعث تقویت مو میشود ، که این طور نیست و حتی این موارد میتوانند موجب آسیب رسیدن به مو شوند.
تراشیدن موی کودکان باعث رشد بیشتر و پرپشت شدن موی آنها میشود ، که این تصور هم کاملا اشتباه است.
پانوشت:
متن از جناب دکتر اردلان رضایی - پوست ، مو و زیبایی
- ۹۱/۰۲/۱۲
- ۷۸ نمایش
مدیر سایت:
بانو فاطیما؛ بسیار خرسندیم که این مقاله مورد پسند شما قرار گرفته است